Terug naar alle artikelen
Selling on Etsy
E-commerce handleiding

Je Eigen Etsy Shop Openen

Door Leestijd: 11 minuten

Opmerking: de term ‘Etsy’ en andere Etsy-afbeeldingen zijn handelsmerken van Etsy, Inc. Dit artikel wordt niet onderschreven door Etsy.

Etsy is een online marktplaats vol potentiƫle kopers (81,9 miljoen om precies te zijn) en een kant-en-klaar publiek dat op zoek is naar precies het soort producten dat jij maakt.

Voor zowel ervaren eigenaren van kleine bedrijven als voor degenen onder je die je creaties voor de allereerste keer verkopen, is een Etsy shop openen een spannende stap om met je creatieve hobby geld te verdienen.

In dit artikel leggen we je alles uit over Etsy: We vertellen je wat je moet weten over een Etsy shop openen en geld verdienen op Etsyā€”of je nu op zoek bent naar een bijbaantje of je probeert van je vak een fulltime carriĆØre te maken.


Wat is Etsy?

Etsy is een online marktplaats gericht op handgemaakte, vintage items en ambachtelijke artikelen. Voor kunstenaars en knutselkenners was de oprichting van Etsy in 2005 een kans om hun “handmade products” naar een breder publiek te brengen, en sindsdien is het platform in hoog tempo blijven groeien.

Als je erover nadenkt hoe je geld kunt verdienen met verkopen op Etsy, dan zijn er genoeg mogelijkheden. Alleen al in het laatste kwartaal van 2020 hebben klanten van over de hele wereld in totaal 3,3 miljard USD op de site uitgegeven en hebben meer dan 61 miljoen mensen een aankoop gedaan (dat is meer dan de hele bevolking van Italiƫ).

Moet je echt iets maken om op Etsy te verkopen? 

Nee, niet persƩ. De focus voor Etsy lag altijd op een artiest-gecentreerde community, waar makers producten kunnen verkopen die klanten niet kunnen vinden in de schappen van de gebruikelijke winkels. Denk aan kunstwerken of gepersonaliseerde sieraden. Maar tegenwoordig is er nog veel meer mogelijk op Etsy en ik vertel je graag hoe jij je product kunt ontwerpen en verkopen via dit populaire platform:

Je kunt bijvoorbeeld een externe fabrikant (zoals Printful) gebruiken om het eindproduct te maken, maar als verkoper moet je je betrokkenheid bij het creatieve proces wel tonen. Het uploaden van een uniek ontwerp dat je hebt gemaakt en het gebruiken van een externe fabrikant om dit op een tas of t-shirt te printen, is acceptabel volgens de richtlijnen van Etsy (content in het Engels).

Waarom zou je een Etsy shop beginnen? 

Als je zoiets nog nooit eerder hebt gedaan, betekent het werken via een gevestigd platform zoals Etsyā€”een plek die consumenten kennen en vertrouwenā€”dat je meer kans hebt om ontdekt te worden en een verkoop te doen (wat een essentieel onderdeel is van hoe je snel geld verdient op Etsy). Dit is waarom.

1. Je krijgt op eenvoudige wijze uitbetaald

Hoewel je je Etsy shop in de lucht moet krijgen, betekent verkopen via een bestaand platform dat je het gedoe van het uitzoeken van veilige betalingen voor je klanten kunt overslaan.

Etsy-klanten hebben een beveiligde login voor leden en maken gebruik van Etsy payments, een aantal veilige manieren waarop ze rechtstreeks via het platform kunnen betalen. Op die manier krijg jij als verkoper ook uitbetaald.

2. Het publiek staat al voor je klaar

Een ander voordeel is dat er een heel publiek klaar staat voor je product, wat betekent dat je minder tijd aan marketing en meer tijd aan het creƫren kunt besteden.

Als je bijvoorbeeld nadenkt over hoe je als grafisch ontwerper geld kunt verdienen op Etsy, kun je er zeker van zijn dat de algoritmen van de site gebruikers helpen om snel en gemakkelijk verkopers te vinden die geĆÆnteresseerd zijn in jouw producten.

3. Je hoeft vrijwel geen geld te investeren

Er zijn ook de kosten om te overwegen. Het runnen van je eigen website is niet goedkoop – er zijn hosting-, domein- en beheerkosten om over na te denken en die kunnen prijzig worden als je een gloednieuw bedrijf bent. Etsy regelt dit voor je. Je moet nog steeds wat kosten betalen om Etsy te gebruiken en je producten te verkopen, maar het blijkt vaak goedkoper te zijn dan zelf-hosting. Dat betekent dat je meer van je budget kan gebruiken voor marketing of productontwikkeling.

4. Je kunt het gebruiken om je andere verkoopkanalen aan te vullen

Als je al een eigen website hebt, kun je gebruikmaken van een multichannel-retailstrategie (content in het Engels) waarmee potentiƫle klanten je kunnen vinden en je producten overal op internet kunnen kopen.

Er zijn aanzienlijke voordelen verbonden aan een verkoopaanpak via meerdere kanalen, zoals het creƫren van kansen voor meerdere inkomstenstromen en het spreiden van je risico over verschillende kanalen. We hebben allemaal de frustratie ervaren dat we geen toegang hebben tot een site tijdens een grote uitverkoop. Als je site uitvalt, is het belangrijk dat je klanten je op meer dan ƩƩn plek kunnen vinden, waardoor je een geloofwaardigheid krijgt die verkopers op een enkel platform misschien niet hebben. Het hebben van een Etsy-shop is dan de ideale back-up zijn.


Meld je gratis aan bij Printful en verbind je Etsy-shop


Werken via verschillende kanalen helpt je ook om je conversieratio te verbeteren en je klantbehoud te vergroten door je potentiƫle klanten te ontmoeten, waar ze ook zijn. Je kunt op elk platform bepaalde segmenten van je klantenbestand op unieke wijze targeten, waardoor je kansen op een verkoop verder worden vergroot. Of je nu op zoek bent naar hoe je extra geld kunt verdienen op Etsy of gewoon probeert een breder netwerk uit te werpen, werken op basis van meerdere kanalen is een uitstekende benadering.

Welke soorten producten kun je op Etsy verkopen?

Het maakt niet uit wat voor soort producten je maakt, je kunt er een thuis voor vinden op Etsy! Van handgemaakte meubels, op maat gemaakte T-shirts en hoeden tot gegraveerde sieraden, sleutelhangers of gepersonaliseerde kalenders: je mogelijkheden zijn eindeloos.

De keuze uit leuke en bijzondere producten is reuze, maar als je nadenkt over welk soort producten het populairst zijn, vallen ze meestal in de volgende categorieƫn:

  • Kleding
  • Sieraden
  • Home & living producten
  • Kunst- en verzamelobjecten
  • Ambachten en benodigdheden

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire items om op het platform te verkopen.

Kunst en digitale kunst

Als kunstenaar kun je een etsy shop openen
Bron: Etsy

Als artiest of ontwerper is de eerste beslissing die je wilt nemen het soort kunstwerk dat je wilt verkopen, en dat komt waarschijnlijk neer op het soort maker dat je bent.

Als je uren besteedt aan het maken van afzonderlijke werken, kun je een hogere prijs vragen omdat ze uniek zijn. Maar als meerdere kopers geĆÆnteresseerd zijn in dat ene kunstwerk, kun je het uiteindelijk maar aan Ć©Ć©n van hun verkopen. En als er niets anders is waar ze in geĆÆnteresseerd zijn, kunnen ze gewoon weglopen zonder geld uit te geven.

Als je manieren probeert te vinden om een consistent inkomen uit je kunst te halen, kan het handig zijn om te leren hoe je geld kunt verdienen met het verkopen van digitale kunst via je Etsy shop, aangezien je hetzelfde ontwerp of product zo vaak kunt verkopen als je wilt.

Het maken van foto’s van hoge kwaliteit van je werk weegt zwaar op Etsy. Specifiek voor herhaalde ontwerpen (waarbij je steeds weer hetzelfde ontwerp verkoopt), kun je tijd besteden aan het maken van een uitstekende productpagina, inclusief duidelijke foto’s en een gedetailleerde lijst, zodat je hetzelfde kunstwerk aan meerdere klanten kunt verkopen.

Prints en foto’s

Wanddecoratie, zoals prints en foto’s, kunnen herhaaldelijk worden verkocht. Het voordeel van verkopen met print-on-demand is dat je echter niet hoeft te beslissen of je je werk ingelijst of niet ingelijst wilt verkopen: beide opties zijn mogelijk!

Als je geen fotograaf bent, kun je nog steeds geld verdienen met afbeeldingen in het publieke domein op Etsy. Deze afbeeldingen vallen niet langer onder copyrightbeperkingen, wat betekent dat iedereen ze kan gebruiken. Maar onthoud, hoewel dit een voordeel is om je te helpen de tijd voor het maken van producten te verkorten, kan iemand anders ook dezelfde afbeelding gebruiken als jij, wat het moeilijker maakt om op te vallen in de massa. 

Je kunt je ontwerpen unieker maken door deze afbeeldingen in iets anders te veranderen, zoals een tekst rond of over de afbeelding plaatsen, of ze bewerken met verschillende kleuren of effecten. Op die manier voeg je nog steeds je eigen artistieke flair toe om iets origineels te maken.

Etsy is er ook als je een passie voor het maken van sieraden hebt
Bron: Etsy

Sieraden

Een van de meest concurrerende categorieƫn voor Etsy-verkopers zijn sieraden. Als je je afvraagt hoe je geld kunt verdienen met het verkopen van sieraden via je Etsy shop, is de beste aanpak om jezelf zo uniek mogelijk te maken. Of het nu gaat om het ontwerp dat je gebruikt of de materialen waarvan je producten zijn gemaakt, vind een manier om je webshop te laten schitteren.

Bied echter niet te veel variatie in je sieradenstijl. Klanten trekken naar bepaalde winkels omdat ze zich aangetrokken voelen tot die stijl, en daardoor is de kans groter dat ze terugkerende klanten worden. Je kunt aanpassings- of personalisatie-opties aanbieden (die ongelooflijk populair zijn bij klanten), maar probeer voor elk product slechts Ć©Ć©n of twee variaties aan te houden.

Stickers

Heb je een passie voor het maken van stickers? Je kan terecht bij Etsy!
Bron: Etsy

Wil je weten hoe je geld kunt verdienen met het verkopen van stickers op Etsy? Het ontwerpen van stickers op Canva of Procreate voor iPad is rechttoe en eenvoudig (perfect voor mensen die nog aan hun artistieke vaardigheden werken), wat je kan helpen om snel nieuwe producten te maken.

Logo’s, bumperstickers en die-cuts zijn de meest populaire soorten stickers die Etsy-klanten vaak kopen. Ze zijn een van de snelste manieren om veel producten te verkopen tegen lage productiekosten en, net als kunstwerken, kunnen de ontwerpen worden doorverkocht.

Samenwerken met een print-on-demand leverancier zoals Printful is een geweldige oplossing als je wilt voorkomen dat je thuis honderden stickers moet maken en opslaan. In plaats daarvan, wanneer je klant een bestelling plaatst, worden de stickers afgedrukt en overhandigd voor verzending door Printful.

T-shirts

Als je probeert uit te vinden hoe je geld kunt verdienen met het verkopen van kleding op Etsy, zijn er verschillende manieren waarop je dat kan doen. Vintage of upcycled kleding is erg populair geworden op de site, maar het maken en verkopen van je eigen handgemaakte creaties is ook een geweldig bedrijfsmodel.

Leren hoe je geld kunt verdienen via je Etsy shop door T-shirts te verkopen, is waarschijnlijk een van de beste manieren om aan de modekant van de site te beginnen. De beste ontwerpen bevatten meestal grappige spreuken en memes of zijn aanpasbaar voor bruids- en babyshowers.

Verkopen op Etsy met print-on-demand 

Als je eenmaal hebt besloten wat je via je Etsy shop wilt verkopen, is een van de eerste gebieden die je moet bepalen, hoe je je Etsy shop gaat bevoorraden en je merchandise gaat opbouwen. Dat is waar POD-services binnenkomen.

Printful integreert rechtstreeks met je Etsy-shop en zorgt voor al je behoeften op het gebied van klantafhandeling en verzending. Zodra je je Etsy-account hebt aangemaakt en je eerste paar producten hebt gepubliceerd, neemt het systeem van Printful het over, zodat je je tijd kunt besteden aan het beheren van je online shop en het op de markt brengen van je producten.

Printful brengt geen maandelijkse kosten in rekening, er worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer een bestelling is voltooid. Daarnaast, zijn alle producten white label. Dat betekent dat er geen Printful-logo’s op je producten worden geplaatst. Het zijn allemaal je eigen ontwerpen en branding, net zoals het zou zijn als je het product zelf had gemaakt en verzonden. Voor het voorspellen van je Etsy-vergoedingen en winst bij het verkopen van Printful-producten in je Etsy-shop, probeer onze gratis Etsy-toeslagencalculator (content in het Engels).

Jouw gids voor het opzetten van je Etsy shop

Nu weet je wat de voordelen zijn van het starten van een Etsy-shop, welke soorten producten je kunt verkopen en hoe een print-on-demand dienst je hiermee kan helpen.

Maar er is nog iets belangrijks dat je moet uitzoeken: hoe je je Etsy-shop daadwerkelijk in gebruik kunt nemen. Gelukkig is Etsy ontzettend gebruiksvriendelijk voor verkopers en is het makkelijk om je eigen shop te lanceren. 

Ga naar de pagina “verkopen op Etsy”, log in op je bestaande account of maak er een aan. Etsy leidt je vervolgens door de verdere stappen die je moet nemen om verkoper op het platform te worden.

Bekijk onderstaande video waarin Michael je laat zien hoe je je Etsy shop verbindt met Printful:

Naast het daadwerkelijk maken van je shop op Etsy (en uiteindelijk je producten), zijn er nog een paar andere moeren en bouten waar je voor moet zorgen. We snappen dat dit niet bepaald het leukste onderdeel van creatief ondernemerschap is, maar het is toch belangrijk!

Zakelijke licenties

Je vraagt je misschien af “hoeveel geld kan ik verdienen op Etsy voordat ik een bedrijfslicentie moet kopen?” Het verschilt per land wanneer een bedrijfslicentie nodig is. In ons artikel over hoe je een webshop kan beginnen in Nederland, leggen we beknopt uit aan wat voor zakelijke regels je je moet houden als webshopeigenaar.

Etsy vereist zelf niet dat je een bedrijfslicentie hebt, maar houd er rekening mee dat je je mogelijk moet registreren voor omzetbelasting in je staat of stad.

Doe je onderzoek en kijk welke regels specifiek van toepassing zijn op waar je woont. Als je je producten naar het buitenland verzendt, controleer dan of er ook omzetbelasting in rekening moet worden gebracht aan klanten uit andere landen.

Belastingen en heffingen

Als je serieuze plannen hebt om een Etsy-shop te openen, vraag je je misschien af “hoeveel geld kan ik op Etsy verdienen voordat ik belasting moet betalen?”

De kosten die je als ondernemer betaald, zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals verkoop je alleen in Nederland of heb je ook kopers uit het buitenland? Is dit laatste het geval, dan krijg je te maken met extra wetten die bijvoorbeeld te maken hebben met invoerrechten en Douane.  

Er bestaan meer wetten en regels die gelden als je internationaal onderneemtā€” zowel in Europa als wereldwijdā€”je vindt meer info op de informatiepagina van de KvK

Btw-regels in Europa 

Sinds 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce in Europa.  Zo is er een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen ingesteld en doe je makkelijker btw-aangifte zonder in elk land apart btw af te dragen. De KvK geeft je hier meer informatie over. 

Lees meer informatie over de belangrijkste verplichtingen waar je je als webshopeigenaar aan moet houden.

Verzending

Uitzoeken hoe je de gratis verzending optie kunt aanbieden en toch geld kunt verdienen op Etsy, is een belangrijk onderdeel van het worden van een verkoper. Klanten zijn dol op gratis verzending (in feite zegt 75% van hen dit op hun bestellingen te verwachten). Maar gratis verzending kan je winst aanzienlijk verminderen als je niet oppast.

Een manier om met gratis verzending om te gaan, is door de verzendkosten in de productprijs op te nemen. Je moet een gemiddelde kostprijs berekenen voor het verzenden van elk product naar verre locaties in vergelijking met lokale klanten, zodat je een middenweg kunt vinden en iedereen eerlijk kunt laten betalen voor die producten. Zelfs als je Printful gebruikt om je producten te verzenden, betekent dit inbouwen in je productkosten dat je meer van je winst kunt behouden voor elk product dat je verkoopt.

We raden af om gratis verzending aan internationale klanten aan te bieden, omdat die kosten erg snel kunnen oplopen. Aangezien je de verzendkosten aan de klant in rekening brengt, kan het een geweldige manier zijn om buitenlandse shoppers aan te moedigen om in je winkel te kopen als ze een kleine korting aanbieden wanneer ze meerdere producten bestellen om de hogere verzendkosten te erkennen.

Een belangrijk punt om op te merken: alleen winkels met gratis verzending in de VS krijgen prioriteit in het Etsy-zoekalgoritme, dus het is echt alleen de moeite waard om het aan in de VS gevestigde klanten aan te bieden.

Beginnen met geld verdienen op Etsy met doordachte marketing

Met de basis uit de weg, ben je klaar voor het openen van je shop en wat inkomsten te gaan verdienen met je creatieve inspanningen. Hoe lang het duurt om geld te verdienen op Etsy hangt echt af van jou (en een beetje geluk), maar hier zijn een paar tips en strategieƫn die je kunt proberen.

Marketing en volgers

Er is geen vaste formule als het gaat om hoeveel volgers je op Etsy nodig hebt om geld te verdienen. Het komt allemaal neer op goede marketing en het hebben van een product dat mensen willen.

Zorg ervoor dat je je producten tagt en trefwoordrijke beschrijvingen schrijft. Dit zal het Etsy-zoekalgoritme helpen je producten op te pikken en ze onder de aandacht te brengen bij potentiƫle klanten die op zoek zijn naar iets soortgelijks.

Je kunt zelfs gebruik maken van brede hashtags op je sociale media-accounts om mensen naar je Etsy-winkel te leiden. Maak cross-promotie van je producten en winkel als geheel op uw sociale-mediakanalen om je publiek vanaf verschillende plaatsen op internet aan te trekken. Als je persoonlijke evenementen organiseert, zorg er dan voor dat je visitekaartjes hebt met een URL voor je Etsy-winkel erop. Je weet nooit wanneer die klant een terugkerende shopper kan worden.

Samenwerken met andere verkopers is ook een goede manier om je producten cross-promotie te geven aan een nieuw publiek en te profiteren van de Etsy-community. Je kunt profiteren van het presenteren van je producten aan een nieuw en mogelijk gerenommeerd publiek. Niet alleen dat, maar je wordt ook gezien als een vertrouwde verkoper door dat publiek en andere verkopers, wat een geweldige manier is om je naam binnen de Etsy-community een boost te geven.

Wees creatief als het gaat om je marketing en probeer verschillende benaderingen totdat je succes vindt.

Producten en voorraad

Hoeveel listings heb je nodig om geld te verdienen op Etsy? Nou, dat is ook geen exacte wetenschap. De aanbeveling van Etsy is om ten minste 20 listings te hebben wanneer je je shop start, zodat klanten een paar verschillende opties hebben om uit te kiezen en voor jou om wat aandacht te krijgen. Maar honderden artikelen hebben is niet nodig en kan je klanten zelfs keuzeverlamming geven (waar ze overweldigd worden door het aantal opties).

Het gaat dus niet alleen om het aantal producten dat je in je winkel hebt, maar ook om hoe je ze van elkaar en de producten van andere Etsy-verkopers onderscheidt.

Zorg ervoor dat al je beschrijvingen uniek zijn voor elk product, ook al zijn het enigszins vergelijkbare items. Bedenk wat het product speciaal maakt. Is het gemaakt van een specifiek materiaal of kan het op een bepaalde manier worden aangepast? Bedenk hoe verschillende doelgroepen naar dit soort producten zoeken en voeg die zoekwoorden en woordgroepen toe aan de beschrijvingen.

Omarm je creativiteit (en verdien ook wat geld)

Je producten verkopen op Etsy is de perfecte manier om een bedrijf op te bouwen, of je nu een fulltime ondernemer wilt worden of gewoon wat extra geld wilt verdienen.

Zoals met alles, is er sprake van wat vallen en opstaan (en dat is toch al de helft van het plezier van iets nieuws proberen?). Blijf verschillende strategieƫn testen totdat je er ƩƩn vindt die voor jou werkt en je zult al snel zien dat je Etsy-winkel winst maakt.

Dus laat jouw creatieve ideeĆ«n tot leven komen op een scala aan producten en verkoop ze aan de rest van de wereld via Etsy! 


Lees ook: Hoe Kan Je een Eigen Webshop Beginnen in Nederland en Hoe Kun Je een Webshop Maken met Printful

Elena is een Content Marketing Specialist bij Printful. Ze studeerde Marketing & Communicatie en Fotografie in Amsterdam en met haar beeld- en leesmateriaal voorziet ze je graag van de beste tips voor je eigen webshop.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right