Terug naar alle artikelen
Valentijnsdag marketing ideeen 2022
Marketingtips

Word Weer Verliefd op Valentijnsdag: Marketingtips voor 2022

Door Leestijd: 6 minuten

Ik heb een redelijk aantal Valentijnsdagen achter de rug, waaronder meer als vrijgezel dan met vriend. Mijn beste herinneringen aan Valentijn zijn dan ook met vriendinnen.

14 februari was onze jaarlijkse dag dat we samenkwamen om te dromen over een toekomstige liefde, rom-coms te kijken en te genieten van lekkere comfort food. Ook als vrijgezel hoefden we Valentijnsdag niet alleen door te brengen.

Het was nooit een cliché Valentijnsdag, maar liefde hing altijd in de lucht—zij het niet van het romantische type maar liefde voor onszelf en liefde voor elkaar.

Doorgespoeld naar 2022, Valentijn doorbrengen zoals we het toen deden is redelijk normaal geworden, met de focus op online samenzijn. 14 februari is zelfs inclusiever dan ooit en viert alle soorten liefde: romantisch, platonisch en eigenliefde.

Voor ondernemers brengt dit nieuwe mogelijkheden voor producten en ontwerpen die verder gaan dan snoep in hartvorm of teddyberen.

De verandering van Valentijnsdag

Hoewel bloemen en chocolaatjes nog steeds hoog op de lijst van cadeaushoppers staan, zijn consumenten op zoek naar nieuwe manieren om deze dag te vieren, en niet alleen met hun wederhelft, maar ook met familie, vrienden, collega’s en huisdieren.

Deze shift is teweeggebracht door een meer sociaal bewuste en een invloedrijke jongere generatie. En zij zijn diegene die het voor het zeggen hebben: Millennials, leeftijd 26–42, zijn de meest waarschijnlijke generatie om voluit te gaan op Valentijnsdag, aangezien zij bestaan uit de grootste groep vrijgezellen die op zoek zijn naar liefde of uit koppels die zich settelen. Gen X komt in op de 2e plaats om geld uit te geven aan hun geliefden, gevolgd door de Babyboomer generatie.

Desondanks zijn Gen Z en Millennials niet geïnteresseerd in over-the-top romantische content. Zij vieren Valentijn voor het plezier en zijn niet geïnteresseerd in hun plannen te ‘over-hypen’.

73% van de Millenials en Gen Zers denkt dat Valentijn gewoon een goede kans is om hun affectie te tonen aan hun geliefden.

Dat gezegd, 50% van de 13–36 jaar oude personen houdt nog steeds een oogje op Valentijnskoopjes en promoties, dus je hoeft zeker niet bang te zijn om in te spelen op deze dag. Het moet gewoon alle betekenisvolle relaties die mensen kunnen hebben in de kijker zetten.

Hier zijn een aantal Valentijnsdag marketingideeën en -tips die je zullen helpen om op een leuke en gedenkwaardige manier je doelgroep te bereiken.

1. Denk verder dan romantiek

Romantische liefde is wat het gestart heeft, maar de sleutel tot een succesvolle Valentijns marketingcampagne is om ook op een niet-romantische manier te denken. Bijvoorbeeld:

 • Doe mee met de trend van Galentine’s Day. Galentine’s Day vindt plaats op 13 februari en viert vrouwelijke vriendschappen. Deze onofficiële feestdag is afkomstig uit een virale aflevering van de tv-serie Parks and Recreation en is een populair real-life evenement geworden onder Millennials. Rond deze dag kun je een social media post of een hele marketingcampagne maken.
GIF van vrouw die zegt dat Galentine's Day de beste dag van het jaar is
 • Richt je op huisdiereigenaren. Eén op de vijf mensen koopt cadeaus voor hun harige, gevederde, viervoetige metgezellen in aanloop naar Valentijn. Om aan deze vraag te voldoen, lanceren retailers producten zoals hartvormige lekkernijen en speelgoed.

  Overweeg om ontwerpen te maken die de liefde voor dieren vieren:
Liefde voor huisdieren op print-on-demand producten
Bron: Adairs

Als je eenmaal hebt vastgesteld op wie je je wilt richten, is het tijd om je winkel aan te passen.

2. Bereid je onweerstaanbare aanbieding voor en promoot het

Deze dag is het moment om creatief om te gaan met je productcatalogus. Je concurrenten willen ook profiteren van de toegenomen e-commerceverkopen in februari, dus dit is wat je kan doen om je webshop en marketingstrategie voor te bereiden:

 • Start een tijdelijke productlijn voor Valentijnsdag
 • Maak een cadeaugids. Help de fantasie van de Valentijnsdagshopper te prikkelen en beslissingen te nemen door een cadeaugids samen te stellen met out-of-the-box ideeën.
Valentijnscadeaus van Printful
Bron: Printful

 • Bied je klanten een cadeau aan. De meeste cadeaushoppers zijn nog aan het bijkomen van hun winkelgekte tijdens de feestdagen en verwachten geen forse kortingen in de eerste weken van het nieuwe jaar. Om je liefde te tonen, bied je ze gratis verzending of een mooie couponcode aan; een verfrissende korting van 20-50% is ook een leuke touch.
 • Maak een productlijn voor een date-night. Als je je afvraagt ​​wat je voor Valentijnsdag moet verkopen, zijn bijpassende T-shirts, op maat gemaakte sieraden, dekens en loungewear-sets de perfecte kandidaten.
Gepersonaliseerde warme fleece deken voor Valentijnsdag
Ik ben geen ontwerper, maar creëerde wel deze deken binnen een minuut met de Design Maker van Printful
 • Neem één ​​van je bestsellers en geef het een Valentijnsvibe
 • Introduceer personalisering. Productpersonalisering maakt van je klant een coproducent van je merk. Bovendien zullen mensen je letterlijk vertellen wat voor soort ontwerpen ze willen, dus de gegevens die je verzamelt zijn een geweldige bron van inspiratie over hoe je je catalogus verder kunt uitbreiden en je merkimago kunt opbouwen.

Bekijk Printful’s Product Customization Tool waarmee klanten hun eigen productontwerp kunnen maken!

 • Bied bijpassende sets aan
Eigen ontworpen poster sets hangen boven het bed
Bron: Etsy
 • Update je productomschrijvingen en voeg keywords toe die van toepassing zijn op dit sales event. Klanten zijn op zoek naar valentijnscadeaus voor hun geliefden, dus zorg er voor dat je producten de keywords bevatten die waarschijnlijk gebruikt worden in de zoekopdrachten.
 • Creëer een thematische e-mailcampagne. Zodra je je aanbieding voorbereid hebt, laat je je klanten weten van je promotie met een e-mailcampagne. Het meest belangrijke detail in je campagne is het onderwerp.

De hoogste ‘open rates’ van je mails komen van onderwerpen die het urgente benadrukken. Laat de klant zich herinneren aan de leveringstermijnen en geef ze een duwtje in de rug om hun valentijnshopping zo snel mogelijk te starten.

3. Focus op door gebruikers gegenereerde content op sociale media

Je moet je aanbieding niet alleen via e-mail promoten, maar ook via je andere marketingkanalen. Gebruik Valentijnsdag als een kans om plezier te maken en interactie te hebben met je publiek via je socialemediaplatforms.

Laat je bezoekers en klanten meegenieten met door gebruikers gegenereerde inhoud:

 • Organiseer een Instagram-fotowedstrijd. Ik denk dat je het ermee eens zult zijn dat de beste productfoto’s de foto’s zijn waarop je klanten genieten van wat je hebt gemaakt. Neem bijvoorbeeld deze schattige campagne van MeUndies en kijk of dat iets is wat je in je winkel kunt recreëren:
Organiseer een fotowedstrijd onder je volgers op Instagram
Bron: Instagram/MeUndies
 • Creëer een hashtag en vraag je publiek om hun fotos te uploaden met jouw product. Je kan de winnaar kiezen door middel van een app of anderen hun favoriete foto laten kiezen.
 • Vraag mensen om een grappig of beschamend date verhaal te delen. Grappige date mislukkingen zijn super entertaining om te lezen. 
 • Organiseer een weggeefactie en vraag andere lezers om te stemmen op hun favoriete verhaal.
 • Nodig je publiek uit om verhalen over liefde (en zelfs liefdesverdriet) te delen. Gebruik storytelling om een ​​band met je publiek op te bouwen en een gemeenschapsgevoel te creëren.
 • Maak een Valentijnsdag poll. Met een snelle tik raakt je publiek meer betrokken bij je merk en krijg je waardevolle inzichten over jouw klanten.
Maak een Valentijnsdag poll op je socialemedia-account
Bron: Twitter/Simply Crochet

Voeg hashtags toe om je bereik te vergroten, maar gebruik ze niet lukraak—ze zouden een organisch onderdeel van je #vraag moeten zijn.

4. Herinner mensen aan eigenliefde

Hoewel de meeste retailers zich nog steeds richten op mensen die Valentijnsdagcadeaus kopen voor hun dierbaren, erkennen veel merken de mogelijkheid om een ​​breder publiek te benaderen en hun Valentijnsdagaanbiedingen te maken over verwennerij en ‘me time’.

 • Promoot single zijn als een positieve ervaring. Tot voor kort waren alleenstaanden de vergeten demografie op Valentijnsdag. Deze speciale dag is echter een geweldige kans om mensen eraan te herinneren liefde te tonen aan de persoon die dit het meest nodig heeft: zichzelf.
Promoot het single-zijn als een positieve ervaring
Bron: Rent the Runway

5. Steun een goed doel dat je na aan het hart ligt

Valentijnsdag is ook een goed moment om iets terug te doen en een beetje liefde te tonen aan de wereld buiten je omgeving.

 • Maak een belofte om een ​​deel van je Valentijnsdagwinst te doneren aan een goed doel naar keuze
 • Om het woord te verspreiden kun je een Facebook profile frame creëren dat liefdadigheidssupporters kunnen gebruiken.

6. Verander je logo en omslagfoto’s

Door je speelse kant te laten zien, worden je klanten eraan herinnerd dat er achter je merk echte mensen met gevoel voor humor zitten en dat is altijd hartverwarmend. Neem een een voorbeeld aan Google en maak wat plezier met je logo!

Laat je creativiteit en humor zien door middel van doodles
Bron: Google Doodles
 • Verander je Facebook pagina’s omslagfoto naar een thema-afbeelding die je merk weerspiegelt (laten we de hartige stockfoto’s echter toch maar beter achterwege).

7. Richt je op mensen die gewoon niet omkunnen met de romantische dingen

Iedereen toont affectie op verschillende manieren, en niet alle mensen die Valentijnsdag vieren zijn gek op de stereotype romantische dingen. Als het in lijn is met je merk, kan je een niche creëren dat geschikt is voor mensen met een donkerder gevoel voor humor.

Sarcastische humor doet het ook goed op Valentijnsdag
Bron: Firefox.com

Anti-Valentijnsdag cadeaus zijn ook een ding. Er zijn veel mensen die graag hun standpunt laten zien tegen hun vermeende commercialisering en onrealistische verwachtingen van deze dag. Waarom laat je deze ook niet wat plezier hebben?

T-shirts met slogans raken nooit uit de mode. Als het gaat om anti-Valentijnsontwerpen, wees dan sarcastisch, maar niet gemeen.

Valentijnshumor op gepersonaliseerd T-shirt
Bron: Etsy/RavelledKnits

Van ons, met liefde

Zoals je kunt zien kent Valentijnsdag geen grenzen—de vieringen kunnen de vorm aannemen van een chique date, een filmavond met vrienden of de broodnodige ‘me-time’. Denk na over hoe jouw doelgroep over deze dag denkt en pas je campagnes aan naar hun smaak.

Dus ga erop uit en maak iets leuks, geks, liefs of buitengewoons—en vertel me in de reacties wat je hebt gedaan!


Nog geen eigen shop?


Lees meer: 10 E-commerce marketingtips voor Moederdag

Kat is een Content Marketing Specialist bij Printful. Haar passies bestaan uit social media, schrijven, e-commerce, schilderen en fotografie.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right