Terug naar alle artikelen
Woordenlijst voor E-commerce en print on demand termen
E-commerce handleiding Handleiding voor beginners

De Printful E-commerce en Print-on-Demand Woordenlijst

Door Leestijd: 15 minuten

Of je nu een beginner in online retail bent of een oude rot in het vak, soms lijkt het nog steeds of er continu nieuwe termen en uitdrukkingen binnen de e-commerce bij komen. Je zou zelfs de indruk kunnen krijgen dat iedereen een soort van geheime e-commercetaal aan het spreken is! 

Om je te helpen beter te navigeren door de e-commercewereld, hebben we een begrippenlijst van e-commerce en marketingtermen samengesteld die je ongetwijfeld zal tegenkomen als je Printful gebruikt en print on demand producten verkoopt. Beschouw het als de officiële Printful E-commerce Woordenlijst. 

Algemeen vakjargon

Als je al een doorgewinterde e-commerce ondernemer bent, zul je onderstaande begrippen vast al kennen. Zo niet, hier onze snelcursus!

E-commerce

Een verkorte vorm van de Engelse term “electronic commerce”. Het refereert naar de handeling van het online kopen of verkopen van producten.

B2C

Staat voor Business to Consumer. Dit betekent dat een bedrijf direct zijn producten of diensten verkoopt aan de klant, zoals dagelijks gebeurt in de fysieke en online winkels van kledingmerken.

B2B

De tegenhanger van het B2C-verkoopmodel. B2B betekent Business to Business. Een bedrijf verkoopt zijn producten of diensten aan andere bedrijven. Denk aan softwarebedrijven die hun software verkopen aan andere organisaties.

Brick-and-mortar (steen en mortel)

Met brick-and-mortar wordt een fysieke winkel in de winkelstraat bedoeld in tegenstelling tot een online winkel. Voordelen van bedrijven die een steen-en-mortel zaak hebben, is dat ze de klanten een gepersonaliseerde klantenservice en koopervaring in de winkel kunnen bieden, waarbij klanten de producten in het echt kunnen zien en voelen. 

Brick-and-click (steen en klik)

Een retailer met online en fysieke winkels. Denk aan grote merken als Nike, H&M en Zara—deze bedrijven hebben zowel fysieke winkels als een webshop. Maar kleinere winkels kunnen natuurlijk ook profiteren van een aanwezigheid in persoon en online! 

M-commerce

Afkorting van “mobile commerce”: klanten gebruiken hun telefoon of tablet om online te shoppen. Beschouw m-commerce als een extensie van e-commerce wat continu aan het groeien is in bereik en relevantie.

Storefront 

Deze term komt uit de brick-and-mortar context, waarbij producten worden gepresenteerd achter de ramen in de etalage. In e-commerce is een storefront de online ruimte waar je producten verkoopt, dus eigenlijk de online etalage van een webshop.

E-commerceplatform 

Het platform waarop je jouw unieke webshop opzet, zoals Shopify or WooCommerce. Printful verbindt met veel populaire platforms en we hebben zelfs een vergelijkingstabel van e-commerceplatforms gemaakt, zodat je makkelijk kan zien welke het beste bij jou past. 

Online marktplaats 

Een website waar derde partijen hun producten kunnen verkopen aan een breder publiek. Het verschilt van een e-commerce platform, omdat je niet alleen een webshop exclusief voor jouw merk hebt, maar onderdeel uitmaakt van een collectie van verschillende merken die in diezelfde “webshop” hun gepersonaliseerde producten verkopen. Voorbeelden van online marktplaatsen zijn Amazon, Etsy, Ebay en BigCommerce.

Multichannel selling 

Niet alleen het verkopen van je producten in je webshop, maar ook via andere kanalen. Dit kunnen online marktplaatsen zijn, socialemediakanalen, of offline kanalen zoals expo’s en pop-up shops.

Winstmarge 

De hoeveelheid geld die je per sale verdient. Bij Printful zijn er twee transacties die plaatsvinden wanneer een bestelling wordt geplaatst. 

  1. Wij brengen onze productprijs bij jou in rekening.
  2. Jij brengt jouw verkoopprijs in rekening bij je eindklant.

Het verschil tussen onze productprijs en jouw verkoopprijs, is jouw winst. Om je exacte winstmarge te berekenen, moet je ook rekening houden met andere zakelijke kosten. Bijvoorbeeld de kosten voor het abonnement op je e-commerceplatform, voor het webshoponderhoud en je marketingmateriaal, etc. 

Bekijk hieronder onze Engelse tutorial waarin we uitleggen wat voor prijsstrategieën je in kunt zetten voor je webshop:

Customer Lifetime Value (CLV)

Welke waarde heeft je gemiddelde klant voor jouw online winkel? Hoeveel omzet kan je e-commercebedrijf genereren op basis van deze individuele klant? Dat voorspelt de CLV. Hoe meer een klant een bepaald product bij je koopt, hoe hoger de lifetime value.

Deze waarde is als e-commerceondernemer belangrijk om te weten als je je online winkel wilt laten groeien, en wilt weten wanneer je de investeringskosten van bijvoorbeeld sales en marketing terugverdient hebt.

Afhaakmoment

Het gevreesde moment voor alle webshopeigenaren—de klant verlaat de webwinkel zonder iets te hebben gekocht. Dit kan diverse oorzaken hebben: de klant kan het product waarnaar hij/zij zoekt niet snel en eenvoudig vinden, er staat teveel informatie op de webpagina’s, de website laadt te langzaam of geeft een foutmelding, en noem maar op. 

Eindklant 

Zo noemen we de klanten die iets kopen in je webshop. Voor ons ben jij, de webshopeigenaar, onze directe klant, maar we richten ons ook op het tevredenstellen van jouw klanten!

Branding

Deze term omvat alle activiteiten van een onderneming met als doel om de merkbekendheid te vergroten. In feite betekent het je stempel zetten op een product of dienst, zodat de klant direct weet dat het van jouw bedrijf is. Bijvoorbeeld door je merklogo te zetten op de verpakking. Echter, branding bestaat niet alleen uit een merknaam, merklogo en -kleur, maar houdt ook in hoe de klanten denken over de onderneming en wat voor gevoel het merk bij hun achterlaat.

White-label

Een white-label product bevat helemaal geen branding en is daardoor volledig te personaliseren. In ons geval betekent het dat er geen Printful branding op onze producten en verpakkingen staat. Zo weet de eindklant niet dat de producten bij Printful vandaan komen. 

Print-on-demand (POD)

Print-on-demand is een printsysteem waarbij producten worden bedrukt op aanvraag in plaats van eerst in bulk geproduceerd worden. Wanneer jij of je klant een bestelling plaatst in een online winkel, bedrukken wij het ontwerp op één van onze premium white-label producten

Naast bedrukking, bieden we ook andere productietechnieken aan, zoals borduurwerk en gravering. Daarom kun je ook de term “on-demand verwerking” of “verwerking op aanvraag” tegenkomen. Deze term omvat al onze producten. 

Dropshipping 

Een retailmodel waarin een derde partij je eigen producten bewaart in opslag, ze verwerkt en ze verzendt, zodat jij dat niet hoeft te doen. Door deze term te combineren met de vorige definitie, kunnen we zeggen dat we een print-on-demand dropshipper zijn—wij bedrukken en verzenden je producten voor jou.

Verwerking

Het proces van het klaarmaken voor verzending van je bestelling, en alles wat daarbij komt kijken: samenstellen, naaien/borduren, bedrukken, verpakken, etc.

Omdat alle artikelen van Printful worden gemaakt op aanvraag—want zo vermijden we overgebleven, onverkochte productvoorraad en doen we iets voor onze planeet— kan onze verwerkingstijd iets langer zijn dan bij traditionele retailers die al geproduceerde producten verkopen.

Marketingtermen

Nu je wat bekender bent geworden met de basis, laten we even snel kijken naar een paar toverwoorden van marketing!

Upselling

Upselling is een strategie die wordt gebruikt om klanten over te halen om een betere versie van het product te kopen, of een toevoeging om het product compleet te maken. 

Laten we zeggen dat je twee soorten hoodies verkoopt: een goedkopere, katoenen sweater en een duurdere trui van biologisch katoen. Met visuele en tekstuele marketing kun je klanten die naar de goedkope variant aan het kijken zijn, overtuigen om toch de duurdere—maar wellicht betere—biologische sweater te kopen. Dat is dan een succesvolle upsell. 

Cross-selling

Dit is een tactiek waarmee andere gerelateerde print-on-demand producten of supplementen, die gebaseerd zijn op het product waar de klant in eerste instantie naar op zoek was, worden verkocht aan de klant. Misschien verkoop je één van onze all-over print hoodies in je eigen webshop. Een cross-selling strategie houdt dan in dat je naast de hoodie ook een joggingbroek aanbiedt met dezelfde bedrukking, zodat de klant wordt verleid tot het kopen van het complete joggingpak!

Bundelen

Bundelen houdt in dat je een combinatie van gerelateerde producten samenstelt en het als één compleet product aanbiedt aan de klant. Als we kijken naar het vorige voorbeeld van het volledig bedrukte joggingpak, kun je de hoodie en joggingbroek gecombineerd aanbieden voor een lagere prijs om sales te verhogen. 

Social proof

Social proof beschrijft het kijken naar andermans gedrag om te besluiten hoe je je zelf gedraagt. Het is een bewezen psychologisch fenomeen en iets wat we als mens automatisch doen. In de marketing vallen productbeoordelingen en testimonials van klanten onder “social proof”. Deze kun je laten zien op je website om bezoekers te overtuigen dat het de moeite waard is je product te kopen. 

Printful-tools en diensten

Deze definities zullen van pas komen als je op onze website surft, een integratie opzet met een print-on-demand bedrijf, aangepaste producten ontwerpt op print-on-demand platforms of contact opneemt met onze klantenservice. 

Design Maker

De Design Maker laat je je eigen ontwerp maken. Dit kan door afbeeldingen te uploaden of onze tekst- en clipart-tools te gebruiken. We hebben twee aparte termen (Design Maker en Mockup Generator), zodat mensen die alleen op zoek zijn naar het ontwerpen van gepersonaliseerde producten, en geen mockup willen publiceren op hun webshop, niet in de war raken.

Mockup Generator

De Mockup Generator is een functie van de Design Maker waarmee je afbeeldingen van je unieke producten kan uploaden of mockup-afbeeldingen kan maken voor in je webshop. Vervolgens kun je de ontwerpen op je online shop zetten of de afdrukbestanden en mockups downloaden voor jezelf.

Logo Maker

Onze Logo Maker is een soort Design Maker, maar dan alleen voor het maken van een logo. Het is een gratis tool waarmee je met personaliseerbare templates professionele logo’s creëert voor je onderneming. Je kan je logo in diverse formaten downloaden (bijv. voor productlabels, website, sociale media en meer) en zo consistent je marketingmateriaal bijwerken met je eigen branding. 

Integratie

De connectie tussen Printful als print-on-demand bedrijf en een e-commerceplatform of marktplaats. Neem een kijkje op onze integratiepagina om al onze integraties met elkaar te vergelijken en de beste print-on-demand partner en e-commerce platform voor je onderneming te vinden. 

Opmerking: De term ‘Etsy’ en andere afbeeldingen van Etsy zijn trademarks van Etsy, Inc. Dit artikel wordt niet ondersteund door Etsy.

API

Een acronym voor “Application Programming Interface.” Een API laat verschillende softwaresystemen met elkaar communiceren. Printful’s API automatiseert het sturen van bestellingen vanuit jouw webshop naar ons systeem, voegt producten toe en zet de verzending op. 

Onze API is een goede keuze als je een zelfgemaakte webshop hebt en geen platform wilt gebruiken waarmee we integreren. Toch vereist het wat programmeerkennis om een API in te stellen.  

Product Push Generator

Met deze tool kun je producten direct aan je webshop toevoegen vanuit Printful. Met de push generator kun je ook tekst- en clipart-tools gebruiken om simpele ontwerpen te creëren voor je producten. Je komt in de push generator door te gaan naar Shops > Product toevoegen in je Printful Dashboard. 

Productsynchronisatie

Een proces dat producten in je webwinkel koppelt aan Printful-producten. Wanneer je nieuwe producten toevoegt aan je webshop zonder de Product Push Generator, zul je ze handmatig moeten synchroniseren met de bijbehorende producten uit onze catalogus. Op die manier weten we welk product we moeten verwerken als er een bestelling wordt geplaatst op je webshop. 

Printful Portemonnee

De Printful Portemonnee is waar we geld vanaf halen voor bestellingen die in je webshop zijn geplaatst. 

Elke keer dat een bestelling wordt geplaatst in je webshop, wordt de betaalmethode van je voorkeur (creditcard, Paypal, Sofort, etc.) gefactureerd en wordt geld gestort in je Printful Portemonnee. De kosten van de verwerking van de bestelling nemen we vervolgens op uit je Portemonnee. 

Je kan ook handmatig geld toevoegen aan je Portemonnee, wat goed is om er zeker van te zijn dat je bestellingen verwerkt kunnen blijven worden in het geval dat er een fout optreedt met je facturatiemethode. 

Opslag & Verwerking

Met onze Opslag- & Verwerkingsdiensten als print-on-demand bedrijf, kun je producten die worden verkocht in je webshop in ons magazijn opslaan. Komt er een bestelling binnen, dan verwerken en verzenden we die bestelling direct naar de eindklant onder jouw merk. De klanten van deze print-on-demand service van ons genieten bovendien van orderverwerking op dezelfde dag.  

Pack-ins

Een afkorting voor het Engelse woord “packaging-insert”. Pack-ins behoren tot het promotiemateriaal van een merk, zoals bedankbriefjes, ansichtkaarten of stickers. Deze kun je toevoegen aan je Printful-bestelling, zodat je extra nadruk legt op je merk. De pack-ins ontwerp je zelf en stuurt ze naar ons. Wij bewaren de pack-ins in onze magazijnen, zodat we ze aan de productverpakking kunnen toevoegen voordat we de bestelling versturen naar de eindklant. 

Productietechnieken

Deze sectie neemt je mee door de verschillende technieken die we gebruiken om je producten te bedrukken, borduren en graveren. 

Direct-to-garment (DTG) bedrukking 

DTG-bedrukking is vergelijkbaar met het afdrukken van een vel papier—we gebruiken inkt om direct op het product te printen. DTG-bedrukken is kosteneffectief voor eenmalige bestellingen, kan veel diverse kleuren aan en nauwkeurige details opleveren. Maar het heeft wel een beperkt printgebied op het product.

Je artikelen worden bij DTG-bedrukking geprint met Kornit NeoPigment inkt. Dit is op water gebaseerde veganistische inkt die Kornit opstelt, tests en produceert in hun eigen inktfabrieken. Hierbij behouden ze het hoogste kwaliteitsniveau. De inkt is ongevaarlijk, vrij van gifstoffen, biologisch afbreekbaar en diervriendelijk.

Zeefdruk

Een druktechniek waarbij inkt wordt gedrukt op de stof door een geweven raam van gaas. Het ontwerp zit in dit raam verwerkt. Elke inktkleur die je gebruikt heeft een ander, aangepast raam van gaas nodig. Dat maakt deze optie minder duurzaam en zal meer kosteneffectief zijn voor bulkbestellingen met een soortgelijke, minimalistisch ontwerp met weinig kleuren.

Sublimatie

Over het algemeen wordt hieraan gerefereerd als “all-over printing”, oftewel volledige bedrukking. Je ontwerp wordt gedrukt op papier met kleurstof en vervolgens direct door middel van een hittepers op het product gezet. Met sublimatie kan je bijvoorbeeld je eigen t-shirts bedekken met een ontwerp, in tegenstelling tot DTG-bedrukking, waarbij je een kleiner printgebied hebt op een product. 

Cut & sew 

Dit houdt simpelweg in dat je ontwerp wordt gedrukt met sublimatie op een grote lap stof. Uit deze bedrukte lap stof wordt het productpatroon uitgeknipt en vervolgens genaaid in de uiteindelijke vorm. We gebruiken de cut & sew-techniek voor onze all-over print (AOP) producten: t-shirts, sweaters, leggings, jurken, rokken, kussens, stoffen tassen en meer. 

Fixatiemiddel (pre-treat) 

Fixatiemiddel, ook wel bekend als de Engelse term “pre-treat” voor textiel, is een vloeibare oplossing dat wordt toegediend op het productmateriaal, zodat de inkt na het wassen op het product blijft. Soms kan het fixatiemiddel na de bedrukking achterblijven op het shirt. Dit kan dan een azijnachtige geur veroorzaken, maar na wassen verdwijnt dit uiteindelijk vanzelf. 

Witte onderlaag

Een witte onderlaag helpt om kleuren er strak uit te laten zien als ze worden geprint op een donker kledingstuk. Zo voegen we automatisch een witte onderlaag toe aan een rode afbeelding op een zwart shirt.

UV-printen 

UV-printen wordt gedaan met ultraviolet licht om de inkt direct op het materiaal te laten drogen (of “helen”). Deze techniek werkt het beste voor materialen zoals metaal of glas. We gebruiken het ook voor gepersonaliseerde telefoonhoesjes

Graveren

Het etsen van een tekst of ontwerp op een hard oppervlak van een item.  Er zijn verschillende typen gravering, maar voor onze gepersonaliseerde sieraden en accessoires gebruiken we de diamond drag-techniek. Dit is een mechanisch proces wat fijne lijnen kerft op metaal, waardoor het dieper kan graveren en een glanzender resultaat heeft dan wat een laser kan bereiken. Diamond drag resulteert ook in een mooiere, handgemaakte look om je ontwerpen beter uit te laten komen!

Borduurwerk

Borduurwerk is een naaitechniek waarbij draad wordt gebruikt om een ontwerp te creëren. Het kan met de hand gedaan worden, maar om precisie en efficiëntie na kunnen te leven, borduren we je producten met machines. 

Digitalisatie

Een proces dat je ontwerpbestand converteert in een formaat die borduurmachines kunnen herkennen. De digitalisatie van borduurwerkbestanden omvat de stikselpatronen, stikseldichtheid, draadkleur, etc. Meestal is er sprake van digitalisatiekosten, maar wanneer een bestand eenmaal is gedigitaliseerd, kun je het zo vaak als je wilt opnieuw gebruiken. 

3D-Pof

Ook wel ‘3D Puff’ genoemd. Dit is een verhoogd 3D-effect veroorzaakt door het borduren van een ontwerp over een dikker inzetstuk van schuim. Zo springt het geborduurde ontwerp eruit!

Plat borduurwerk

Hierbij wordt direct op een pet of kledingstuk geborduurd, wat het ontwerp een plat effect geeft. 

Pet met plat borduurwerk
Bron: Printful

Gedeeltelijke 3D-Pof

Simpelweg een combinatie van plat borduurwerk en de 3D-Pof.

Lopende steek (run stitch)

Een standaard, rechte steek waarbij de naald steeds op en neer door de stof wordt gehaald. 

Satijnsteek

Rijen van lopende steken die vooral worden gebruikt voor contouren of tekst. De maximale dikte voor een satijnsteek is 0.5″.

Tatami-vulling

Rijen van lopende steken die worden gebruikt om een groter vlak op te vullen.

Grafisch ontwerp

Het maken van ontwerpen voor bedrukking kan nogal uitdagend zijn voor degene met beperkte kennis van ontwerpen of het gebruik van Photoshop. Deze definities helpen je hopelijk iets verder.

Mockup 

Een mockup is een afbeelding die laat zien hoe een nieuw product er uit zal zien met je ontwerp erop. Je kan mockups maken met foto-editing software, of simpelweg met onze gratis Mockup Generator. Deze mockups push je vervolgens automatisch naar je eigen webshop.

Je eigen product mockup afbeeldingen maken
Printful Mockup Generator

Afdrukbestand

Het bestand dat wordt verzonden naar de printer en dat je ontwerp bevat met de juiste grootte, plaatsing, kleurprofiel en resolutie. Onze printers verwerken dit bestand en bedrukken het op het kledingstuk. 

We raden aan om onze templates voor afdrukbestanden te gebruiken en onze Richtlijnen voor bestanden van desbetreffend product te lezen om het beste resultaat te krijgen. Wanneer je een product uit onze catalogus, hebt gekozen, scroll je naar beneden en kijk je rechts voor de Richtlijnen voor bestanden

Tabel voor Richtlijnen Afdrukbestand Producten
Bron: Printful Productcatalogus

DPI 

Dit staat voor Dots Per Inch en verwijst naar het aantal puntjes een printer kan plaatsen per vierkante inch. Computers printen en laten afbeeldingen in kleine puntjes zien, dus hoe meer punten de afbeelding heeft, hoe hoger de printkwaliteit. Hoe minder punten, hoe waziger de afbeelding. 

Als het gaat om Printful-producten, moeten je bestanden tenminste 150 DPI hebben. Meer informatie vind je onder de Richtlijnen voor bestanden naast elk product in de productcatalogus. 

Transparantie 

Transparantie verwijst naar grafische elementen die minder dan 100% dekking hebben. Op het gebied van grafisch design zijn dekking en transparantie tegenpolen. Dus als je ontwerp niet volledig dekkend is, betekent het dat het half-transparant (doorzichtig) is.

We raden je aan om geen transparante elementen te gebruiken in je ontwerp, omdat ze lastig zijn om te printen.

Mate van transparantie op ontwerpen
Bron: Printful

sRGB en CMYK

Dit zijn de twee populairste kleurprofielen, of kleurenwaaiers. sRGB staat voor “Standard Red Green Blue” en heeft een groter scala aan kleuren die kunnen worden uitgedrukt; afdrukbestanden die in RGB worden gemaakt kun je opslaan als PNG-bestand. Het andere kleurprofiel dat je tegen kan komen is CMYK: “Cyan Magenta Yellow Key”. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij het bedrukken van producten.

Dat gezegd hebbende, onze printers zijn zodanig afgesteld dat ze sRGB-bestanden kunnen converteren in levendige ontwerpen op kleding.  Als je ontwerpt in een CMYK-kleurprofiel, loop je het risico dat de kleuren er doffer uit komen te zien als ze worden gedrukt. Dus om ervoor te zorgen dat je ontwerp hetzelfde eruitziet op het scherm als wanneer het gedrukt is, raden we je aan te ontwerpen binnen het sRGB kleurprofiel.

Afbeelding van vergelijking tussen het RGB- en CMYK Kleurenprofiel
Vergelijking tussen kleurprofielen

Kledingtermen

Stoffen, gewicht van garen, pasvorm—deze sectie ontsluiert een aantal begrippen uit de vaktaal van de kledingindustrie.

Gewichtspercent

Dit geeft de dikte van de gebruikte draad aan. Een gebruikelijke manier om het gewichtspercent te meten is in “singles” of “ééndraadsgarens”.  De meeste stoffen hebben ongeveer tussen de 30 en 120 ééndraadsgarens. Hoe hoger het gewichtspercent, hoe dunner de draad en hoe zachter de stof aanvoelt.

Gewicht van de stof 

Het gewicht van de stof heeft alles te maken met de massa van het kledingstuk en wordt gemeten in ons per vierkante yard of in gram per vierkante meter. Hoe zwaarder het gewicht van de stof, hoe dikker het kledingstuk aanvoelt.  

Katoen

Cotton is one of the most popular fabrics used in apparel, so you’ll need to be familiar with its different types.

Ring-spun cotton is made by twisting the cotton strands to make a rope of cotton fibers. Shirts made of ringspun cotton are generally more durable than shirts made of other types of cotton. Combed cotton has the shorter fibers removed to make the yarn stronger, softer, and more compact.

Polyester

Polyester is een kunstvezel die is gesynthetiseerd uit op aardolie gebaseerde producten. De stof weegt weinig en is zachter en elastischer dan katoen.  

Gemixte stof 

Een shirt van gemixte stof is samengesteld uit meerdere soorten stof in plaats van slechts één stof. Denk aan een mix van polyester met katoen, tri-blend (3 soorten stof), polyester-fleece en meer. Elke mix zorgt voor andere esthetiek en printresultaat, dus informeer je over hoe een mix van stoffen je ontwerpen kan beïnvloeden*. 

Voorgekrompen 

Als een kledingstuk voorgekrompen is, betekent het niet dat het al te klein is bij aankoop, maar dat het tijdens de productie ervan al door een ‘krimpproces’ gegaan. Hiermee verkleint de kans dat het shirt of de legging verder kan krimpen bij volgende wasbeurten.

Pasvorm

De pasvorm van een shirt, trui of broek hangt in grote mate af van de fabrikant, dus elke pasvorm kan tussen elk model variëren. Veel voorkomende pasvormen die je bij ons op de website ziet zijn bijvoorbeeld:

  • Fashion/EU-pasvorm: taps toelopend lichaampje met strakkere mouwen van kortere lengte
  • Slim fit: dit kledingstuk zit strakker dan gemiddeld
  • Relaxte/wijde pasvorm: zit losser dan het gemiddelde shirt
  • Regular fit: de gouden middenweg—zit niet te strak en niet te wijd.

Niet-kleding termen

Naast kleding, kun je bij ons ook heel veel niet-kleding producten creëren en verkopen. Laten we kijken naar wat veel voorkomende termen in de niet-kleding categorie. 

Mat papier 

Mat papier is bevat zeer weinig tot geen glans. Dit is één van onze opties voor posters.

Glanzend papier 

Glanzend fotopapier heeft een halfglanzende afwerking—het ligt tussen mat en glanzend in. Dit fotopapier kan ook worden gebruikt voor posters.

GSM 

Hier bedoelen we geen mobieltje mee, maar deze afkorting staat voor “grams per square meter”. Het is de maat die we gebruiken om het gewicht van papier aan te geven. Hoe hoger de GSM, hoe dikker het papier. De meeste standaard posters beginnen bij 120 GSM.

Archival-kwaliteit

Archival kwaliteitspapier is zuurvrij, duurzaam en het breekt niet zodanig af als wat standaard papier uiteindelijk doet. Al onze posters worden geprint op archival kwaliteitspapier.

Full bleed 

Hiermee bedoelen we de volledig aflopende bedrukking van afbeeldingen op een product. De bedrukking loopt iets over de grens van waar het papier met je ontwerp erop wordt bijgesneden. Als we je om full bleed-afbeeldingen vragen, is dat omdat een deel van de buitenrand van je ontwerp wordt afgesneden tijdens het bedrukken. Het ontwerp of de afbeelding die je moet aanleveren beslaat dus een iets groter gebied dan het eigenlijke printgebied.

Full bleed is van toepassing op vrijwel alle producten–we raden aan dat afbeeldingen het volledige printgebied beslaan van welk product dan ook waarop je wilt printen. Zo niet, dan kunnen sommige delen wit blijven bij het bedrukken.

Verzending

Zonder verzending geen pakketje—we kijken even welke termen je bij ons tegenkomt wat betreft de verzending van je bestelling.

Vervoerder / transporteur

De bezorgdienst die je bestelling levert. Elke vervoerder heeft zijn eigen tarief en leversnelheid, dus bekijk hieronder de drie verschillende verzendtariefsystemen van ons. De internationale vervoerders waarmee we samenwerken zijn o.a. FedEx en DHL. In de VS gebruiken we ook USPS, in Europa met DPD en in Canada gaan we voor Canpar en UPS als bezorgdienst.

Tracking-nummer

Het nummer waarmee je je bestelling kan volgen. Besef wel dat in sommige gevallen de tracking beperkt kan zijn. Dit hangt af van de bezorgdienst. Soms stopt bijvoorbeeld de tracking van enkele internationale bestellingen wanneer het pakketje de VS heeft verlaten.

Standaard verzendtarief

Standaard tarieven zijn vaste prijzen die je betaalt voor het transport van producten. Ze variëren per type en aantal items die zijn besteld. Daarom hebben we er een volledige pagina aan gewijd, zodat je gemakkelijk de verzendkosten kan berekenen die voor jouw bestellingen van toepassing zijn. 

Onthoud dat wij hoe dan ook deze standaard verzendtarieven bij jou in rekening brengen, dus zorg ervoor dat je deze kosten in je winstmarge meeneemt door bijvoorbeeld de verkoopprijs iets te verhogen.

Live verzendtarief

Live verzendtarieven zijn realtime verzendtarieven* die je bij het afrekenen van je bestelling krijgt te zien. Deze tarieven worden berekend gebaseerd op de locatie van orderverwerking, de bestemming van de bestelling, de verzendmethode en transportkosten.

Printful-integraties zoals Shopify, WooCommerce, Ecwid en Launch Cart ondersteunen live verzendtarieven en je kan ze activeren in je instellingen van verzending!

Douanekosten/invoerkosten

Dit is belasting die wordt geheven op geïmporteerde artikelen, en het tarief verschilt per land en vastgelegde verkoopprijs van het artikel. We proberen producten altijd vanuit verwerkingscentra zo dicht mogelijk bij jou of je eindklant te versturen. Als dit niet kan en de bestelling moet internationaal verzonden worden, zal de eindklant altijd douanekosten moeten betalen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een essentieel onderwerp in de mode-industrie waar je niet omheen kan, maar er waren nogal wat vaktermen rond zonder duidelijke definities. Laten we dat oplossen!

Corporate social responsibility (CSR)

Corporate social responsibility betekent dat een bedrijf verantwoordelijk is voor de maatschappij en het milieu waarin het actief is. CSR is onderdeel van al onze besluitvorming bij Printful; we houden de planeet en de personen altijd in gedachten bij het verbeteren van onze producten en praktijken. 

Je kan onze pagina over duurzaamheid en verantwoordelijkheid bezoeken om te lezen wat onze duurzaamheidsfilosofie en -doelen zijn. Of onze Engelse video hieronder bekijken om meer te weten te komen over hoe we omgaan met duurzaamheid.

Greenwashing

Het in de markt zetten van producten en -diensten als milieuvriendelijker dan ze eigenlijk zijn. Vage of misleidende taal, overdrijven, suggestieve afbeeldingen, een gebrek aan bewijs en irrelevante beweringen zijn slechts een paar indicatoren van greenwashing. 

Bij Printful is greenwashing onacceptabel—we zijn gericht op transparantie als het gaat om onze duurzaamheidspraktijken en  -inspanningen.

Milieuvriendelijk

Deze term is vaak vaag of ongedefinieerd, maar voor ons is een product milieuvriendelijk als het minimaal 30% organisch, gerecycled of biologisch afbreekbaar materiaal bevat. 

Organisch / biologisch

Biologische of organische materialen worden geproduceerd zonder kunststoffen of giftige pesticiden met als doel biodiverse agriculturele systemen te behouden. Voor zover stoffen gaan, is organisch/biologisch katoen niet alleen beter voor het milieu, maar voelt het ook zachter aan!

Organic Cotton Plus’s Learning Center geeft uitgebreide informatie en vergelijkingen als je meer wilt weten.

Biologisch afbreekbaar

Materiaal dat afbreekt door middel van micro-organismen in warme, vochtige milieus. Ons biologisch afbreekbare telefoonhoesje is bijvoorbeeld  gemaakt uit aarde, groenten, rijst en andere natuurlijke materialen die al na ongeveer een jaar ontbinden! 

Carbon footprint

De carbon footprint is het totaal aantal broeikasgasemissies die zijn geproduceerd door een gegeven individu of organisatie. In 2020 begonnen wij met het berekenen van onze carbon footprint en gebruiken deze gegevens als leidraad voor de volgende stappen die we nemen om onze impact op het milieu te verminderen.

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere begrippen die je misschien tegen bent gekomen, maar niet zo goed begrijpt. Als je meer wilt weten over bepaalde e-commerce termen, geef het dan hieronder aan!

Dit artikel werd voor het eerste gepubliceerd in April 2017, sindsdien wordt het bijgewerkt.

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right