Terug naar alle artikelen
tulpen voor moederdag
E-commerce kalender Marketingtips

10 E-commerce Tips om Je Sales te Boosten op Moederdag

Door Leestijd: 9 minuten

Jaar in jaar uit worden moeders, vrouwen, oma’s en andere speciale vrouwen in het zonnetje gezet met een mooi Moederdag cadeau. Dit is hét moment van het jaar wanneer iedereen op zoek is naar een Moederdag cadeau idee. Als webshopeigenaar zijn er een aantal dingen die je kan doen om te zorgen dat mensen jouw producten als leuke cadeaus overwegen voor deze officiële feestdag.

Behalve dat moeders een bos bloemen krijgen, uit eten worden genomen of een bezoekje aan de spa cadeau krijgen, kopen mensen kleding en accessoires, sieraden en boeken. Dit betekent voor e-commerce ondernemers dat er genoeg mogelijkheden zijn om hun artikelen aan de man te brengen voor Moederdag met print-on-demand in Nederland

Bovendien is sinds de pandemie de vraag naar gepersonaliseerde cadeaus flink gestegen. Het zijn, in plaats van cadeautips als een bos bloemen of ontbijt op bed, originele ideeën van cadeaus die gemakkelijk online te bestellen zijn en direct worden afgeleverd bij de gelukkige moeder thuis, zoals een gepersonaliseerde mok of muismat


Wanneer is Moederdag 2022?

Moederdag vieren gebeurt overal ter wereld. De meeste landen vieren Moederdag op de tweede zondag in mei, dus als je geen klanten in het Verenigd Koninkrijk hebt, heb je nog tijd om je webwinkel voor te bereiden op shoppers die hun geliefde moeder willen verwennen en verrassen met een mooi cadeau.  

Nederland8 mei
Centraal en Oost-Europa8 mei 
VK en Ierland27 maart
Spanje, Portugal1 mei
VS, Canada, Australië en
Nieuw Zeeland
8 mei 
Mexico en Latijns Amerika10 mei
Frankrijk29 mei

In het geval je inspiratieloos bent over hoe je Moederdag cadeaus in je webshop kan promoten, maak je geen zorgen. Ik heb een lijst opgesteld met een aantal originele ideeën voor Moederdag e-commerce tips die je helpen meer te verkopen in je webshop!

1. Wijd een webpagina aan shoppen voor Moederdag 2022

Kijk eerst goed naar je artikelen. Er kan iets tussen zitten dat je kan neerzetten als een gepersonaliseerd Moederdag cadeau, zelfs al is het niet direct gerelateerd aan deze viering, zoals een mok met een lieve foto of een geschenk met een ontwerp voor de lente.

Het Amerikaanse kleding- en accessoiremerk Anthropologie bundelde een aantal artikelen samen die eenvoudig een lach op het gezicht van elke moeder tovert. De collectie bestond uit de productcategorieën waar Anthropologie bekend om staat: kleding, woondecoratie, schoonheids- en wellnessproducten.

Diverse cadeautjes voor Moederdag
Bron: Anthropologie.com

Jij kan afgezien van gepersonaliseerde dameskleding, ook andere populaire Moederdag cadeaus aanbieden, zoals een sierkussen, een satijnen badjas, een gegraveerde ketting of armband of een foto op canvas

Het hebben van een toegewijde pagina maakt het makkelijker voor bezoekers die de website puur openen om te zoeken naar cadeaus om hun moeder heel blij te maken. Het kan ook handig zijn om terugkerende bezoekers te converteren in Moederdag shoppers en hun ook terug te laten keren voor de volgende Moederdag.

Een ander goed voorbeeld is van juwelier James Avery. In plaats van het opstellen van een toegewijde pagina heeft het merk een gepersonaliseerde catalogus gemaakt met Moederdag cadeau ideeën en tips. Tegenwoordig is een catalogus in dit formaat best retro. En dat is juist wat het zo cool en verfrissend maakt!

Echter, je kan geen pagina voor Moederdag creëren en verwachten dat het een boost geeft aan je sales door alleen te bestaan. Je moet bedenken hoe je die pagina gaat promoten en het online vindbaar maken om dingen erop te kunnen verkopen. Een gebruikelijke praktijk is om een pop-up te laten zien in je webwinkel die bezoekers leidt naar de verkoopsectie.

2. Stel de ultieme cadeaugids samen

Het geven van een cadeautje is een mooi moment en een dankbare ervaring. Die tal van online zoekuren betalen uit wanneer je het gezicht van je moeder ziet oplichten bij het ontvangen van het cadeau, of het nou een bloemen zijn of een gepersonaliseerd sieraad.

Op dit moment zijn je klanten waarschijnlijk al op zoek naar een Moederdag cadeau. Help ze een paar uur te besparen tijdens hun zoektocht door middel van een gepersonaliseerde cadeaugids vol met tips en inspiratie!

Je kan ook een inzichtelijk blogartikel schrijven die je ideeën presenteert en direct linkt naar de producten in je webwinkel. Dat is precies wat het merk voor biologische huidverzorging en make-up 100% Pure heeft gedaan. 

Als blogs schrijven niet jouw ding is, creëer dan een infographic—die spreken de lezer ook aan en zijn makkelijk om te delen.

Je kan ook een cadeaugids samenstellen die eruit ziet als een moodboard, maar nog steeds het Moederdag thema vertegenwoordigt. Dat is bijvoorbeeld wat Aiishwarya deed voor hun Moederdag 2020-campagne.

Terwijl je aan je blogartikel of infographic werkt, denk er dan aan dat elke moeder anders is, dus probeer iets aan te bieden voor zoveel mogelijk moeders.

Vergeet niet dat wanneer je je cadeaugids klaar hebt, je deze direct deelt met je doelgroep. Publiceer het op je socialemedia-accounts of verzend het naar hun inbox.

3. Productpersonalisatie is het helemaal

Personalisatie is één van de grootste trends van het jaar, en het is een blijvertje. Internationale cijfers laten zien dat meer kopers wegdeinen voor items die gekocht zijn in een fysieke winkel en meer de voorkeur geven aan unieke gepersonaliseerde cadeaus.

Ook al zijn gepersonaliseerde artikelen het hele jaar door populair, ze zijn perfect voor speciale evenementen en feestdagen zoals Moederdag en zijn een origineel cadeau in plaats van een bloemetje of een mok met de leukste foto van jou en je moeder te geven.

Bron: Printful Design Maker

Richt je daarom op het promoten van een gepersonaliseerd Moederdag cadeau. Er zijn twee manieren waarop je productpersonalisatie kan aanbieden in je webwinkel: 

 1. Voeg een gloednieuw product van ‘limited edition’ toe aan je collectie en maak het personaliseerbaar.
 2. Of, in het geval je al Moederdag producten aanbiedt, maak het populairste product personaliseerbaar.

Als alternatief kun je personalisatie proberen met Printful als de e-commerce integratie die je gebruikt dat toelaat. Dan kun je eenvoudig gebruikmaken van onze gratis Design Maker om de meest bijzondere ontwerpen te laten bedrukken op gepersonaliseerde cadeaus voor Moederdag. 

4. Creëer een Moederdag 2022 themabord op Pinterest

Er zijn 322 miljoen actieve gebruikers op Pinterest. Meer dan 77% procent van de wekelijkse Pinners hebben een nieuw merk of product op dit platform ontdekt.

Denk aan Pinterest als een visuele zoekmachine. Mensen gebruiken het ter inspiratie voor hun klusprojecten, make-overs voor huis & tuin of zoeken naar een leuk cadeau voor hun beste moeder.

Pinterest-gebruikers evalueren zoekresultaten door middel van hoe aantrekkelijk elke pin eruit ziet. Geef prioriteit aan het uploaden van content die goed opvalt en je zult zien: je bezoekers geven meer aandacht aan jouw Moederdag tips en origineelste cadeaus. Dit betekent wel dat je alleen afbeeldingen van hoge kwaliteit zou moeten ‘pinnen’ en ze niet alleen groepeert per onderwerp, maar ook per kleurschema. Hoe beter je themaborden eruit zien, hoe meer pins je krijgt.

Brand marketing met een boodschap voor moederdag dat in mei gevierd wordt
Bron: Pinterest J.Crew

Klanten zullen het Internet doorspitten voor producten die het perfecte cadeau zijn om moeders te verrassen. Maak je merk zichtbaar op Pinterest om ontdekt te worden door kopers die de voorkeur geven aan inspiratie opdoen via visuele informatie.

5. Organiseer een giveaway

Het organiseren van giveaways is een goede manier om de groei van je mailinglijst te versnellen en meer cadeaus te verkopen op Moederdag.

Het Franse huidverzorgingsbedrijf Caudalie deed precies dat. De weggeefprijzen van het merk bestonden uit cadeausets, een reis naar Parijs, kooklessen en meer. Het enige wat de bezoeker moest doen was hun e-mailadres achter te laten.

Wat Caudalie deed is een goed voorbeeld van hoe je je mailinglijst kan laten groeien. Voor dit merk is een e-mail weliswaar onbelangrijke informatie, maar het kan wel leiden tot meer sales!

Maar het runnen van een succesvolle weggeefactie is niet zo makkelijk als het klinkt. Je moet wel iets echt waardevols aanbieden als je wilt dat je klanten meedoen. Bovendien moet je actie relatief makkelijk zijn om voor in te schrijven. Met andere woorden, laat mensen geen enquête van 20 vragen invullen om alleen maar 5% korting te winnen. 

Houd in gedachten dat je je giveaway zoveel mogelijk moet promoten. Dus neem die extra stap en moedig klantbetrokkenheid aan via e-mails of socialemediakanalen. 

6. Maak speciale Moederdag deals

Door de jaren heen hebben bedrijven kopers geleerd om speciale deals te verwachten tijdens elke aankomende feestdag. Moederdag is een feestje en dus geen uitzondering op de regel. Dit zijn de twee populairste vormen van speciale aanbiedingen die klanten van je zullen verwachten voor het vieren van deze Moederdag:

Promotiecodes

Promotiecodes zijn een geweldige drijfveer om iets te kopen. Ze geven ook een voordeel aan zowel de klant als het bedrijf: de één kan een cadeautje kopen tegen een lagere prijs, de ander maakt meer winst.

Kies een aanbieding uit onderstaande lijst die je kan gebruiken voor je webwinkel:

 • %-korting
 • €-korting
 • Kortingscode
 • Gratis of betere verzending
 • Gratis cadeau
Sieraden als moederdag cadeau idee die de moeder niet vergeet
Bron: Printful NL Instagram

Succesvolle campagnes met een promotiecode hebben een duidelijk doel, of het nou gaat om het laten groeien van brand awareness, het introduceren van nieuwe artikelen of het verminderen van het achterlaten van volle winkelwagens. 

Dus bedenk wat jij voor Moederdag cadeau kan aanbieden en hoe het runnen van die promotie positief bijdraagt aan je bedrijf. 

7. Promoot je speciale Moederdag deals

Nu je campagne voor deze feestdag klaar is, begin je aan de promotie ervan! Verras moeders met een gepersonaliseerd cadeautje, zoals een mok of handdoek met een liefdevolle boodschap, in plaats van een bloemetje zoals heel vaak Moederdag gevierd wordt.

Verstuur push-meldingen

Push-meldingen zijn een goede marketingtool die je helpen in contact te blijven met je volgers. Dit korte bericht (normaal niet langer dan 120 karakters) wordt verzonden naar de computerschermen of mobiele telefoons van de abonnees om je speciale deal te promoten. Het lijkt heel erg op een tekstbericht.

Onderzoek laat zien dat regelmatige push-meldingen 2x zo veel doorklik ratio hebben dan e-mails. Ze geven de consument een belangrijke waarschuwing of update en zorgen ervoor dat ze terugkeren naar je app of website. 

Gebruik deze meldingen om vóór de tweede zondag in mei je klanten te communiceren over speciale aanbiedingen, maar wees voorzichtig met hoe vaak je je berichten verstuurt—hoe meer berichten per dag, hoe minder betrokkenheid je krijgt na verloop van tijd. 

Er bestaan genoeg tools voor push-meldingen. Nadat je de meest geschikte voor je webshop hebt gekozen, zal het eenvoudiger worden een strategie voor betrokkenheid te bedenken. 

Moederdag pushmelding verschijnt op laptop desktop
Bron: MaxTraffic

Wees zichtbaar op sociale media

Sociale media? Goh, wie had dat ooit gedacht? Maar even zonder grap, denk eraan dat je socialemedia-accounts bijgewerkt en live zijn als je indruk wilt maken met een thematische campagne.  

Als het gaat om social media marketing, wil je overmatig gebruik voorkomen. Al helemaal in de dagen vóór Moederdag. Richt je dus alleen op socialemediaplatforms die je doelgroep bereiken en concentreer je op het creëren van kwalitatieve content dat leuk is om te lezen en makkelijk om te delen. 

Je zal zeker niet de enige shop zijn die speciale Moederdag aanbiedingen heeft. Om je te onderscheiden van de concurrentie, moet je een andere insteek gebruiken om je ideeën op een pakkende manier te presenteren. Wat je ook besluit om te doen, pas je branding consistent toe. 

8. Schakel een influencer in

Benader influencers om je merk of bepaalde producten in je webwinkel te promoten die een leuk Moederdag cadeau kunnen zijn. Bepaal eerst wat voor soort samenwerking je aan wilt gaan en welke items je wilt uitlichten.

Een tijdje terug lanceerde het kleding- en woondecoratiemerk Next een influencer marketingcampagne om hun aanmeldingen met levering op de volgende dag te promoten. Het merk besloot deze dienst opnieuw onder de aandacht te brengen in hun Moederdag-campagne, waardoor meer klanten de stap namen en zich inschreven. 

Denk niet aan influencer marketingcampagnes voor de beste Moederdag als een manier om producten te promoten die alleen zijn gerelateerd aan deze feestdag. Wees creatief en denk buiten de vaste kaders om het meeste te halen uit het bereik die influencers kunnen bieden. 

Werk samen met een influencer voor Moederdagkorting, promotiecodes en affiliate links, omdat deze links zorgen voor meer traffic naar je website. Bovendien maken affiliate links het eenvoudiger voor je om je sales te volgen, terwijl kortingscodes werken zonder dat het uitmaakt of een klant wel of geen affiliate link heeft gebruikt. 

9. Promoot gratis verzending voor een selectie van Moederdag cadeaus

Extra verzendkosten zijn vaak een reden voor een klant om de aankoop van cadeautjes niet te voltooien en het winkelwagentje vol achter te laten. 9 van de 10 consumenten geven toe dat gratis verzending de voornaamste reden is om online te shoppen (link in het Engels). En dat is niet alles: bestellingen met gratis verzending stimuleren 93% van de online kopers om meer producten te kopen. 

Deel promoties voor gratis verzending—het is een geweldige kans om producten met een extra waarde voor je doelgroep aan te bieden. Omdat je website waarschijnlijk een hoger aantal bezoekers krijgt vóór Moederdag, kun je die bezoekers een extra reden geven om hun winkelmand te blijven vullen. 

Mocht je je geen gratis verzending voor elke bestelling kunnen veroorloven, houd het dan als optie voor bestellingen met een bepaalde waarde in de winkelmand. 

Bonustip: om de aandacht van de klant goed te trekken als ze je webshop bezoeken, voeg je een lichte, opvallende banner toe bovenaan de pagina die je aanbod van gratis verzending laat zien als ze bestellen. 

10. Creëer een reeks Moederdag e-mails

E-mailmarketing blijft één van de populairste manieren om klanten op de hoogte te houden van je onderneming en het promoten van cadeautjes om de allerliefste moeder in het zonnetje te zetten. Daarom is het versturen van Moederdag e-mails met cadeautips iets wat je automatisch weken vóór de tweede zondag van mei op je contentkalender moet hebben staan. 

Een gepersonaliseerde inhoud voor je e-mailontvangers kan een mate van transactie genereren die 6 keer hoger kan zijn dan standaard verstuurde marketingnieuwsbrieven. E-mailmarketing is zelfs één van de invloedrijkste tools om traffic naar je webshop te genereren. 

Hier zijn een aantal ideeën voor e-mailmarketing:

 • Herinnering of countdown naar Moederdag 2022
 • Speciale aanbiedingen voor Moederdag cadeaus
 • Last-minute deals
 • Deadlines voor het plaatsen van bestellingen
 • Doorgaande aanbiedingen die niet specifiek gericht zijn op Moederdag
 • De best verkopende cadeaus
 • Herinnering over onvoltooid afrekenproces

Terwijl je de e-mailcampagnes voor Moederdag aan het voorbereiden bent, houd er dan rekening mee dat de inbox van je klanten al vol zal raken van soortgelijke e-mails van je concurrenten met een origineel cadeau. Dus denk goed na over je onderwerpregel en gebruik een opvallende e-mail lay-out. Ook is het slim om je mailinglijst te segmenteren in specifieke groepen om maximale betrokkenheid onder je klanten te creëren. 

Verzend mobielvriendelijke e-mails

In 2014 werd slechts 27% van alle marketingmails geopend op mobiele apparaten. Vandaag de dag is dat aantal naar 61% gesprongen. Conclusie: sla mobielvriendelijke e-mailcampagnes niet over en profiteer van het extra bereik wat je ermee krijgt om je boodschap over te brengen! Dan ben niet alleen jij blij, maar ook je klanten.

Over naar jou

Moederdag is wereldwijd een belangrijke commerciële feestdag op zondag en met je shop kun je veel cadeaus verkopen. Dus plan je campagnes vroeg en verras je klanten met cadeautips voor een Moederdag cadeau! Werk niet alleen aan het aantrekken van meer klanten, maar ook op het behouden van terugkerende klanten door het aanbieden van trendy producten waarmee ze hun moeder blij kunnen verrassen.

Geef een nieuw tintje aan je homepage met Moederdag inhakers, creëer in het oog springende tips, een complete cadeaugids en inspirerende e-mailafbeeldingen. Er is zoveel wat je kan doen met je webwinkel om klanten aan te trekken—het enige wat je echt moet doen is een keuze maken wat het wordt. 

Het belangrijkste is dat je deze speciale gelegenheid voor moeders ziet als een mogelijkheid om je webwinkel te laten groeien, want Moederdag kan een perfecte kans zijn voor elke e-commerce onderneming om een boost te geven aan de omzet!


Heb je nog geen webshop of wil je overstappen naar een andere print-on-demand dropshipping leverancier?


Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in april 2018, sindsdien wordt het bijgewerkt.

Lees ook: Hoe Verkoop je Online Producten voor Koningsdag? 6 E-commerce Verkooptips

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right