Terug naar alle artikelen
Duurzaam ondernemen bij Printful in 2021
Handleiding voor beginners

Duurzaam Ondernemen bij Printful in 2021

Door Leestijd: 5 minuten

Ons team wijdt zich jaar in jaar uit aan het verbeteren van Printfuls ondernemerspraktijken en we werken altijd toe naar transparanter zijn. Je kan alles lezen over onze vooruitgang en betrokkenheid op onze pagina over duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Wij vinden dat overproductie één van de grootste uitdagingen qua duurzaamheid is waar de wereld tegenwoordig mee te maken heeft. En print-on-demand (productie op aanvraag) is een van de tools die we kunnen gebruiken om overproductie te bestrijden. 

Als we specifiek terugkijken op 2021, heeft Printful meerdere nieuwe initiatieven op het gebied van verantwoord ondernemen geïntroduceerd. Ook verbeterden we zowel bestaande functies als informatie in onze productcatalogus. Blijf lezen om alles te weten te komen over de stappen die we gedurende het jaar hebben gezet om dichter bij onze doelen in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen te komen, en om te weten hoe we samen duurzaam ondernemen mogelijk maken. 

1. Verdubbeling van nieuw gelanceerde milieuvriendelijke producten

In 2020 werd onze productcatalogus tien nieuwe milieuvriendelijke producten rijker, en vorig jaar daagden we onszelf wat meer uit door twee keer zoveel duurzame producten te introduceren. 

Ons team heeft hard gewerkt om onze milieuvriendelijke productcollectie uit te breiden zodat jij als webshopeigenaar een grotere verscheidenheid aan duurzame producten kan verkopen in je webshop. 

We zullen de komende jaren premium producten van biologisch materiaal blijven toevoegen en ook bekijkt ons team hoe we de drempel kunnen verhogen voor producten die we als milieuvriendelijk bestempelen. We delen onze criteria actief zodat jij als onze klant welgeïnformeerde beslissingen kan nemen die gebaseerd zijn op de normen en waarden van jou en je bedrijf. 

Momenteel bestaat onze milieuvriendelijke productcollectie uit items die zijn gemaakt van minimaal 30% organisch, gerecycled of biologisch afbreekbaar materiaal.

Bij de introductie van milieuvriendelijke producten, proberen we beter te worden met elke nieuwe aanvulling. Op dit moment bestaat onze duurzame productcollectie uit:

  • Meer dan 30 producten die gemaakt zijn van 80%–100% duurzaam materiaal
  • Slechts 3 producten die 40%–51% biologisch materiaal bevatten

In de toekomst zijn we van plan om onze definitie van duurzame producten te heroverwegen en te verbeteren voor het milieu. Voor nu raden we je aan naar de individuele productomschrijvingen te kijken, wat je meer informatie geeft over het materiaal waarvan het product gemaakt is.

2. Ons eerste ‘Printful Original’-product gelanceerd

Voor Printful is de meest logische manier om te verzekeren dat onze klanten de beste producten krijgen, om de producten zelf te maken. Na een tijdje eraan te hebben gewerkt, konden we eindelijk het eerste product van onze ‘Printful Original’-lijn lanceren: de Premium eco hoodie

Als onze klant kun je ‘Printful Original’-producten verkopen zonder enige externe ontwerpen. Zo heb je de optie om minimalistische en tijdloze items aan te bieden aan jouw klanten.

Printful Original producten in the duurzame productcatalogus
Bron: Printful

We zijn van plan om meer Printful Original-producten toe te voegen in de nabije toekomst, waarbij we richten op premium kwaliteit, duurzaamheid en diversiteit in maten. 

Alle Printful Original-producten en hun materiaal worden zorgvuldig ontwikkeld om de beste printkwaliteit te bereiken voor je bedrijf. We gebruiken onze ervaring door producten te maken die speciaal worden gemaakt voor print-on-demand. Daardoor zijn we minder afhankelijk van het voorraadniveau van leveranciers en kunnen we producten veranderen op basis van feedback van onze klanten. 

3. Nieuw tabblad toegevoegd bij productomschrijving

Om onze productoorsprong transparanter te maken hebben we in 2021 een Bron-tabblad toegevoegd bij elk product in onze catalogus. Deze details zijn er om onze klanten te helpen hun doelgroep te informeren. 

Bron-tabblad geeft aan waar een product oorspronkelijk vandaan komt
Bron: Printful

Je kan het tabblad Bron onder elk product in onze productcatalogus vinden. Het geeft informatie over het land van oorsprong en de producent van het product, inclusief links naar de website van elke producent. 

Sommige producten bevatten ook extra informatie, zoals inzet voor een beter milieu en de meest voorkomende materialen die worden gebruikt door de producent. 

Onze milieuvriendelijke producten hebben ook links naar leverancierscertificaten zoals GOTS en OEKO-TEX in het tabblad Beschrijving. Onze klanten kunnen deze downloaden en de informatie delen met hun doelgroep.

4. Gebruik van post-consumer gerecycled plastic verpakking

Sinds mei 2021 zijn onze interne faciliteiten begonnen met het gebruik van verpakking voor kledingbestellingen gemaakt van zogenaamd post-consumer gerecycled plastic. Post-consumer gerecycled (PCR) plastic is een materiaal dat gemaakt is van alledaagse recyclebare dingen, zoals waterflessen en andere verpakkingen. Dit bespaart grondstoffen en heeft minder energie nodig voor productie. 

Het aandeel van gerecyclede inhoud in onze verpakkingen varieert, maar het is tenminste 50% voor buitenverpakkingen en tenminste 30% voor binnenverpakkingen, die we alleen gebruiken voor verzendingen met meerdere items. 

In Europa is de hoeveelheid aan gerecyclede inhoud van beide verpakkingslagen 70%-100%, en we zijn van plan om de verpakking in Noord-Amerika aan te passen, zodat het ook aan deze standaard voldoet. 

Naast dit doel, zullen we ook nieuwe verpakkingsoplossingen testen gedurende 2022, om meer duurzame oplossingen te creëren voor al onze interne faciliteiten. 

5. Vaststellen van een Gedragscode

In 2021 hebben diverse teams binnen Printful de krachten gebundeld om een Printful Gedragscode samen te stellen. Deze gedragscode bestaat uit een gedetailleerde lijst van richtlijnen die we hebben vastgesteld voor onze partners om een ethisch verantwoorde toeleveringsketen te behouden. We willen dat onze partners onze waarden ondersteunen en dit is een manier om dat duidelijk en consistent te communiceren.

Wij richten ons op het verbeteren van duurzaamheid in de productie, het stimuleren van werknemers en gemeenschappen, het helpen bij de bestrijding van klimaatverandering en het aanmoedigen van ethische arbeidsstandaarden. 

Onze gedragscode is geschreven rondom deze gebieden van maatschappelijk verantwoord ondernemen, inclusief de vereiste aan onze leveranciers om geen dwangarbeid te ondersteunen en niet samen te werken met organisaties die zich bezighouden met illegale arbeidspraktijken.

Voor nu nemen we eerst onze tijd met het introduceren van deze richtlijnen aan onze Printful teams en partners, voordat we ze bekendmaken aan onze leveranciers en klanten. In 2022 willen we onze Gedragscode publiceren. 

6. Afval verminderen van all-over prints door nieuwe producten te creëren

All-over print producten worden gemaakt door elk deel van een item te bedrukken op een rol stof, het uit te knippen en vervolgens aan elkaar te naaien. Dit laat onvermijdelijk wat resten van stof achter die allemaal weggegooid worden. 

In het verleden hebben we de hoeveelheid aan stofoverblijfselen verminderd door onze print lay-outs te verbeteren, maar in 2021 vonden we een nieuwe manier om meer van de stof te gebruiken.

Creatie van nieuwe producten met overgebleven materiaal en stoffen
Bron: Printful

Zover hebben we twee nieuwe all-over print producten gelanceerd die passen tussen de grotere product lay-outs: de All-over print scrunchie en All-over print hoofdband. Deze producten helpen ons de overgebleven stukken te vullen in de lap stof die anders weggegooid zou worden. En voor jou en je bedrijf levert het tegelijkertijd meer producten op die je kan verkopen in je webshop. 

7. Ondersteuning aan de maatschappij

Printful moedigt formele en informele educatie aan en ondersteunt diverse initiatieven die zich inzetten voor diversiteit, rechtvaardigheid en inclusiviteit in de maatschappij.

In het verleden werkten we samen met organisaties die kennis en vaardigheden aanleren die nodig zijn om een online onderneming te beginnen of succesvol te zijn in een technologisch gedreven carrière. 

In 2021 hebben we een speciale internationale Sponsoringspagina opgezet wat het aanvragen van onze support makkelijker maakt. Op de pagina lees je ons sponsorbeleid en vind je informatie over een aantal goede doelen die we in het verleden hebben ondersteund. 

Tijdens 2021 hebben we de handen ineengeslagen met een aantal lokale organisaties, waaronder Junior Achievement Latvia, Ecommerce Star en Baltic Pride. In de toekomst hopen we ook nieuwe samenwerkingen te beginnen in andere Printful-locaties elders in de wereld.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en inzetten voor gelijkheid
Bron: Baltic Pride

Ruimte voor groei

We delen graag wat we tot nu toe bereikt hebben, maar onze blik is resoluut gericht op de toekomst van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zullen altijd dingen zijn die we kunnen verbeteren en gaan graag aan de slag met uitdagingen wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen die jou helpen om met ons een succesvolle, duurzame webshop op te zetten. 

We zien hoeveel van onze klanten geven om het milieu en duurzaam ondernemen en dit motiveert ons hele team, dus bedankt dat je als ondernemer met ons samenwerkt! Als je nog feedback of ideeën hebt over hoe we ons kunnen verbeteren, laat het dan achter in de reacties hieronder.

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right