Terug naar alle artikelen
Online Jaarkalender 2022
E-commerce kalender Marketingtips

De Ultieme E-commerce inhaakkalender 2022 Voor Je Webshop [Bewerkbare Versie]

Door Leestijd: 16 minuten

De tijd wanneer marketingcampagnes alleen maar werden gericht op de feestdagen in de decembermaand is voorbij. De sterke competitie in de e-commerce wereld vraagt erom dat je je nu het hele jaar door moet focussen op feestdagen en andere belangrijke data, om zo je e-commerce bedrijf te laten groeien. 

In retail en e-commerce is elke dag een feest: van Nationale Tulpendag in januari tot aan Internationale Koffie Dag in oktober. Maar met zoveel gelegenheden om rekening mee te houden, is het belangrijk om te weten welke van die interessante dagen en evenementen relevant zijn voor jouw merk. 

Kies de dagen en evenementen die te maken hebben met jouw onderneming, en denk er ook aan om ze goed in te plannen.

Om je wat tijd te besparen, hebben we een e-commerce inhaakkalender samengesteld met een kort, maandelijks overzicht van interessante, grappige of belangrijke data, zodat je van 2022 je meest winstgevende jaar tot nu toe kan maken. Daarnaast krijg je zowel een jaarkalender om uit te printen, als een op maat te maken Google Calendar om je eigen belangrijke e-commerce data er ook in op te nemen. 

Download je e-commerce online jaarkalender 2022

Download kalender

Soms gaan marketingcampagnes viral om de verkeerde redenen. Om dit voor jouw bedrijf te voorkomen, kies je de evenementen die passen bij je merk en doelgroep. Doe onderzoek naar de oorsprong van deze dagen en volg je morele kompas.

Dit is wat 2022 voor je in petto heeft!

Belangrijke e-commerce data en evenementen in Q1

In het eerste kwartaal van het jaar staat het opnieuw in contact komen met de klanten die je hebben ontdekt tijdens het shoppen voor de feestdagen in december 2021 centraal. Focus op het opbouwen van een goede klantrelatie en moedig klantloyaliteit aan. 

Januari

Nieuwjaarsdag, 1 januari 

Doelgroep: iedereen

Een nieuw jaar, een nieuw begin. In de eerste week van 2022 richt je met frisse energie je marketingcampagnes op goede voornemens, bucket lists en 30-day-challenges! 

Science Fiction Dag, 2 januari

Doelgroep: fans van het Sci-Fi genre, boeken, films, games en comics. 

Vandaag is de dag om Star Wars, Jurassic Park, Dr. Who en andere science fiction gerelateerde dingen te vieren. Betrek je doelgroep bij je merk en vraag ze hun leukste scènes van hun favoriete sci-fi boeken of films te delen, en geef korting voor de meeste creatieve antwoorden.  

Wereld Knuffeldag, 21 januari

Doelgroep: knuffelbare mensen

De Wereld Knuffeldag werd in 1985 in het leven geroepen door twee Amerikanen, die vonden dat mensen zich vaker moeten omarmen en warmte voor elkaar moeten tonen. Zo kunnen we allemaal comfortabel samenleven. Wat een toeval, dat het op dezelfde dag ook de Dag van de Joggingbroek is!

Grammy Awards, 31 januari

Doelgroep: muziekliefhebbers

De Grammy’s zijn een groot muziekevenement van wereldbelang waarbij de muzikale prestaties van het afgelopen jaar centraal staan. Richt jij je met je webshop op de muziekwereld? Dan zorgt dit evenement voor extra verbinding met je klanten en laat je merkbekendheid groeien. 

Ga een gesprek aan met je klanten over wie er in de verschillende categorieën gaan winnen of je kan zelfs een klein weggevertje verloten. 

Februari

Belangrijke e-commerce dagen februari 2022

Olympische Winterspelen Beijing, 4-20 februari

Doelgroep: sportfans

Hebben we pas geleden niet al de Olympische Spelen gehad? Jazeker, maar nu is het tijd voor de Winterspelen! En dat evenement is in schaatsminnend Nederland altijd populair, dus voeg wat meer oranje producten toe aan je webshop of organiseer polls over hoeveel (schaats)medailles TeamNL dit keer mee naar huis zal nemen.

Warme Truiendag, 5 februari

Doelgroep: koukleumers die behoefte hebben aan extra warmte

Het is hartje winter, dus van lekkere, warme truien heb je nooit genoeg! Creëer een origineel ontwerp voor je hoodies, sweaters en shirts met lange mouwen, bied ze aan in je online shop en geef kleur aan deze gure wintermaanden! Niemand zul je nog horen klappertanden. 

Valentijnsdag, 14 februari

Doelgroep: iedereen over de hele wereld

Valentijnsdag is een viering van liefde en romantiek. Hoewel mensen vandaag meestal romantische cadeaus geven of uit eten gaan, kun je je doelgroep aansporen om ook vriendschappen en andere belangrijke relaties te vieren. 

Wees creatief bij het voorbereiden van de marketingcampagne voor Valentijnsdag dit jaar. In plaats van weer een korting aan te bieden, zou je ook een Valentijns Advent Kalender kunnen maken. Gebruik het als een 14-daagse marketingcampagne die alle soorten liefde viert. 

Oscar-uitreiking, 27 februari

Doelgroep: filmliefhebbers

De ceremonie van The Academy Awards is één van de belangrijkste evenementen in de filmwereld. Gebruik #Oscars2022 om over films te praten met je volgers op sociale media of deel je mening over de show om je brand awareness te laten groeien.

Carnaval, 27 februari – 1 maart

Doelgroep: Zuid-Nederlanders, mensen die wonen in de katholieke delen van België en Duitsland

Alaaf! Voor de Zuid-Nederlanders is het weer tijd om de (te) gekke feestkleding uit de kast te halen voor Carnaval. Maar ze kunnen niet met dezelfde kleding als het vorige carnavalsfeest aankomen, toch? Laat je klanten daarom dansen en springen in kleding met jouw unieke designs erop. 

Maart

Wereldboekendag, 4 maart

Doelgroep: boekenverslinders

Is het toeval dat Wereldboekendag op dezelfde dag valt als de Dag van de Grammatica? Waarschijnlijk niet. Grammatica en boeken gaan hand in hand, maar als je doelgroep niet zo houdt van woordgrapjes of grammaticaregels, dan waarderen ze misschien meer een verwijzing naar een goed boek. 

Boeken zorgen voor veel creatieve ontwerpen waar fans van houden. Zorg er echter wel voor dat het altijd volgens de copyright en trademark richtlijnen gemaakt wordt. 

Internationale Vrouwendag, 8 maart

Doelgroep: supporters van de vrouwenbeweging

Internationale Vrouwendag viert de gelijkheid van de vrouw en haar bijdragen aan de wereld. Als dit een belangrijke boodschap is van je merk, markeer deze dag dan in je marketingkalender. Vertel je verhaal, deel een leuke korting of houd een liefdadigheidscampagne ter support van de lokale of internationale gemeenschap.

Dag van de Thuiswerker, 16 maart

Doelgroep: mensen die vanuit huis werken

Tijdens de Covid-pandemie is dit in één klap een belangrijke dag geworden voor veel mensen wereldwijd. Speel hierop in door producten te promoten die onmisbaar zijn op het thuiskantoor: drinkwaren, comfortabele kleding, en noem maar op. 

Internationale Dag van Blijdschap, 20 maart

Doelgroep: iedereen

De Internationale Dag van Blijdschap is in het leven geroepen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties * (*Content in het Engels). Deze dag benadrukt het belang van blijdschap en geluk in menselijke levens als universeel doel en heeft zelfs een eigen website *. 

Hoe maak je je klanten blij vandaag? Het meest voor de hand liggende antwoord is: een vrolijke korting. Maar afgezien daarvan kan je natuurlijk ook je doelgroep vragen om blije verhalen te delen met je in ruil voor de mogelijkheid om op je website of socialmediakanaal te komen!

Wereld Waterdag, 22 maart

Doelgroep: wereldverbeteraars

Schoon water. Daar hebben we in Nederland genoeg van. Maar in veel andere landen kunnen ze wel wat extra’s gebruiken. Daarom heeft de VN in 1993 de Wereld Waterdag in het leven geroepen, om bewustzijn te creëren voor schoon drinkwater over de hele wereld. 

Steun een goed doel met de inkomsten van je verkoop voor Wereld Waterdag of geef korting op drinkwaren uit je webshop, zoals unieke mokken of drinkflessen. 

Belangrijke e-commerce data en evenementen in Q2

Nu het weer warmer wordt in het tweede kwartaal van het jaar, neigen we meer tijd buitenshuis door te brengen; een dagje weg, festivals bezoeken en sportevenementen bijwonen. 

Dat geldt tenminste voor je klanten die op het Noordelijk Halfrond wonen. Als je doelgroep zuidelijk van de evenaar woont, maken zij zich klaar voor de winter en gaan juist meer tijd binnen doorbrengen. Let daar goed op bij het uitstippelen van je campagnes!

April

1 April

Doelgroep: mensen in het Westen

De meeste mensen zijn op hun hoede op 1 april—de dag van grappen en grollen. 

Als webshopeigenaar kun je vandaag gebruiken om je gevoel voor humor te laten zien. Een grapje op sociale media, een GIF of korte video kan een effectieve manier zijn om brand awareness te creëren en je klanten meer bij je bedrijf te betrekken. 

Paaspop, 16-17 april

Doelgroep: festivalgangers 

Het lange Paasweekend is voor de één het moment om bloemetjes te kijken in de Keukenhof of nieuwe meubels te kopen, voor de ander is het het begin van het festivalseizoen.  

Promoot in je webshop unieke, gepersonaliseerde kleding en festival-accessoires, zodat je klanten helemaal uit hun dak kunnen gaan op de muziek. Maar niet alleen het festivalseizoen komt op gang, ook kan je als bedrijfseigenaar inspelen op de voorjaarssale met speciale aanbiedingen op kleding en seizoensgebonden huisdecoratie. 

Broers-en-Zussen Dag, 10 april

Doelgroep: broers en zussen

Zonder je broer of zus ben je niets! Daarom vieren we de unieke relatie tussen broers en zussen wereldwijd op deze dag. Net zoals Moederdag en Vaderdag, is Broers-en-Zussen Dag perfect om je broer of zus te verwennen met een cadeau of uitnodiging om samen wat tijd door te brengen. 

Het gaat allemaal om iets origineels te creëren voor deze gelegenheid. Zo zijn gepersonaliseerde of bij elkaar passende items voor de “Beste broer/zus ooit” of “Broer/zus van het jaar” perfecte opties om vandaag te promoten door middel van speciale deals als 2-voor-de-prijs-van-1 of andere kortingen. Vraag je klanten om mooie verhalen over hun broers en/of zussen. 

De Dag van de Aarde, 22 april

Doelgroep: supporters van milieubescherming en mensen die zich inzetten tegen klimaatverandering

22 April markeert het jubileum van de milieubeweging die in 1970 is opgericht. Op deze dag organiseren landen van over de hele wereld evenementen om milieubescherming te ondersteunen. 

Als deze inzet belangrijk is voor jou en je bedrijf, laat je klanten er dan van weten. Deel je gedachten, een persoonlijk verhaal, introduceer een product die de klimaatbeweging ondersteunt of zet een liefdadigheidscampagne op. 

Koningsdag, 27 april

Doelgroep: Nederlanders, fans van het Koninklijk Huis

Heb je genoeg oranje producten beschikbaar in je webshop? Want die vliegen voor Koningsdag over de toonbank! Dit is de dag waarop Nederland oranje kleurt en mensen die niets van oranje dragen, gek worden aangekeken. 

Blijf daarom niet achter met je e-commerce bedrijf, en speel in op de populairste feestdag van Nederland. Laat zelf weten hoe jouw bedrijf de verjaardag van de Koning viert, of vraag aan je klanten hun foto’s te delen met jouw producten. 

Mei

Dag van de Lach, 1 mei

Doelgroep: iedereen

Begin de dag met een lach, vooral op deze dag! Je kan vandaag een interactieve selfie-contest organiseren onder je klanten—laat ze hun lach combineren met je producten. #dagvandelach

Bevrijdingsdag, 5 mei

Doelgroep: Nederlanders

Miljoenen Nederlanders vieren de vrijheid op één van de vele Vrijheidsfestivals door het hele land. Een ideale kans om gepersonaliseerde kleding, rugzakken, heuptasjes en andere handige festival-accessoires te promoten op je webshop. 

Moederdag, 8 mei

Doelgroep: mensen in de meeste EU-landen, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, China, Japan, de Filipijnen en Zuid-Afrika

Moederdag is overal één van de belangrijkste dagen in de e-commerce. Trek daarom alles uit de kast dit jaar en plan een hartverwarmende campagne voor de belangrijkste vrouwen in ons leven—onze moeders. 

Houd er wel rekening mee dat net als Vaderdag, Moederdag wereldwijd op verschillende dagen wordt gevierd. Zo viert het Verenigd Koninkrijk deze dag in maart, terwijl de meeste landen het in mei vieren. Bedenk dus goed wie je doelgroep is voordat je de marketingcampagne uitvoert en . 

Eurovisie Songfestival, 18-22 mei

Doelgroep: Europeanen

Gaat het om de kwaliteit van de liedjes, de creatieve dansbewegingen of de indrukwekkende kostuums? Bij het Eurovisie Songfestival valt er altijd wel een prijs te vergeven. Speel in op dit mega populaire liedjesevenement door prijsvragen te creëren over wie er gaat winnen, of begin een discussie over het beste (of slechtste) kostuum! 

Nationale Creativiteitsdag, 30 mei

Doelgroep: iedereen

Dit is één van de recentere, nieuwe feestdagen. Individuele creativiteit en creativiteit met anderen krijgt de vrije hand. Personalisatie is waar het allemaal om draait, dus moedig je klanten aan om hun gekste ontwerpideeën aan te leveren—je zal wellicht versteld staan met hoe creatief ze kunnen zijn!

Juni

Belangrijke e-commerce dagen juni 2022

Pride Maand, hele maand juni

Doelgroep: LGBTQ+ gemeenschap en hun supporters

Wereldwijd staat juni bekend als de “Pride Month”. Een mooie maand voor marketingcampagnes met een focus op gelijkheid, goedheid en inclusiviteit. 

Wereld Milieudag, 5 juni

Doelgroep: milieuverbeteraars en iedereen met interesse voor het klimaatverbetering.

De VN introduceerde deze dag om bedrijven, overheden, beroemdheden en burgers te motiveren om zich meer bezig te houden met en in actie te komen tegen de huidige milieuproblemen. 

Is jouw merk milieubewust? Dan is dit hét moment om milieuvriendelijke producten aan de man te brengen. 

Internationale Dag van het Kind, 1 juni

Doelgroep: iedereen

De Internationale Dag van het Kind is volledig gericht op het beschermen van het kinderrecht en de strijd tegen kinderarbeid. Als je jouw support wilt laten zien op deze dag, creëer een sociale media-campagne en biedt korting aan op kinderkleding

Vaderdag, 19 juni

Doelgroep: mensen in de meeste EU-landen, de VS, Canada, India, China en Japan

Hoewel Vaderdag niet zo uitgebreid gevierd wordt als Moederdag, is het nog altijd een evenement om aandacht aan te geven. Net zoals Moederdag, vieren verschillende landen het op een andere dag, dus kijk goed na of en wanneer jouw doelgroep Vaderdag viert.

Internationale Yoga Dag, 21 juni

Doelgroep: yogis, fitness en wellbeing fans

Yoga is een fysiek, mentaal en spiritueel gebruik dat is ontstaan in India en  inmiddels de hele wereld heeft overgenomen. Als jij sportkleding aanbiedt op je webshop, dan is 21 juni een dag die je niet mag missen. 

Begin van de zomer, 21 juni

Doelgroep: mensen op het Noordelijk Halfrond

Het is de langste dag van het jaar en dus weer tijd voor het promoten van slippers, strandaccessoires en zwemkleding! Tenminste, ten noorden van de evenaar. Bedenk goed wie je klanten zijn, want als ze op het Zuidelijk Halfrond wonen, begint voor hun net de winter en dus zullen truien en warme sokken meer in trek zijn. 

Belangrijke e-commerce data en evenementen in Q3

De zomer is inmiddels in volle gang en zo ook het plezier wat daarmee samengaat—buitenactiviteiten, reizen, naar het strand en noem maar op. Maar ook al is het vakantie, gaan mensen zich wel langzamerhand voorbereiden op het nieuwe schooljaar. Verkoop je schoolspullen? Begin dan vroeg met het werken aan je back-to-school-campagne. 

Juli

Wereld Bikini Dag, 5 juli

Doelgroep: mensen die bikini’s dragen

Op 5 juli 1946 maakte de wereld voor het eerst kennis met het tweedelig zwempak en sindsdien dragen vrouwen een bikini naar het strand of zwembad. Wereld Bikini Dag markeert het jubileum van de uitvinding van deze onthullende zwemkleding. 

Een mooi moment dus om die relaxte zomermomenten in zwemkleding met een verfrissend drankje in je hand te promoten in je marketingcampagne. 

Zomervakantie, 9/16/23 juli

Doelgroep: iedereen

De scholen zijn gesloten en mensen staan te springen om weer naar de zonnige vakantiebestemmingen te reizen of de vakantie in de natuur door te brengen. Genoeg reden om de zomervakantie te vieren met je e-commerce bedrijf! 

Breng strandproducten, zoals handdoeken met een eigen ontwerp, zwemkleding, slippers en weekendtassen aan de man. En een pet of zonneklep voor tegen de zon kan natuurlijk ook niet missen in je webshop.

Nijmeegse Vierdaagse, 19-22 juli

Doelgroep: wandelaars en sportievelingen

Bloed, zweet en tranen komen te pas bij deze zware, maar o-zo gezellige wandelvierdaagse. Groepen vrienden, collega’s of families gaan samen op stap om minimaal 120 km. in vier dagen af te leggen. 

Verkoop jij in je online winkel sportkleding, petten, rugzakken of andere producten die handig zijn bij het wandelen? Speel dan met je marketing in op dit sportieve evenement. Je kan ook op sociale media een prijs verloten onder je klanten over wie de leukste wandeloutfit heeft, om zo meer brand awareness te krijgen. 

Pride Amsterdam, 30 juli

Doelgroep: LGBTQ+ gemeenschap en hun supporters

Hoewel de maand juni wereldwijd bekendstaat als de Pride Maand, vindt in Nederland de grootste LHBTQ+viering plaats van 30 juli tot 7 augustus. Amsterdam biedt dan het regenbooggekleurde podium aan gelijkheid, acceptatie en LHBTQ+-emancipatie. 

Support jouw merk deze beweging? Maak dan gebruik van de populaire Pride Week door je marketingcampagne hierop in te stellen, maar wees tegelijkertijd op je hoede voor ‘pink washing’ op je sociale media kanalen: verspreid je posts bijvoorbeeld over het hele jaar. 

Augustus

Belangrijke e-commerce dagen augustus 2022

Eerste schooldag, datum hangt af van locatie

Doelgroep: studenten, leraren, ouders

Op het Noordelijk Halfrond begint het schooljaar in augustus of begin september, terwijl het op het Zuidelijk Halfrond in januari of februari begint. 

Het is een seizoen gevuld met leuke reünies en frisse energie voor het nieuwe academische jaar. Trakteer de studenten, leraren en ouders onder je doelgroep met een leuke begroeting of een speciale back-to-school promo

Internationale Dag van de Kat, 8 augustus

Doelgroep: katteneigenaren, dierenrechtactivisten

Deze dag is opgericht door het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn om aandacht te creëren voor de adoptie van katten. Het maakt niet uit hoe stoer we denken te zijn, allemaal hebben we een klein hart wanneer we zo’n zachte, spinnende viervoeter in onze armen hebben. 

Ben jij een kattenliefhebber? Dan is vandaag een goed moment om meer bewustzijn over de adoptie van katten over te brengen—misschien heeft je doelgroep wel het idee om een nieuwe, pluizige vriend te nemen? 

Dag van de Fotografie, 19 augustus

Doelgroep: fotografen, kunstliefhebbers

Vandaag vieren we fotografie en alle getalenteerde fotografen wereldwijd. Het is een mooie dag om wanddecoratie te promoten en je klanten met fotografische vaardigheden aan te sporen om hun kunst te delen op sociale media. 

International Dag van de Hond, 26 augustus

Doelgroep: hondenliefhebbers

Een hond is de beste vriend van de mens, en dus verdienen ze ook hun eigen dag. De trouwe viervoeters geven ons onvoorwaardelijke liefde, aangenaam gezelschap en laten ons soms afvragen waar dat ene kussen dat we vorige week hadden gekocht nou gebleven is. 

Zijn jouw klanten honden- of kattenmensen? Benader ze om erachter te komen!

September

F1 Grand Prix Zandvoort, 4 september

Doelgroep: autoliefhebbers, racers en snelheidsduivels

Racende motoren, de geur van rubberen banden en een zee van oranjefans op de tribune: inderdaad, het Formule1-circus is in Zandvoort beland! Tijdens dit weekend is Nederland is in de ban van Max Verstappen. Speel erop in met de marketing voor je online shop en laat je bezoekers zich warm maken voor dit evenement met oranjekleding en je mooiste F1-ontwerpen op je producten.

Dam tot Damloop, 17-18 september

Doelgroep: hardlopers en sportievelingen

Na maandenlang trainen is het dan eindelijk zover: de bekendste Run van Nederland gaat van start! Vrienden en collega’s die allemaal matchende, gepersonaliseerde sportkleding dragen. 

Je kan met je campagne makkelijk inspelen op dit sportieve weekend door op tijd sportieve kleding te promoten in je webshop en je klanten te laten hardlopen in sportbroeken, sport-BHs, en andere sportieve kleding met jouw design erop. 

Begin van de herfst, 21 september 

Doelgroep: mensen op het Noordelijk Halfrond

Dat was de zomer alweer—de eerste herfstdag betekent pompoenen in huis halen, en ja, ook je garderobe winterklaar maken voor wanneer de eerste zuidwesterstorm komt. Als je klanten op het Noordelijk Halfrond hebt, is dit hét moment om licht te schijnen op je herfst/winter collectie

Wereld Toerisme Dag, 27 september

Doelgroep: reizigers en globetrotters 

De Verenigde Naties riep deze dag meer dan 40 jaar geleden in het leven om het reisplezier te vieren. Hoewel de reisverhalen van 2021 vooral gingen over de onzekerheid en internationale reisrestricties vanwege Covid-19, hebben reisliefhebbers toch weer goede vakantiehoop op 2022. 

Ondertussen kun jij je klanten bij je bedrijf betrekken door ze te vragen hun favoriete reisbestemmingen of -verhalen met je te delen, of door natuurlijk reisproducten te promoten, zoals gepersonaliseerde heuptasjes of ruime rugzakken

Belangrijke e-commerce data en evenementen in Q4

Onderzoek toont aan dat bijna 57% van de merken hun sales zien pieken in het vierde kwartaal. De voorbereidingen voor Black Friday Cyber Monday acties springen er natuurlijk uit, maar denk er ook aan dat er nog genoeg andere momenten zijn in deze laatste maanden van het jaar wanneer mensen hun portemonnee trekken.

Oktober

Borstkankermaand, hele maand oktober

Doelgroep: iedereen

Jaarlijks krijgen gemiddeld 2 miljoen vrouwen wereldwijd te horen dat ze borstkanker hebben. Het is daarmee de meest dominante vorm van kanker * die voorkomt. 

Gedurende de hele maand kun jij awareness creëren met je merk door roze producten aan te bieden of producten met het roze strikje van Pink Ribbon. 

Internationale Dag van de Koffie, 1 oktober

Doelgroep: koffiedrinkers

Wat is een lekkere kop koffie zonder originele mok? Vier de Dag van de Koffie met je klanten door ze foto’s te laten delen van hun favoriete koffiemelange, en ze je gepersonaliseerde koffiebekers aan te bieden waarmee ze tijdens de koffiepauze op het werk de blits kunnen maken. 

Wereld Dierendag, 4 oktober

Doelgroep: huisdierbezitters, mensen met een hart voor dieren

Heb je een hond, kat, konijn, of misschien zelfs een slang of vogelspin als maatje? Laat de wereld weten hoeveel je van je huisdier—of elk ander dier op deze aarde—houdt en bied diergerelateerde producten aan in je webshop. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gegraveerde, stylish ID-tag voor huisdieren of een handdoek waarop je klanten hun geliefde dier kunnen vereeuwigen?

Leer Je Klanten Kennen Dag, 20 oktober

Doelgroep: jij 🙂

Elke drie maanden—januari, april, juli en oktober—wordt deze dag gehouden op de derde donderdag van de maand. De naam zegt het al: op deze dagen heb je de kans om achter de wensen en behoeften van je klanten te komen. Dus laat je klanten van zich horen en organiseer een poll of enquête via je marketingkanalen, en verloot een gratis product of korting onder de reacties. 

Halloween, 31 oktober

Doelgroep: mensen in de Westerse wereld

Halloween is afkomstig van een eeuwenoud Keltisch feest in Ierland dat het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter inluidde. Tegenwoordig is het met de creatieve kostuums, trick-or-treating en enge decoraties allesbehalve een serieus oogstfeest. 

Nu Halloween ook in Nederland steeds populairder wordt, is het goed om stil te staan bij wat jij voor marketing kan doen op deze dag. Bijvoorbeeld door wat spookachtige trekjes aan je sociale media campagnes toe te voegen *, een speciale promotie voor kostuums of decoraties te laten lopen of te delen hoe jouw merk Halloween viert! 

November

Belangrijke e-commerce dagen november 2022

Movember, hele maand november

Doelgroep: iedereen

Staat de maand oktober in het teken van borstkanker, in november laten de mannen hun snor staan om aandacht te geven aan prostaatkanker. 

Als dit initiatief relevant is voor je merk, bied in je webshop dan producten aan of speciale promo’s die gerelateerd zijn aan de strijd tegen kanker.

Wereld Veganisme Dag, 1 november

Doelgroep: veganisten

Veganisme is trending nu meer en meer mensen overstappen op plantaardige maaltijden. Maar veganisme is niet alleen een dieet, het is ook een beweging van vriendelijkheid richting alle wezens die een gevoel hebben. November is de ideale tijd om nieuwe, plantachtige ontwerpen te lanceren, of om gewoon veganistische maaltijdchallenges te organiseren. 

P.S.: Wist je dat onze Kornit printers ook vegan inkt gebruiken*? 

WK Voetbal Qatar, 21 november-18 december

Doelgroep: voetbalsupporters over de hele wereld, sportfans

We zijn het niet gewend, een internationaal voetbalkampioenschap in de winter, maar toch is er weer sprake van voetbalgekte. Waar over de wereld je klanten ook zitten, de verkoop van gepersonaliseerde voetbaldesigns op T-shirts of nationale vlaggen doen het altijd goed in de aanloop naar een EK of WK.  

Black Friday, 25 november

Doelgroep: koopjesjagers, shoppers voor de feestdagen

De wildste dag van het jaar waar alle (online) winkeliers naartoe leven met hun te gekke Black Friday deals. Als webshopeigenaar kun je Black Friday natuurlijk niet missen. Hoe eerder je dus begint met de voorbereiding van je Black Friday marketingcampagnes, hoe meer je kassa rinkelt. 

Dag van de Kleine Ondernemer, 26 november

Doelgroep: jijzelf en je doelgroep

Voor het eerste georganiseerd in 2010 door American Express, Small Business Saturday—in Nederland bekend als de Dag van de Kleine Ondernemer— is bedoeld om aandacht te schenken aan de kleine bedrijven. Klanten worden aangemoedigd om meer lokaal te kopen in plaats van bij de giganten in de branche. 

Als je eigenaar bent van een klein bedrijf, dan is 30 november de ultieme dag om het verhaal achter jouw merk te delen, samen met je merkwaarden en -overtuigingen.

Cyber Monday, 28 november 

Doelgroep: koopjesjagers, shoppers voor de feestdagen

De maandag na Black Friday, ook bekend als Cyber Monday, is tot op de dag van vandaag de grootste online koopdag. De afgelopen jaren zijn mensen steeds meer geld gaan uitgeven op Cyber Monday en verkopers bieden daarom steeds grotere kortingen aan dan op Black Friday. 

December

Nationale Sokkendag, 4 december

Doelgroep: iedereen die sokken draagt

Begonnen door een kledingbedrijf dat sokken verkoopt, deze dag gaat helemaal over een zeldzaam geval: een compleet, bijpassend paar sokken

Een leuk moment dus, om je doelgroep bij je merk te betrekken door middel van grappige sociale media campagnes. 

Sinterklaas, 5 december

Doelgroep: families in Nederland en België

Sinterklaas, die oude man,
koopt de cadeaus nu waar hij dat het beste kan.
Gemakkelijk vanuit z’n stoel en gewoon online,
waar de mooiste producten te vinden zijn.
Dus help de Sint bij zijn zoektocht,
want dan is jouw webshop zo uitverkocht!

Lelijke Truiendag, 16 december

Doelgroep: iedereen die van foute, maar toch lekker warme truien houdt

In de aanloop naar de kortste dag van het jaar is het inmiddels niet meer weg te denken: Lelijke Truiendag. Steeds vaker organiseren collega’s op het werk of families een wedstrijdje over wie de lelijkste trui heeft. Een uitgelezen kans voor de creatievelingen onder ons hun gepersonaliseerde trui van eigen ontwerp te showen! 

Organiseer zelf op je sociale media een Lelijke-Truien-wedstrijd onder je klanten en geef de winnaar een kortingscoupon cadeau!

Eerste en Tweede Kerstdag, 25-26 december

Doelgroep: landen waar Kerst een algemene feestdag is

Deze dagen markeren een religieus en cultureel feest voor miljarden mensen wereldwijd die de geboorte van Christus vieren. Hoewel Kerst jaar in jaar uit dan wel steeds commerciëler wordt, blijft het toch een familiefeest, dus baseer je marketingstrategie op hartverwarmende ideeën en wensen. 

Oudjaarsavond, 31 december 

Doelgroep: mensen die de Gregoriaanse kalender volgen 

De laatste dag van het jaar wordt normaal gesproken gevierd in sociale bijeenkomsten en het kijken naar vuurwerk. Dit is ook de tijd om je mooiste gepersonaliseerde party outfit te laten zien!

Bedrijven sturen nieuwjaarswensen naar hun klanten, kijken terug op het afgelopen jaar of houden speciale promo’s, meestal voor producten die kunnen worden gebruikt ter voorbereiding van dit feestelijke evenement. 

Welke dagen voeg je toe aan je inhaakkalender?

Elke feestdag of groot evenement is een kans om je brand awareness op te bouwen en de verkoop te stimuleren, dus gebruik het in je voordeel. Denk er wel altijd aan dat de belangrijke data moeten passen bij je merk. En om resultaten te zien, moet je al vroeg beginnen met de voorbereiding voor je marketingcampagnes. 

Dus wanneer je jouw online marketingkalender hebt ingevuld, begin je met de strategie voor de feestdagen en andere relevante dagen voor jouw merk. Timing, creativiteit en personalisatie zijn van grote waarde bij het opbouwen van een goede klantrelatie. Wees eerlijk en transparant in je campagnes—mensen waarderen dat. 

Is er een evenement die we niet hebben genoemd, maar wel een plaatsje verdient in deze lijst? Of misschien heb je besloten om zelf de show te stelen en je eigen ‘Dag van’ te bedenken? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Dit artikel was voor het eerste gepubliceerd in december 2018; sindsdien wordt het geüpdate.

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right