Terug naar alle artikelen
last minute tips voor BFCM en feestdagen 2021
E-commerce kalender Marketingtips

Last Minute Tips voor een Succesvolle Black Friday en Cyber Monday

Door Leestijd: 6 minuten

Laat me raden—je bent er net achter gekomen dat Black Friday en Cyber Monday (BFCM) voor de deur staan en je hebt nog niet zoveel gedaan om je webshop erop voor te bereiden? Geen zorgen, soms neemt uitstelgedrag gewoon de overhand. 

Ik leid je daarom door 7 simpele dingen die je kan doen om je online shop wat op te ruimen voor het belangrijkste sales evenement van het jaar. En dan komt het helemaal goed met die rinkelende kassa! 

Begin met het controleren van je online shop

Voordat je je content vernieuwt of campagnes lanceert, zorg ervoor dat je webshop onder controle is. Je zou immers ook geen gasten op het laatste moment uitnodigen voor een chique etentje thuis zonder de keuken te hebben schoongemaakt, toch? 

1. Controleer of navigeren eenvoudig gaat

Het eerste punt op je takenlijst is het bekijken van je online shop met een frisse blik. Ga in de schoenen staan van je klant, navigeer door je website alsof je het voor de eerste keer ziet en evalueer hoe gemakkelijk navigeren het is door je webshop. 

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is het duidelijk wat ik verkoop, en waarom?
 • Is de lay-out van mijn website eenvoudig te begrijpen voor nieuwe klanten?
 • Staan mijn deals en aanbiedingen uitgelicht op de pagina?
 • Weten mijn klanten hoe ze een aankoop kunnen doen, of hoe ze een item kunnen retourneren?

Normaal gesproken is de beste manier om deze informatie te verkrijgen het direct te vragen aan je klanten. Maar omdat BFCM al heel snel is, heb je daar waarschijnlijk de tijd niet meer voor.

Een snelle oplossing—bel een vriend, vraag ze om een paar minuten door te klikken op je website, en luister naar hun feedback.

2. Maak je website sneller

De snelheid van je website kan het maken of breken voor nieuwe klanten. Niemand heeft het geduld meer om een paar seconden te moeten wachten tot de pagina is geladen; anno 2021 verwachten shoppers dat je website soepel en snel functioneert. 

Wat je kan doen om de snelheid van je website te verbeteren:

 • Verwijder plugins die je niet meer gebruikt
 • Verminder de paginagrootte—overweeg wat essentieel is en wat weg kan
 • Optimaliseer je afbeeldingen (we raden aan om ze qua grootte onder 200KB te houden)
 • Comprimeer alle andere gegevens waar dat kan

3. Ga het afrekenproces na

Zo’n 7 van de 10 winkelwagens worden achtergelaten zonder aankoop. En met al dat geruis van de feestdagen aan het einde van het jaar, wil je een plekje bemachtigen tussen die 3 gelukkigen die de aankoop wél verzilveren.  

Er komt echter meer dan alleen geluk kijken bij het verbeteren van je afrekenproces. Hier zijn een paar dingen die je nu al kan doen:

 • Sta het afrekenen voor éénmalige bezoekers toe—val de bezoekers niet lastig met registraties, of je loopt het risico ze af te schrikken
 • Verwijder afleidende promo’s—help de toekomstige klant om hun gedachten bij het afrekenen te houden
 • Bied diverse betaalopties aan, zoals creditcard, PayPal, AfterPay—hoe meer opties je geeft, hoe eenvoudiger het voor de klant is om het aankoopproces af te ronden
 • Communiceer van tevoren de extra kosten als verzending en btw—zo vermijd je dat je de kopers afschrikt wanneer ze opeens een lijst van extra onverwachte kosten onder ogen krijgen

Laat een voortgangsbalk zien (zoals in de afbeelding hieronder)—hiermee laat je je klanten weten hoe lang het afrekenproces duurt. 

Voortgangsbalk op een online afrekenpagina
Bron: Grandbazaarist

Hoe minder tijd en energie je klant moet investeren in het afrekenproces, hoe groter de kans is dat ze de aankoop voltooien.

Nu je de technische kant van je website hebt verbeterd, wordt het tijd voor het leukere gedeelte: de marketing.

Ga verder met marketing

Als je nu pas met de BFCM voorbereidingen bent begonnen, is de kans groot dat je geen uitgebreide campagnes meer kan lanceren. Hoe dan ook, er zijn genoeg simpele doch effectieve dingen die je kan doen om kopers voor de feestdagen aan te trekken. 

4. Werk je productbeschrijvingen bij

Het hebben van duidelijke productbeschrijvingen versterkt de gebruikservaring van de klant en helpt ze precies dat te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Niemand kent je doelgroep beter dan jijzelf, dus je weet precies hoe je de productbeschrijvingen aantrekkelijk voor ze kan maken.  

Als je een koffiemok verkoopt, waarom beschrijf je niet een stevige, warme kop voor koffieliefhebbers? Of als het een deken is, waarom laat je hem niet overkomen als één met zachte stof die je warm houdt in de winter? Probeer je producten te beschrijven op zo’n manier dat mensen ze daadwerkelijk in huis willen hebben. 

Humor helpt trouwens ook vaak—bekijk deze beschrijving van anti-roos shampoo maar eens van Dollar Shave Club.

voorbeeld productbeschrijving met humor
Bron: Dollar Shave Club

Vraag jezelf het volgende af bij het bijwerken van productbeschrijvingen:

 • Wat voor waarde brengen mijn producten aan mijn klanten?
 • Hoe is elk product van mij uniek?
 • Is de beschrijving leuk om te lezen?

Als je alles kan afvinken, heel goed—dan kan je nu je producten daadwerkelijk onder de man brengen!

5. Geef last minute aanbiedingen

De feestdagen, en dan met name Black Friday en Cyber Monday, zijn natuurlijk doordrenkt met speciale aanbiedingen, en dat is precies wat klanten ook van jou verwachten. Hier een aantal ideeën voor last minute aanbiedingen die je kan overwegen:

 • Gratis verzending (voor beperkte tijd of specifieke producten)
 • % of € korting op geselecteerde producten
 • Een kortingscode
 • 2 voor de prijs van 1
 • Kwantumkorting
 • Een gratis cadeaubon bij het kopen van bepaalde producten (dit is wat Apple meestal doet)

Bekijk dit voorbeeld van het veganistische schoenenmerk Avesu. Bij binnenkomst op hun website, begroeten ze me direct met een popup van hun aanbieding: ze geven me 10% korting met een couponcode. Tegelijkertijd creëren ze een gevoel van urgentie met het “24-uur geldig”-bericht. Beter om er maar direct gebruik van te maken!

last minute aanbiedingen op online banner
Bron: Avesu

Zodra je de aanbiedingen die je wilt geven duidelijk voor ogen hebt, kun je de wereld ervan op de hoogte brengen. Blijf naar beneden scrollen om meer te leren over het lanceren van snelle advertenties en sociale media-campagnes. 

6. Lanceer een snelle advertentiecampagne

Voor iemand die de BFCM-voorbereiding tot het laatste moment heeft gelaten, komt een snelle advertentiecampagne ideaal uit om dingen op gang te krijgen. Ik raad aan om je te richten op je bestaande doelgroep en op mensen die al geïnteresseerd zijn in je merk. De meest eenvoudige en gebruikelijke manier om advertenties te lanceren is via sociale media, zoals Facebook en Instagram.

Aanraders voor de lancering van Facebook Ad campagnes

 1. Focus op bestaande klanten. Stel een lijst op van je klantenmails, upload ze naar de Facebook Ads Manager, en begin met het creëren van je campagne.
 2. Richt je pijlen op nieuwsgierigen. Wanneer je een advertentiecampagne opstelt op Facebook, kies voor “mensen die betrokken zijn bij posts of advertenties.” Vul het aantal dagen in, geef de doelgroep een naam en ta-da! Nu heb je een segment van mensen die betrokken zijn met je merk en je deals voor de feestdagen hoogstwaarschijnlijk zullen waarderen.
focus op bestaande klanten bij facebook advertentie campagnes
Bron: Facebook

Als je een Facebook ad creëert, zul je naast de instellingsprocedure kunnen kiezen uit verschillende campagnedoelen: bereik, awareness, website traffic, etc. I raad je aan “bereik” of “traffic” te selecteren voor deze campagnes in plaats van “conversies”, aangezien “conversies” vaak duurder zijn voor kleinere doelgroepen. Met “bereik” of “traffic” als campagnedoelen, zul je een grotere doelgroep bereiken voor minder kosten. 

Wat betreft de visuele kant van je advertenties, onthoud dat:

 • Het het beste is je teksten kort en krachtig te houden
 • De best presterende advertenties een aanbieding of korting hebben
 • Hoe minder druk je advertentie is, hoe meer het de aandacht van de gebruiker zal trekken

Dit is een goed advertentievoorbeeld van Google: het is kort, duidelijk en geeft meteen een aanbieding ($300). 

Google Ad
Bron: WordStream

Als je meer wilt weten over Facebook advertenties, bekijk dan hun helpsectie. En als je een Shopify-gebruiker bent, bekijk hun handleiding bij het synchroniseren van je productcatalogus met Facebook ads en het uitbreiden van je doelgroep door middel van campagnes.

7. Organiseer een wedstrijd/prijsvraag op sociale media

Een korte wedstrijd of prijsvraag op sociale media is een effectieve manier om betrokken te raken bij je doelgroep, en mensen zullen vooral geïnteresseerd zijn in het meedoen als je iets gratis aanbiedt. Op het laatste moment een idee uitwerken en creëren kost niet al te veel tijd, en zal je meer aandacht en een grotere achterban geven. 

Laten we als voorbeeld zeggen dat je kussens verkoopt.

Ideeën voor een wedstrijd of prijsvraag

 • Popquiz. Post een leuke popquiz op sociale media en geef de winnaar 5% korting op je producten.
 • Weggevertje. Plaats een product op Instagram of Facebook en vraag mensen om a) je te volgen, b) hun vrienden te taggen, en c) het bericht te delen om kans te maken op een gepersonaliseerd kussen. 
 • Fotowedstrijd. Publiceer een kort sociale media-bericht waarin je je volgers vraagt hun mooiste of gezelligste foto van de decembermaand te delen, en geef de winnaar een gratis premium kussensloop naar keuze uit je webshop.

Haal inspiratie uit deze feestdagen gerelateerde online wedstrijd van Starbucks. Ze vragen hun volgers om een foto te uploaden op Instagram met hun gepersonaliseerde hashtag. 

Starbucks social media feestdagen campagne
Bron: Starbucks

En als gepersonaliseerde kussens niet jouw ding zijn, bekijk dan deze handleiding voor Cadeauwaardige Print-on-Demand Producten voor Deze Feestdagen* (content in het Engels) en ontdek wat het beste past in je niche.

Let wel: mensen raken meer betrokken bij content als ze een zo min mogelijke inspanning hoeven te leveren. 

Als je snelle resultaten wilt boeken op Instagram, ga dan voor een quiz of story polls, omdat je klant slechts 1 klik verwijderd is van meedoen. Je kan ook een foto publiceren van outfits en je volgers vragen welke ze het mooiste vinden. Kies een winnaar uit (of meerdere, als je je dat kan veroorloven) en geef ze gratis merchandise, waardebonnen of andere dingen die je cadeau kan geven.

En wist je dat er bepaalde momenten gedurende de dag zijn die gunstiger zijn om je wedstrijdpromo’s te publiceren? Over het algemeen is het het beste om rond 10:00 uur ´s ochtends op dinsdag, woensdag of donderdag te posten. Maar denk er wel aan dat dit natuurlijk per regio lichtelijk kan veranderen. 

Geen paniek—het komt goed

Zijn de last minute voorbereidingen voor BFCM stressvol? Ja.

Is het de moeite waard? Ja.

Zou je volgend jaar vroeger moeten beginnen met voorbereiden? Jazeker.

Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen zijn voor iedereen een stressvolle periode, dus hoe eerder je je als e-commerce ondernemer voorbereidt, hoe minder druk je ervaart. Ik hoop dat deze last minute tips je kunnen helpen, en zelfs al is BFCM al bijna zover, geen zorgen—je hebt het onder controle. 

Geniet van de feestdagen met hopelijk veel nieuwe klanten en vooral verkoopplezier. Veel succes!

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right