Terug naar alle artikelen
Dropshipping en print on demand
Handleiding voor beginners

Wat is Wat: Dropshipping vs. Print-on-Demand

Door Leestijd: 7 minuten

In de wereld van e-commerce is het makkelijk om de weg kwijt te raken in vakjargon. Als je net bent begonnen als e-commerce ondernemer kan dat best intimiderend zijn—met een overvloed aan verschillende bedrijfsmodellen en leveranciers kan het voorkomen dat je jezelf afvraagt wat het beste is voor jouw webshop. Er zijn veel bedrijven die een soortgelijke service aanbieden met weinig verschil. We hebben het dan over de volgende diensten:

Omdat deze twee vaak hand in hand gaan maar toch verschillend zijn, gaan we kijken wat de betekenis is van dropshipping en print-on-demand en zetten we de voor- en nadelen ervan op een rijtje.

Tip: Als je in verwarring bent door de verschillende termen die je tegenkomt bij Printful, kun je de Printful E-commerce en Print-on-Demand Woordenlijst bekijken waar we meer dan 70 veel voorkomende e-commerce termen bespreken.

Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

vrouw bezig met dropshipping verwerking
Bron: Printful

Dropshipping

Wat is dropshipping? Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij een webshopeigenaar zelf geen assortiment bijhoudt, maar samenwerkt met een externe dropshipleverancier die, zodra er een product is besteld, deze direct verpakt en opstuurt naar de eindklant.

Om een voorbeeld te geven: je hebt een webshop waarop een klant iets koopt. Wanneer je jouw webshop hebt gekoppeld aan het e-commerceplatform van je dropshipleverancier, ontvangt het bedrijf automatisch de bestelling van jouw klant in hun systeem. Vervolgens verwerkt en verpakt de dropshipper het bestelde product en verzendt die direct naar je eindklant. Als webshopeigenaar hoef jij dus in feite niets te doen, want het dropshipping bedrijf regelt de verwerking en logistiek van de bestelling.

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

 • Je hebt als ondernemer geen startkapitaal nodig. Aangezien je alleen betaalt voor de productverwerking wanneer een klant een bestelling plaatst, hoef je nooit eerst zelf een voorraad aan te schaffen.
 • De keuze is reuze. Er zijn veel verschillende dropshippers die verschillende varianten van hetzelfde product aanbieden. Als je bereid bent om alle opties goed te onderzoeken, zal je de beste partner voor je e-commerce bedrijf kunnen vinden.
 • Je hebt meer tijd om je te concentreren op de leuke dingen. Je hoeft je geen zorgen te maken over logistieke taken als het bijhouden van voorraad, het verpakken en verzenden van bestellingen—dat doet de dropshipper wel. Jij kan je fijn bezig houden met de leuke dingen van het vak, zoals de marketing voor je online shop.
 • Het is gemakkelijk om nieuwe producten toe te voegen aan je webshop. Wanneer een nieuwe rage de wereld verovert (we herinneren ons allemaal de fidget spinner hype, nietwaar?), wil je met de hype meedoen. Het kan lang duren voor je zelf iets ontworpen hebt. Een dropshipping bedrijf kan zo’n felbegeerd product veel eerder krijgen.
 • Je kan besparen op verzendkosten. Over het algemeen geeft het werken met dropshipleveranciers je toegang tot aantrekkelijkere verzendkosten dan dat je zelf als klein ondernemer zou kunnen krijgen.
 • Je merk is zichtbaar voor je klant. Vaak zijn dropshippingpartners white label. White label betekent dat de branding van je dropship- of print-on-demand partner nooit voorkomt op de producten en verpakking die de eindklant ontvangt. Elke bestelling ziet eruit alsof deze rechtstreeks van jou afkomstig is.

Tip: Bekijk de verschillende branding opties die Printful aanbiedt*. Ze omvatten branding stickers, aangepaste labels en meer.

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

 • Je verliest controle over de orderverwerking en het afhandelingsproces. Aangezien je de producten niet zelf verwerkt, zal je de dropshipper volledig moeten vertrouwen dat hij zijn kant van het werk op een verantwoordelijke manier doet. Dit geldt voor zowel de orderverwerking als de kwaliteit van het product.

Tip: het is enorm belangrijk om goed onderzoek te doen! Op het moment dat je orders binnenkomen, wil je niet vastzitten aan een dropshipper die niet zo betrouwbaar is als je zou willen. Het is altijd een goed idee om een aantal test orders te plaatsen om de kwaliteit van het product, de verpakking en de verzendsnelheid te beoordelen.

 • Een kleinere winstmarge voor jou. Elke bestelling heeft twee transacties – jouw klant koopt het product van jou, terwijl jij dit product koopt van de dropshipper. Het verschil tussen de verkoopprijs en jouw inkoopprijs bij de dropshipper is je winst. Wanneer je uit je eigen voorraad verkoopt, is het bedrag wat jouw klant je betaalt volledig voor jou.
 • Het is moeilijker om de nadruk te leggen op je eigen merk. De meeste dropshippers zijn white label en bieden je opties om je eigen merk te promoten. Echter, misschien wil je meer dan de geboden branding opties. Afhankelijk van je keuze van dropshipper zijn de opties die worden aangeboden op dit gebied mogelijk beperkt.
 • Er is meer concurrentie. Als je een dropshipper gebruikt om een product te verkopen, kan dat betekenen dat andere verkopers precies hetzelfde product aanbieden. Daardoor zul je meer in moeten zetten op unieke marketing voor je productverkoop.

Voor wie is dropshipping?

Het dropshipping bedrijfsmodel is ideaal voor beginnende webshopeigenaren, aangezien het minder startkapitaal nodig heeft in vergelijking met het beheren van een eigen productvoorraad. Dit model geeft bovendien vrijheid om te experimenteren met nieuwe ideeën en ontwerpen, maar realiseer je wel dat je kleinere winstmarges hebt en je de controle over de productkwaliteit en orderverwerking niet in eigen handen hebt.

print on demand t-shirts in Printful kantoor
Bron: Printful

Print-on-demand

Wat is print-on-demand (printen op aanvraag)? Bij het print-on-demand (POD)-model worden jouw ontwerpen pas geprint op producten op het moment dat er een bestelling binnenkomt en alleen in de hoeveelheid waar de bestelling om vraagt. Net als bij het dropshippingconcept, betekent POD dat je geen grote hoeveelheden producten hoeft in te kopen. Elke bestelling wordt pas gedrukt op het moment dat de bestelling binnenkomt.

Veel print-on-demand bedrijven bieden ook dropshippingdiensten aan, zodat het geprinte product ook direct ter plekke wordt verpakt en verzonden naar de koper van het product door één en hetzelfde bedrijf.

Wat zijn de voordelen van print on demand?

 • Je hoeft niet in bulk te printen. Bij printing-on-demand ligt de nadruk, zoals de naam al aangeeft, op het “op aanvraag”-principe. De print-on-demand leverancier begint het bedrukken pas op het moment dat de bestelling is geplaatst. Dat betekent dat je niet met je geld hoeft te gokken over van welk product je de meeste aantallen vooraf zal moeten bestellen. Zo zul je nooit met een grote voorraad T-shirts blijven zitten die toch niet zo goed verkopen als je had verwacht.
 • Je POD-partner zorgt voor het technische gedeelte van het drukproces. Je hoeft zelf geen duur printapparatuur aan te schaffen of jezelf te verdiepen in de technische kant van het bedrukken van producten. Dit doet jouw POD-partner voor jou. 
 • Je kunt eenvoudig met verschillende ontwerpen experimenteren. Met POD kun je gemakkelijker risico’s nemen door bijvoorbeeld iets ongewoons te ontwerpen en te kijken of er interesse is in zo’n product. Omdat de producten niet vooraf afgedrukt worden, hoef je niet te investeren in een voorraad die uiteindelijk niet verkocht wordt. Verkoopt het product niet? Geen probleem: je haalt het product eenvoudig uit je webshop en je kan het ontwerp direct weer aanpassen. 
 • Je kunt aangepaste ontwerpen aanbieden voor je klanten. Zo kun je je klanten iets unieks bieden, zoals een ontwerp met hun naam. Met POD kun je precies dat ene T-shirt afdrukken dat je klant wil zonder er direct veel te hoeven inkopen.

Tip: Als je Printful gebruikt kun je dit soort aangepaste bestellingen mogelijk niet automatisch bij ons bestellen (echter, als je enige technische kennis hebt kun je dit mogelijk wel via onze API doen), het is een meerwaarde om je klant echt tevreden te maken!

 •   Je kunt experimenteren met verschillende producten. En dan niet alleen met verschillende ontwerpen, maar ook met verschillende type producten. Kijk eens naar de producten die Printful verkoopt – het toevoegen van nieuwe producten kost slechts enkele stappen. Als je al posters met jouw ontwerp verkoopt, waarom zou je dan ook niet mokken met dat ontwerp aanbieden? Of stel: je verkoopt leggings, waarom dan niet ook rugzakken aanbieden in je webshop, zodat je klanten hun sportkleding daarin kunnen doen?

Tip: Je kunt altijd bekijken welke producten we aan het ontwikkelen zijn via de Nieuwe producten-pagina op onze website. Heb je een product wat je graag toegevoegd ziet aan onze catalogus, laat je stem achter bij Functieverzoeken.

Een paar nadelen aan het print-on-demand model

 • Je verliest controle over de orderverwerking. Net zoals met dropshipping, houdt print-on-demand in dat je niet elk product ziet als het wordt verzonden. Je zult je printpartner moeten vertrouwen dat hij zijn werk goed doet. Daarom is het belangrijk dat je de producten test en eerst zelf bekijkt voordat je begint met ze te verkopen op je webshop.
 • Je bent afhankelijk van je printpartner wat betreft de productbeschikbaarheid. POD-bedrijven werken met verschillende leveranciers om producten te bevoorraden. Dit betekent dat er veel bewegende onderdelen zijn in het geheel en dat sommige producten soms niet op voorraad zijn of misschien helemaal niet meer geleverd worden.

Tip: Wanneer je een direct-to-garment (DTG) of borduurwerkproduct selecteert, klik dan op het tabblad “Beschikbaarheid” om de voorraad te bekijken. Bekijk bijvoorbeeld het Bella + Canvas 3001 T-shirt maar eens.

 • De orderverwerking duurt iets langer. Aangezien het product eerst nog geprint moet worden zodra het is besteld, duurt het langer om een product te leveren dan wanneer het al voorradig is. We hebben gemiddeld 3 dagen nodig om een product te verwerken, daar komt de verzendtijd bovenop. Als webshopeigenaar zal je je klanten moeten informeren over deze langere levertijd. Laat ze weten dat elk product op verzoek wordt afgedrukt en dat dit iets langer duurt dan het verzenden van een voorradig product.
 • Het retourbeheer kan meer aandacht vereisen. Zorg ervoor dat je een retourbeleid opstelt dat voor jou financieel redelijk is en dat hand in hand gaat met het retourbeleid van je POD-partner.

Voor wie is print-on-demand?

Print-on-demand is, net zoals dropshipping, ideaal voor beginnende ondernemers die nog niet veel geld te besteden hebben en weinig risico willen lopen met hun webshop. Het kost weinig moeite om hun ontwerpen op de producten te laten printen. Bovendien is POD handig als je nieuwe producten wilt testen en je online bedrijf wilt laten groeien. 

Maar ook voor creatieve mensen die gewoon een keer een uniek, gepersonaliseerd product voor zichzelf of vrienden en familie willen bestellen, is POD een perfecte uitkomst. Print-on-demand geeft je de vrijheid om je meest creatieve ideeën zichtbaar te maken voor iedereen op deze wereld!

Opgehangen T-shirts in kantoor
Bron: Printful

Nu ben jij aan zet!

Nu weet je de betekenis van dropshipping en print-on-demand en ben jij aan de beurt. Wil je een product ontwerpen en bestellen voor eigen gebruik? Of ben je e-commerce ondernemer en wil je je webshop laten groeien? Kijk in dat geval nog eens goed naar je bedrijfsplan. Wat wil je precies bereiken? Als je eenmaal zeker bent van je doel, kun je kijken naar welke methodes het beste zijn om dat doel te bereiken en welke partner je daarbij kan helpen.

Wie je ook kiest als samenwerkingspartner – Printful of een ander – zorg ervoor dat je je bindt aan een partner die je echt kan helpen met alles wat je bedrijf nodig heeft. Neem een kijkje op deze pagina als je benieuwd bent hoe makkelijk print-on-demand en dropshipping werkt bij ons.

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right