Terug naar alle artikelen
Eigen online kledingshop beginnen
Handleiding voor beginners

Hoe Begin Je een Online Kledingshop—7 Essentiële Stappen

Door Leestijd: 11 minuten

Heb je altijd al een online kledingshop willen beginnen? Nou, dan is dit je kans, want door de groeiende populariteit van e-commerce maken eenvoudig te gebruiken tools het makkelijker dan ooit om een online kledingbedrijf te starten.

E-commerceplatformen, online marketing tools en dropshipping leveranciers zoals Printful kunnen je helpen bij het opzetten van een kleding webshop met minimale benodigdheden, maar je zal ook de toewijding moeten hebben om je webshop succesvol te maken. 

Belangrijk daarbij is om een besluit te nemen over welk bedrijfsmodel je gaat gebruiken voor je online kledingwinkel. Niet alle ondernemers volgen immers dezelfde route om de mode-industrie binnen te komen. De één verkoopt zelfgemaakte kleding, terwijl de andere kleding inkoopt bij de groothandel. 

Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen, maar in dit artikel neem ik je mee door het proces van het opstarten van een kledingwebshop met het print-on-demand dropshippingmodel. Dit is een bedrijfsmodel waar je producten verkoopt op je storefront (je online etalage) zonder een voorraad te hebben. In plaats daarvan worden je producten verwerkt en verzonden naar klanten onder jouw merk door een print-on-demandbedrijf. 

Om je te helpen je passie om te zetten in een booming business, heb ik dit proces hieronder opgedeeld in een stappenplan. 

Hoe begin je een online kledingshop:

1. Vind je niche

Een niche is een marktsegment dat herkenbaar is om zijn eigen, unieke behoeftes, identiteit en voorkeuren, zoals mensen die van tuinieren houden of Lord of the Rings-fans. Het lijkt misschien contra-intuïtief om op slechts een kleine groep mensen te focussen, want leidt dat uiteindelijk niet tot minder verkoop?

Maar in de realiteit heeft ieder zijn eigen smaak, interesses en kijk op dingen. Het is bijna onmogelijk om een universeel geliefd product te creëren. Zoals het gezegde gaat, “als je probeert iedereen blij te maken, maak je niemand blij.”

Dus zorg ervoor dat je je huiswerk doet en een niche uitkiest. Als je je niche weet, ken je je klanten ook al. Hoe beter je je klanten kent en weet wat ze leuk vinden, hoe groter je kansen op het creëren van producten die ze willen. 

Wat net zo belangrijk is, is dat je moet weten waarom je dit doet:

 • Is het beginnen van een online kledingshop iets wat je altijd al had willen proberen?
 • Haal je al je talenten uit de kast?
 • Denk je dat er een product is die je graag op de markt wilt zien, maar die je nog niet gezien hebt?
 • Ben je op zoek om wat extra bij te verdienen?

Waar het op neerkomt, is dat alles wat je doet, van je producten tot aan je motivatie, helemaal jou moet zijn. Als je de reden voor het beginnen van een kledingshop niet kan uitleggen, wie dan wel?

Een paar woorden over authenticiteit 

Laten we even een filosofische pauze houden en praten over wat “authentiek” betekent. In de woorden van filmregisseur Jim Jarmusch, “Niets is origineel. Steel van alles dat weerklinkt met inspiratie of je fantasie voedt.”

Dat betekent niet dat je simpelweg een Warhol op een T-shirt kan zetten, want dat zou problemen kunnen opleveren met copyright. Wat Jarmusch bedoelt: wees slim over hoe je geïnspireerd raakt. Uiteindelijk is al het nieuwe geïnspireerd op al het oude. Als je slim genoeg nabootst, kun je eindigen met iets veel beters dan het origineel.

2. Kies je producten voor je kledingshop

De juiste producten kiezen is belangrijk om twee redenen: 

 1. De kwaliteit hangt af van je definitieve ontwerp van het product en zijn eigenschappen. 
 2. Je wilt producten uitkiezen die winst geven. Dit is waar je aan moet denken als je besluit welke producten je moet toevoegen aan je shop. 

Begin klein

De kledingmarkt lijkt bijna oneindig en het kan verleidelijk zijn om alles te verkopen. Maar ik zou je aanraden om klein en langzaam te beginnen. Teveel producten toevoegen die uiteindelijk niet goed verkopen kunnen resulteren in extra werk, zoals het formuleren van productomschrijvingen, het organiseren van fotoshoots, enz. 

In plaats daarvan denk je eerst aan must-have producten en voeg je meer items toe wanneer je huidige producten over de toonbank beginnen te rollen. Dit is wat de accessoire-fabrikant Mrs Bow Tie* deed. In het begin hielden ze zich aan hun merknaam en verkochten ze alleen vlinderstrikjes. Hun succes met slechts één product was zo groot, dat ze binnen drie jaar manchetknopen, stropdassen en bretels aan hun assortiment hadden toegevoegd. 

Geef aandacht aan het materiaal 

Het materiaal van je kledingstukken bepaalt hoe het eindontwerp eruit zal zien. 

De drie meest voorkomende typen materiaal die in retail worden gebruikt zijn katoen, polyester en gemixte stoffen. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen, dus het is belangrijk om de duurzaamheid, verzorging en geschiktheid voor het drukwerk te weten, net als het gevoel en draagvorm van de stof. 

Bijvoorbeeld, met direct-to-garment (DTG)-drukwerk geldt, hoe meer katoen een stof heeft, hoe beter. DTG-drukwerk gebruikt op water gebaseerde inkt die beter op katoen plakken in vergelijking tot andere materialen. Zorg ervoor dat je ook aandacht besteedt aan de dikte van de stof—als het kledingstuk is gemaakt van dik katoen (bijv. sweaters of hoodies), dan kan de stof de inkt absorberen, wat resulteert in een meer vervaagde look. 

Denk vooruit

De kledingbranche is voortdurend in beweging. Als e-commerce webshop eigenaar zijn er twee manieren waarop je die veranderingen in modetrends kan benaderen. 

Aan de ene kant kun je producten kiezen die men altijd nodig heeft, zoals T-shirts of hoodies. Maar bedenk wel dat de competitie met dit soort basisproducten ook heel sterk is. Er zijn veel ondernemers die T-shirts of hoodies online verkopen, dus je zal moeten bedenken hoe je je onderscheidt van de concurrenten. 

Aan de andere kant kun je inspelen op de steeds veranderende stijlen door een kledingwebshop op te zetten met een divers assortiment dat continu verandert. Telkens als er een nieuwe trend langskomt, kun je makkelijk een nieuw ontwerp creëren. 

In dit geval werkt een print-on-demand dropshipping bedrijfsmodel als Printful goed. Omdat je geen geld hoeft te investeren in inventaris, kun je zoveel producten toevoegen als je wilt. Als een product niet goed verkoopt, verwijder je het gewoon uit je online kledingshop. En als je een nieuw idee krijgt voor een ontwerp, kun je snel het ontwerp toevoegen aan je productlijn en kijken hoe het loopt. 

3. Maak ontwerpen voor je producten

Laten we naar het creatieve gedeelte gaan—gave ontwerpen creëren. Er zijn diverse vormen van aanpak, maar ik zal de drie voornaamste manieren om een ontwerp te creëren behandelen. 

Creëer een nieuw ontwerp

Je kan experimenteren met verschillende online mockup generators voor het maken van designs. Bijvoorbeeld, als je een webshop hebt met Printful, kun je onze gratis Design Maker gebruiken, wat een ongelooflijk veelzijdige tool is. De Design Maker heeft voorbeeldafbeeldingen, teksten, lettertypes, emoji’s, illustraties, cliparts en meer dan 80 miljoen beelden van Getty Images die je kan gebruiken om je eigen ontwerpen te maken. 

Maak je eigen ontwerp met de Printful Design Maker
Bron: Printful Design Maker

Of je kan de Design Maker gebruiken om je eigen ontwerpbestanden flitsender te maken. Er zijn andere ontwerptools die je kan gebruiken—Photoshop is de populairste, maar tegelijkertijd een behoorlijke investering. Gelukkig bestaan er ook designtools zoals Canva, Krita en Photopea die vriendelijker zijn voor je portemonnee. 

Om zeker te zijn dat je ontwerp er perfect uitziet op een product, volg je altijd de richtlijnen die zijn vastgesteld door onze interne experts. Je vindt de Printful richtlijnen en templates voor afdrukbestanden via de Productinformatie, prijzen en richtlijnen-link onder elke productnaam. 

Gebruik kant-en-klare afbeeldingen en lettertypen

Je kan bestaande afbeeldingen vinden op websites als Raw Pixel, Pexels, Unsplash en een scala aan lettertypen op sites zoals Fontspace, 1001 Fonts, Fontdesk of Font Squirrel.

Lees altijd de Algemene Voorwaarden van deze websites om te zien of er extra eisen worden gesteld. Zo moeten kant-en-klare afbeeldingen en lettertypen vaak worden aangepast voordat ze kunnen worden geprint op kleding voor commerciële doeleinden. 

Gebruik Printfuls Grafisch Design-diensten 

Op zoek naar een deskundige hand? Dan kan ons Grafisch Ontwerpteam je helpen. Voor een bijdrage maakt ons team van getalenteerde ontwerpers prachtige ontwerpen voor je, passen ze afdrukbestanden aan en nog veel meer. Dien een aanvraag in (in het Engels, want het is een internationaal team) en binnen 24 uur nemen ze contact met je op. 

4. Werk aan branding

Je hebt je doelgroep vastgesteld, je hebt mooie ontwerpen gecreëerd—de volgende stap is de ontwikkeling van je merk, oftewel: branding. 

Merkbranding is het imago van je online kledingshop die je presenteert aan je klanten. Het is waar ze aan denken en het gevoel dat ze krijgen wanneer ze de naam van je bedrijf horen. 

Kies een pakkende naam

De naam van je online shop is het eerste wat je potentiële klanten zien en waar ze op reageren, zelfs voordat ze jou of je producten zien. 

Ten eerste, houd je bedrijfsnaam kort, simpel en makkelijk uitspreekbaar. Ik zou aanraden om woorden als ‘een’ of ‘de’ weg te laten om je naam pakkender te houden. 

Je kan bedrijfsnaamgenerators uitproberen, zoals Wizlogo, Bedrijfsnaamgenerator, Zyro of Atlastmic voor inspiratie.

Ten tweede, bedenk een naam die klanten associëren met je webshop. Probeer veelgebruikte of algemene bedrijfsnamen te vermijden. Bijvoorbeeld, “Marta’s Vintage Kledingwinkel” zou te doorsnee zijn—ook al zou ik zelf zeker een kijkje nemen in een winkel als deze! Kies in plaats daarvan een naam die klanten zouden relateren aan retro kleding, zoals Beyond Retro of Rusty Zipper. Zo is het makkelijker voor je kopers om je kledingshop te herinneren. 

Ten derde, doe uitgebreid onderzoek online om te kijken of je winkelnaam beschikbaar is. Google is een goed begin—en vergeet niet om verder te kijken dan pagina 2 van de zoekresultaten. 

Bij het ontwerpen van een logo, gebruik je eenvoudige kleuren—niet meer dan drie en maak het tekstgedeelte van je logo duidelijk leesbaar. Logo’s met veel verschillende kleuren of vervaagde kleuren zullen er niet altijd hetzelfde uitzien in andere situaties. Je logo kan voorkomen op stickers of productverpakking, om maar iets te noemen. Dat is waarom je je zou moeten houden aan een ontwerp dat er hetzelfde uitziet bij verschillende toepassingen. 

Je kan het ontwerp helemaal vanaf nul creëren of je kan Printfuls Logo Maker gebruiken om een onvergetelijk logo te maken. 

Schrijf een boeiende Over ons-pagina

Beeld je in dat je iemand voor het eerst ontmoet tijdens een etentje. Nadat ze zich hebben voorgesteld en uitgelegd wat ze voor de kost doen, gaan ze door over de industrie waarin ze werken. Stel je dan iemand anders voor die ook verder uitlegt waarom ze doen wat ze doen en waarom ze plezier hebben in hun werk. 

Als die tweede persoon interessanter klinkt, is daar een reden voor. 

Mensen voelen zich aangetrokken tot diegenen die gepassioneerd zijn over wat ze doen. Een Over ons-pagina is een kans om te binden met je klanten door je verhaal te vertellen, je visie, je missie en wat je jou maakt. Uiteindelijk maken mensen keuzes tot aankoop gebaseerd op emoties—dus gebruik die kans om die positieve emoties te creëren. 

Er zijn verschillende manieren om een overtuigende Over ons-pagina te maken. Zo kun je het volgende erin opnemen:

 • Hoe en waarom je jouw kledingwebshop begon 
 • Hoe je je producten maakt 
 • Wat je kernwaarden en opvattingen zijn 
 • Waarom klanten jou zouden moeten kiezen
 • Wie is de persoon en het brein achter de shop

5. Kies je e-commerce platform of marktplaats

Beslissen waar je je producten verkoopt is één van de fundamenten in je traject als verkoper. Laten we kijken naar twee opties: e-commerce platformen en online marktplaatsen.

Verschillende opties aan e-commerceplatforms en online marktplaatsen
Bron: Printful

Een e-commerce platform is een zogenaamde single-seller website waar webshop eigenaren alleen hun producten verkopen. Een marktplaats is een website waar producten van meerdere verkopers bij elkaar staan in één goed-georganiseerde catalogus. Denk aan Etsy of Amazon, waar je producten van diverse verkopers kan uitkiezen. 

Neem deze factoren in rekening bij het kiezen van een tool om je webshop op te bouwen:

 • Prijs. Sommige platformen vragen standaard maandelijkse kosten, anderen brengen kosten in rekening per transactie. Bij het vergelijken van prijsbepalingen, let ook op de verborgen kosten. Bijvoorbeeld, betaalverwerkingskosten maken vaak geen onderdeel uit van de maandelijkse kosten, dus vergelijk de betaalproviders die elk platform gebruikt. 
 • Gebruikersinterface. Het platform dat je kiest moet makkelijk te gebruiken zijn voor jou en je klanten. Als iets onduidelijk voor je is terwijl je iets op de website probeert te vinden, zal dat ook zo zijn voor je klanten. Zoek een website die het makkelijk maakt om productinformatie te vinden, te navigeren en af te rekenen. 
 • Integraties en plugins. Zoek apps die helpen bij het opzetten van verzending, het omgaan met belastingen, het organiseren van marketingactiviteiten, enzovoorts. 
 • Mobiele optimalisatie. Rond 79% van smartphone-gebruikers* hebben tenminste één aankoop gedaan op hun telefoon in de laatste 6 maanden. Een mobielvriendelijke website maakt de aankoopervaring sneller en eenvoudiger—en je klanten zullen je producten kunnen kopen op elk apparaat dat ze daarvoor gebruiken. 

6. Zet je online kledingwinkel op

Nu je je producten hebt gekozen en hebt besloten waar je ze zal verkopen, moet je aandacht schenken aan de technische kant. Dit is waar je je op zou moeten focussen.

Koop een domeinnaam

Een domeinnaam is als een digitaal adres waar mensen je online kunnen vinden. Het hebben van een domeinnaam geeft je shop een professionelere look en klanten zullen je meer vertrouwen.

De vuistregel is dat je een domeinnaam moet kiezen die dezelfde naam heeft als je shop. Je wilt dat potentiële kopers je bedrijf verbinden met je website en dat ze je eenvoudig online kunnen vinden. 

Net zoals voor winkelnamen geldt: hoe korter je domeinnaam, hoe beter. Maar wat als je al een geweldige doch erg lange winkelnaam hebt bedacht? Laten we zeggen dat je winkelnaam De Grote Grappige Golf Groep is. In dat geval haal je alle onnodige woorden als ‘de’ weg, zodat je een domein als: www.golfgroep.nl overhoudt. 

Zodra je je domeinnaam hebt bedacht, ga je bijvoorbeeld naar Google Domains, SIDN of Mijndomein om hem te registreren. 

Kies een betalingsverwerker 

Een betalingsverwerker of gateway is software die de betaling verwerkt tussen de klant, de bank van de klant, de betaalkaart van de consument en hun bank. Denk aan ze als het online equivalent van de apparaten waar de consumenten hun betaalkaart door swipen in fysieke winkels. 

Wanneer je je shop creëert, heb je een betalingsverwerker nodig om betalingen van klanten te accepteren. Sommige voorbeelden van erkende betaling gateways zijn BrainTree, PayU, Stripe, PayPal of Amazon Pay. Allemaal hebben ze voor- en nadelen, maar over het algemeen zijn er twee aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een betalingsverwerker.

Ten eerste, zoek naar een betalingsverwerker die prioriteit geeft aan informatiebescherming en beveiliging*. Betrouwbare betalingsverwerkers hebben geautomatiseerde tools die helpen te beschermen tegen zowel creditcardfraude als het identificeren en tegenhouden van verdachte transacties. 

Ten tweede, kies een betalingsverwerker die diverse creditcards, pinpassen en valuta’s accepteert, gebaseerd op verschillende landen. Hoe meer manieren waarop mensen je kunnen betalen, hoe beter. 

Schrijf een verzend- en retourbeleid 

Een verzend- en retourbeleid zorgt voor een gevoel van veiligheid bij kopers, omdat ze zien dat als iets misgaat, de webshopeigenaar het gedekt heeft. Goed ontwikkelde verzend- en retourbeleid zullen je algehele reputatie verbeteren en sales bevorderen op de lange termijn. 

Kopers zullen verzendkosten, levertijden en verzendmethodes willen weten. Om zeker te zijn dat je alle informatie behandelt, geef je klanten antwoord op de volgende vragen:

 • Zijn er landen waar je niet naartoe verzendt? Zijn er producten die niet internationaal verzonden kunnen worden?
 • Wat is je standaard verzendmethode? Bied je snellere opties aan? 
 • Als je gratis verzending aanbiedt, zijn er uitzonderingen en voorwaarden?
 • Lever je tracking-informatie voor alle verzendingen?

Je retourbeleid zal afhangen van het type producten dat je verkoopt, maar er zijn een paar standaard dingen waar je hoe dan ook aan zou moeten denken:

 • Welke items geretourneerd kunnen worden
 • Welke items ingewisseld kunnen worden
 • Welke producten voor definitieve uitverkoop zijn—niet-restitueerbaar, niet-inwisselbaar
 • Wanneer dingen kunnen worden geretourneerd of ingewisseld—30, 60 of 90 dagen na de datum van aankoop
 • In welke conditie items teruggestuurd kunnen worden—weinig gedragen, in originele verpakking, helemaal niet gedragen, etc.
 • Welke producten geretourneerd kunnen worden voor een tegoedbon, terugbetaling, een product van gelijke waarde, etc. 

Doe een proefbestelling

Ter voorbereiding op een succesvolle online kledingshop launch, plaats je een proefbestelling voordat je website live gaat. Met een proefbestelling ga je net zo door het afrekenproces als dat de klant doet, zodat je weet wat wel of niet functioneert. Het is vooral belangrijk bij het gebruiken van het print-on-demand bedrijfsmodel—je moet de productkwaliteit zelf testen voordat je het naar een klant verstuurt. 

Door een proefbestelling te plaatsen kun je haperingen op tijd oplossen en voorkomen dat je klanten problemen ondervinden tijdens het bestelproces en daardoor ontmoedigd worden om nog eens bij je te kopen. Je kan zelfs verschillende adressen, producten en verzendopties testen om extra zeker te zijn dat alles werkt zoals het hoort.

7. Promoot je kledingshop

Het is tijd voor wat marketingtrucs. Om die eerste aankoop te krijgen en ze binnen blijven laten komen, is dit waar je je op moet focussen. 

Zet sociale media-accounts op

Een sterke aanwezigheid op sociale media zal traffic naar je webshop genereren en omzet verhogen. Elk platform heeft z´n nuances en sterke punten. Er zijn echter een aantal best practices van toepassing op de belangrijkste platformen waar rekening mee gehouden moet worden.   

Consistentie. Wanneer je actief bent op een social media platform, houd je posts en toon consistent. Klanten zullen wennen aan je manier van spreken en publicatieschema, dus houd het voorspelbaar voor ze.

Momenten van betrokkenheid. Kom erachter op welke tijden van de dag je de meeste likes en reacties krijgt. Je wilt posten op een optimaal tijdstip waarin je de meeste aandacht krijgt. 

Tools voor inzicht. Sommige platformen hebben tools die je helpen te begrijpen hoe je profiel en posts het doen. Gebruik ze om je content en timing te optimaliseren. 

Je profielpagina. Zorg ervoor dat je ‘Over mij’-beschrijving klopt en consistent is over alle platformen. Waar mogelijk, voeg een link naar je webshop toe. 

Maak productrecensies achterlaten makkelijk

Onderzoek toont aan dat 93% van de online kopers* kijken wat andere klanten te zeggen hadden over een product voordat ze hun aankoop doen. Productrecensies van andere kopers zijn een bewijs om klanten te verzekeren dat je website een welvarende webshop is die ze kunnen vertrouwen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je voor een productrecensie kan vragen. Over het algemeen wil je dit proces simpel maken door links naar productbeoordelingen achter te laten op elke relevante pagina. Foto’s laten zien van klanten die je product gebruiken is altijd nuttig. Kijk maar even naar hoe Modcloth dit doet:

Maak beoordelingen op je website makkelijk voor klanten
Bron: Modcloth

Leer over online marketing

Het laatste wat niet vergeten mag worden—stop nooit met leren! De wereld van online marketing verandert continue en het is een goed idee om altijd één stap vooruit te denken. Lees artikelen en boeken over marketingstrategieën of verken online hulpmiddelen. Ik raad je aan om te beginnen met de Printful Lessen*—videolessen van deskundigen die je alles leren over digitale marketingstrategieën, ontwerpen creëren en nog veel meer.  

En dan nog even dit

Ik hoop dat het lezen van dit artikel je een extra duwtje in de rug heeft gegeven om je droom te volgen en een online kledingshop te beginnen. 

Je staat op het punt om in een zeer interessante, creatieve periode te springen, dus kijk rond en neem zo veel mogelijk in je op. Luister naar advies van anderen, maar neem het ook met een korreltje zout. Immers, de uiteindelijke keuze maak jij—jij moet blij zijn met het resultaat! 

Lees hierna: Hoe kun je een webshop maken met Printful

Dit artikel werd voor het eerste gepubliceerd in juli 2016; sindsdien wordt het geüpdate.

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu