Terug naar alle artikelen
Fotograaf fotografeert kunst
Handleiding voor beginners

Hoe Je Online Kunst Kan Verkopen: Passief Inkomen voor Kunstenaars

Door op 30 september 2021 Leestijd: 8 minuten

Toelichting: De term ‘Etsy’ en andere Etsy-afbeeldingen zijn trademarks van Etsy, Inc. Dit artikel wordt niet ondersteund door Etsy.

Het stereotype van de hongerlijdende kunstenaar bestaat al lang niet meer. Nu e-commerce booming is, kan iedereen met dromen, talent en de nodige toewijding leven van hun kunst. 

In dit artikel leid ik je door de belangrijkste stappen om met je eigen kunst online geld te verdienen, zodat je je eigen onderneming kan beheren en tegelijkertijd meer kunst wereldwijd kan verkopen.

Wat voor kunst kan ik online verkopen?

Een goede manier om je kunst online beginnen te verkopen is met print-on-demand. Print-on-demand is een bedrijfsmodel waar producten met je eigen ontwerp alleen worden gemaakt als er een bestelling binnenkomt. Zo bespaar je zowel tijd als geld wat je kan spenderen op het creëren van meer kunst en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden. 

Met Printful kun je bijvoorbeeld meer dan 270 producten personaliseren met jouw kunst als ontwerp. Van daaruit kun je je Printfulaccount koppelen aan je online shop—op die manier ontvangen wij automatisch je bestellingen en sturen ze door voor verwerking (het maken, verpakken en verzenden van de producten). 

Om te beginnen moet je eerst je speelveld vinden—je niche* (*content in Engels). Een niche is een gespecialiseerde markt die zich richt op een specifieke doelgroep en producten aanpast aan de wensen en behoeften van die doelgroep. 

Als je een categorie moest kiezen, denk dan aan waar je jouw kunst zou plaatsen. Ben je een natuurfotograaf? Of misschien zijn levendige schilderijen je sterkste punt? Wees niet bang om je op meer dan één stijl te richten, dat is het mooie aan kunst—het is veranderlijk en moedigt experimenteren aan. Je kan dapper zijn door stijlen combineren en daarmee een niche voor jezelf te creëren!

Wanneer je een bijpassende niche hebt gevonden (of gecreëerd!), is het tijd om je kunst te transformeren in te verkopen producten. Hier zijn een aantal van de meest winstgevende producten die favoriet zijn onder kunstenaars. 

1. Wanddecoratie

In 2016 leverde de markt in wanddecoratie $60,7 miljard op, en tegen 2025 zal het waarschijnlijk de $78,5 miljard aantikken. Wat wanddecoratie zo veelgevraagd maakt, is dat het een echte traktatie is voor zowel kunstverzamelaars als iedereen die hun woonruimte wil decoreren. Een kwaliteitsafbeelding kan een luxueus collector’s item en betaalbare woondecoratie zijn. 

Bij het verkopen van wanddecoratie kun je de look en uitstraling van je product veranderen door diverse kenmerken aan te passen. Denk aan het soort product waarop je kunst kan worden geprint. Ga voor afdrukken op fotopapier voor een casual, posterachtige look. Maar voor een klassieke uitstraling, is het beter om de wanddecoratie te voorzien van een lijst. 

Dan is er nog een andere belangrijke wanddecoratie—afbeeldingen op canvas. Dit is een goede optie als je meest geliefde tools de traditionele kwast en verf zijn, want geverfde kunst afdrukken op canvas geeft het resultaat die authentieke streek van een verfkwast. 

Kom meer te weten over print-on-demand muurdecoratie* die je online kan verkopen—kies een product om je kunstwerk op te printen uit een selectie van muurprints. 

2. Artistieke merchandise

Kunst met gedurfde statements komt perfect naar voren op alledaagse merchandise als T-shirts en hoodies. Als jij je bezighoudt met grootschalige kunstwerken of patronen, zal je kunst er prachtig uitzien op kleding met all-over-print, zoals leggings, hoodies en jurken. Je ontwerp wordt een bericht dat je klanten kunnen dragen en het op die manier delen met anderen. 

Leer meer over hoe je gepersonaliseerde producten* maakt met jouw kunst.  

3. Digitale kunst

Kunst kan winst opleveren zonder een tastbaar product te zijn. Digitale bestanden van kunst worden elke seconde verhandeld op online stockfoto websites en e-commerce marktplaatsen als Etsy. Jouw kunst kan één van deze digitale producten worden—of het nou een foto of een schets is. Hier zijn een paar ideeën:

  • Fotografie
  • Ontwerp van patronen
  • Illustraties
  • Personaliseerbare prints (kalenders, uitnodigingen, wenskaarten, etc.)

Te downloaden bestanden van je kunst verkopen zal je veel doen besparen op anders onvermijdelijke kosten als verzending en productie. Digitale kunstbestanden kunnen net zoals elke andere foto gedownload worden, wat je klanten een directe levering garandeert.  

Zorg ervoor dat je je klanten informeert over het feit dat ze je kunst mogen gebruiken voor persoonlijk gebruik, maar dat ze het niet kunnen reproduceren of doorverkopen. Zo bescherm je jouw kunst. 

Als je eraan zit te denken om je kunst op stockfoto websites en marktplaatsen te verkopen, raad ik je aan je werk uit te breiden. Mensen bezoeken stockfoto websites, zoals Shutterstock, voor verschillende behoeftes—sommigen zijn op zoek naar een algemeen shot voor een marketingposter, anderen willen juist een inspirerend stadslandschap tonen bij hun nieuwste blogpost. 

Oefen met het aannemen van nieuwe uitdagingen om te voldoen aan je klantbehoeftes—probeer regelmatig nieuwe kleurschema’s, layouts en thema’s uit en verbreed de horizon van je portfolio. 

4. Originele kunst

Je bent klaar met schilderen. Je hebt er een ontwerpbestand van gemaakt en het gebruikt om print-on-demand en digitale kunstproducten te creëren. Waar gaat het originele schilderij naartoe?

Je verkoopt het! Zodra je een trouwe achterban van volgers hebt ontwikkeld, zet je je originele schilderij of schets te koop als collector’s item in je shop. Immers, het origineel is precies dat—één uit duizenden. Dat betekent dat je voor elke originele kunstverkoop een nieuw kunstwerk zal moeten maken. Hoewel het geen passief inkomen is, is het wel een geweldige manier om extra waarde toe te voegen aan je status als kunstenaar op de markt. 

Waar verkoop ik mijn kunst online?

Nu je zeker bent over je productsoort, is het tijd om het te verkopen op het meest waarschijnlijke platform waar mensen je product zullen vinden. Laten we naar een paar van de beste verkooplocaties voor je kunst kijken. 

Een storefront op e-commerce marktplaatsen

Een budgetvriendelijke optie voor beginners zijn e-commerce marktplaatsen. Etsy is een perfecte keuze voor veel artiesten. En niet alleen dat—het is ook een favoriet onder kopers die op zoek zijn naar een nieuw kunstwerk. De 2e meest verkopende categorie op Etsy* is namelijk Kunst & Verzamelobjecten. 

Naast materiële kunst zoals fotografische afdrukken*, kopen Etsy-bezoekers ook vaak downloadbare kunstbestanden. Je kan zowel fysieke afdrukken en downloadbare bestanden verkopen op je storefront. Personaliseerbare templates voor uitnodigingen, woondecoratie en kantoorartikelen zijn populair onder digitale producten op Etsy. 

Een andere favoriete marktplaats is Storenvy. Dit platform staat erom bekend makkelijk te beheren te zijn en een betaalbaar beginpunt te zijn voor veel opkomende kunstenaars die de e-commerce willen uitproberen. 

Marktplaatsen zijn door hun doorgaans gevestigde naam een goede plaats om te beginnen met de verkoop van je kunst en een trouw klantenbestand op te bouwen. 

Je eigen online shop of website

Een website kan één van de beste tools zijn voor kunstenaars om hun imago en verhaal op te bouwen en te onderhouden. Maar apart van je portfolio laten zien en je persoonlijke avontuur te laten zien, is het ook een goede locatie om een storefront (online etalage) te hebben. 

Het hebben van je eigen online shop geeft je veel meer controle en creatieve vrijheid over o.a. technische functies en visueel uiterlijk dan wanneer je op een marktplaats zou verkopen. Er zijn genoeg e-commerce platforms waar je jouw website en online shop kan ontwerpen, opbouwen en laten functioneren binnen één dag.

De meeste e-commerce platformdiensten kosten je geld, variëren van $15 tot $250 per maand. Dat geld gaat naar serveronderhoud, zodat je shop niet onderbroken raakt, klantenservice en meer. Sommige e-commerce platforms, zoals Ecwid, bieden een gratis plan aan. Maar met deze gratis plannen loop je tegelijkertijd tegen beperkingen aan, denk aan minder promotionele opties of marketing en analytische tools.

Als je eraan denkt om je kunst te verkopen met print-on-demand diensten, verdiep je dan in een aantal van de beste e-commerce platforms en marktplaatsen*. Nadat je je webshop hebt gecreëerd, kun je het eenvoudig koppelen aan je Printful-account. 

Kunst verkopen op stockfoto websites

Stockfoto websites zijn één van de belangrijkste richtpunten als het gaat om een passief inkomen voor kunstenaars. Nadat je kunstwerk in de verkoop gaat, bestaan er geen zorgen over verzending, verpakking of het buiten voorraad raken van een product. De populairste stockfoto websites onder kunstenaars en klanten zijn Shutterstock, iStock, Adobe Stock en Getty Images. 

Hoewel deze lijsten het bekendst staan om hun stockfotografie, zijn ze ook een populaire keuze voor het kopen en verkopen van illustraties. Om je verkoop te verhogen voeg je daarom algemeen gebruikte illustraties toe aan je portfolio, zoals iconen en logotemplates. 

Stockfoto websites hebben richtlijnen over bestandskwaliteit, resolutie en andere factoren, om te verzekeren dat jouw werk aan hun normen voldoet. 

Hoe breng ik mijn kunst online op de markt?

Dus je weet nu wat je wilt verkopen en waar. Je hebt je online shop opgezet en producten met je kunst eraan toegevoegd. Wat nu? Tijd om opgemerkt te worden! Er zijn veel creatievelingen op deze aardbol, dus je zult concurrentie hebben. Help je klanten met het vinden en verliefd worden op je kunst—ga aan de slag met marketing. 

Zet je kunst op sociale media

Begin met het opzetten van sociale media-profielen* om je shop en kunst te laten zien, maar ook om te binden met je fans. Gebruik sociale media zodat je klanten een kijkje achter de schermen kunnen nemen bij het creatieve productieproces van je kunstwerken. Laat sneak peeks over komende meesterwerken en de moeite die erin gaat zitten zien. Gebruik Youtube voor uitgebreide video’s of Instagram om korte fragmenten en momentopnamen te delen. Je klanten kenbaar maken hoeveel bloed, zweet en tranen het kost om elk kunstwerk en product te creëren kan zorgen voor een sterkere band tussen jou en je klanten. 

Om nieuwe klanten aan te trekken, post je foto’s van je voltooide werk in een alledaagse setting—een canvasprint aan de woonkamermuur, iemand die een hoodie met je kunst erop draagt—en toon mensen wat voor prachtige kunstreproducties en andere producten ze niet kunnen missen! De beste sociale media-kanalen om prachtig beeldmateriaal van je kunst zichtbaar te maken zijn Instagram en Pinterest. 

Verkoop je kunst online via Instagram
Bron: Instagram

Geef je sociale media marketing een extra boost met betaalde advertenties. Facebook staat bekend om zijn complexe Ads Manager. Facebook Ads Manager staat de uitvoering van betaalde advertentiecampagnes op Instagram ook toe. Een andere manier waarop je nieuwe volgers krijgt en die niet zozeer betaalde advertenties vereist, is het presenteren van weggevertjes van je kunst.

Plan je marketingactiviteiten slim—de beste tijd om promoties van je kunstproducten te lanceren is van januari tot maart. In het begin van een nieuw jaar maken veel mensen gebruik van het nieuwe jaar, nieuwe ik-voornemen. Dit leidt er vaak toe dat deze mensen hun eigen stijl heruitvinden en hun huis opnieuw decoreren. Je kunstwerk kan onderdeel worden van hun nieuwe ik!

Een ander belangrijk moment om je kunstproducten op de markt te brengen—e-commerce feestdagen. Dit zijn evenementen waarbij online kopers extra hun portemonnee trekken. Je bent al bekend met Black Friday, Cyber Monday en de aankopen voor de decemberdagen. Maar wist je ook dat er meer is dan alleen deze evenementen aan het eind van het jaar? Neem een kijkje op onze e-commerce jaarkalender en begin met het plannen van je marketingactiviteiten. 

Deel je verhaal als kunstenaar in een blog

Een blog is een effectieve manier om verder te bouwen aan de relatie met je klanten. Om er zeker van te zijn dat je blog traffic genereert van kunstliefhebbers, is SEO-inzet* zoals keyword onderzoek een must. 

Gebruik je blog om je artiestenavontuur te delen—welke kunstenaars inspireren je, wat zijn je grootste inspanningen en overwinningen als kunstenaar, deel tips over hoe je inspiratieloosheid overkomt, en meer. Lees onze handleiding en zie hoe je je kan verzekeren dat je altijd een interessant onderwerp hebt voor je blogcontent*. 

Als het bijhouden van je eigen blog teveel tijd lijkt in te nemen, probeer dan te schrijven voor andere kunstblogs, zoals Canva, Juxtapoz of Daily Art Fixx. Deze blogs hebben al een gevestigde achterban en zullen je helpen ontdekt te worden door potentiële klanten. Leer meer over hoe je uitgelicht wordt in bekende blogs binnen je branche*. 

Blijf verbonden met je klanten

Wanneer je je marketingkanalen hebt opgezet, zorg ervoor dat elke nieuwkomer zich welkom voelt in je community. Blijf verbonden met je klanten en laat van je horen via e-mail nieuwsbrieven. Houd je klanten op de hoogte van wat er nieuw is in je shop, over aankomende sales en andere updates over kunst. Gebruik een paar van deze e-mail marketingstrategieën* om ervoor te zorgen dat je je e-mail marketingcampagnes perfect uitvoert. 

Bouw social proof op om meer kunst te verkopen

Mensen vertrouwen andere personen en voeren hun onderzoek uit gebaseerd op eerdere beoordelingen voordat ze een aankoop doen. Dat is waarom productbeoordelingen*, zowel in je shop als daarbuiten, cruciaal zijn om je sales een boost te geven. 

Maak contact via e-mail of sociale media met klanten die je kunst recentelijk hebben gekocht. Moedig ze aan om een recensie achter te laten, eventueel met een bedankje zoals het weggeven van kleine extra’s, denk aan korting voor hun volgende aankoop.

Verkoop je kunst!

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste dingen die je moet doen:

  1. Kies je niche en producten voor je kunst
  2. Kies het platform waarop je je kunst gaat verkopen
  3. Brengt je kunstwerken op de markt
  4. Kom in contact met je klanten en bouw social proof op

Het is tijd om moedig te zijn en vertrouwen te hebben in je talent—het is tijd om je kunst op de markt te zetten en er geld mee beginnen te verdienen. Op dit moment is iemand het internet aan het doorspitten naar een origineel kunstwerk, digitale kunst, wanddecoratie of andere producten die jij kan verkopen. Het is aan jou om op tijd op hun radar te komen, dus start nu met je eigen online shop en laat de wereld zien wat voor prachtige kunst je verkoopt!

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu