Terug naar alle artikelen
Drukpers print on demand
Handleiding voor beginners

Wat Betekent Print-On-Demand en Hoe Werkt Het?

Door Leestijd: 4 minuten

Hoe leuk zou het zijn om de wereld op te vrolijken met je eigen gepersonaliseerde ontwerpen op T-shirts, mokken of andere producten? Je hoeft geen kunstenaar te zijn om je eigen ontwerp te laten printen op items, en die vervolgens te bestellen voor jezelf of zelfs te verkopen in je eigen webshop. Print-on-demand maakt het mogelijk én makkelijk voor iedereen.

Maar wat is print-on-demand en wat voor voordelen—of nadelen—heb je er als e-commerce ondernemer aan? Dat zet ik in dit artikel voor je op een rijtje.

Print-on-demand betekenis

Print-on-demand (POD) is een productiemethode waarbij blanco producten, zoals T-shirts en posters, alleen worden gedrukt wanneer iemand een bestelling van die producten heeft geplaatst. De print-on-demand leverancier print de producten dus op aanvraag.

Het printen van producten op aanvraag gaat vaak hand in hand met dropshipping. Dit betekent dat het print-on-demand bedrijf na het printen van het product, deze vervolgens ook verpakt en direct verzendt naar de eindklant die het product heeft besteld.

Leestip: het volgende artikel vertelt je meer over wat het verschil is tussen print-on-demand en dropshipping

Print on demand productie in Printful verwerkingscentrum
Bron: Printful

Wat zijn de voordelen van print-on-demand?

Printing-on-demand maakt je creatieve leven gemakkelijk. Hieronder lees je een aantal belangrijke voordelen van deze productiemethode:

 • Je bespaart geld. Wat kost print-on-demand? Niet zo veel als je denkt aan voorafgaande investeringen als je e-commerce ondernemer bent. Zo hoef je geen fysieke winkel te huren, drukwerkmachines en -materiaal aan te schaffen of van tevoren een grote voorraad aan producten in te slaan en die in opslag te bewaren. De enige kosten die je hebt, zijn die voor de domeinnaam en het onderhoud van je website, en de verwerkings- en verzendkosten van de print-on-demand leverancier wanneer een bestelling is geplaatst. 
 • Je bespaart tijd. Het print-on-demand bedrijf waarmee je samenwerkt zorgt vaak ook voor de verwerking, verpakking en verzending van je bestelling. Jij hoeft je dus alleen maar met de leuke dingen van het proces bezig te houden: het creëren van een mooi ontwerp en—in het geval van webshopeigenaren—de marketing van je producten. 
 • Je bespaart opslagruimte. Doordat je met print-on-demand geen bestelminimum hebt, hoef je vooraf geen bulkbestelling te plaatsen, wat automatisch betekent dat je geen ruimtes thuis hoeft te reserveren voor het opslaan van je producten. 
 • Je draagt bij aan duurzaamheid. Print-on-demand is een groenere productiemethode, omdat producten alleen worden gemaakt wanneer een bestelling is geplaatst. Zo vermijden we onnodig energieverbruik bij de productie van mogelijk teveel producten, die uiteindelijk niet verkocht worden en op de vuilstort belanden.

Wist je trouwens dat wij veganistische inkt gebruiken* voor de bedrukking van onze producten? (*content in Engels)

 • Eenvoudige productpersonalisatie. Print-on-demand bedrijven bieden vaak hun eigen ontwerptools aan, waarmee je de producten kan personaliseren. Bij Printful kun je dat doen met de Design Maker. In een paar klikken zet je je eigen ontwerp op een product, bestelt het, en het wordt voor je gemaakt!
 • Creatief uitproberen. Omdat je zo gemakkelijk een ontwerp kan toevoegen aan een product, kun je diverse ontwerpen uitproberen op hetzelfde type item. Bovendien kun je—als je een webshop hebt—peilen of dit ontwerp het goed doet onder je klanten. Koopt niemand het product? Dan haal je het gewoon weer offline en probeer je een ander ontwerp! 
 • White label productie. Als je een webshop hebt waarin je producten of merchandise verkoopt van jouw merk, is print-on-demand ideaal. POD-bedrijven zijn namelijk white label: hun merk is nergens te zien op jouw bestelde producten, die bevatten alleen de branding van jouw merk die zichtbaar is voor je klant.
wit print-on-demand shirt met het woord day erop bedrukt
Bron: Printful
zwart print-on-demand shirt met het woord night erop bedrukt
Bron: Printful

Nadelen van print-on-demand

Hoewel POD in veel gevallen een ideale methode is om je eigen gepersonaliseerde producten te laten drukken, is het goed om ook even stil te staan bij een paar minpunten, want inderdaad, die zijn er natuurlijk ook.

 • Minder controle over productieproces. Je print-on-demand partner heeft de touwtjes in handen als het gaat om de verwerking en printkwaliteit van je producten. Daarom is het belangrijk om je producten vooraf te testen door een voorbeeldexemplaar te bestellen. Zo kun je kijken of je de inkt goed is uitgevallen op het product, voordat je het aanschaft in meerdere oplagen of aanbiedt in je webshop. 
 • Langere orderverwerking. Als een product wordt besteld, is het niet direct al fysiek beschikbaar; het moet eerst nog geproduceerd worden. Hierdoor duurt de orderverwerking vaak wat langer. Maar ja, als het product er dan éénmaal is, dan heb je ook wat!
 • Afhankelijk van leveranciers. Een POD-bedrijf biedt producten aan die op hun beurt weer worden geleverd door een leverancier. POD-bedrijven kiezen zelf met welke leverancier zij samenwerken. Mocht de leverancier een keer problemen hebben met de productie van bijvoorbeeld T-shirts, dan levert dit automatisch vertraging op bij het print-on-demand bedrijf die jouw bestelling van dat product moet verwerken.
 • Retourbeleid vereist extra aandacht. Vooral als webshopeigenaar moet je goed nadenken over waar je klanten hun product naartoe moeten sturen als ze niet tevreden zijn. Dit kan naar je eigen adres, maar ze kunnen ook het artikel terugsturen naar het POD-bedrijf. 

Hoe werkt POD bij Printful?

Als print-on-demand leverancier bieden we neutrale producten aan op onze website. Om een product te personaliseren, meld je je eerst gratis aan bij ons

Kies een product uit de productcatalogus die je wilt laten bedrukken met een eigen ontwerp of een al bestaand template. Zo kun je een poster met een gekke foto van je huisdier laten printen, een gepersonaliseerd T-shirt met geborduurde tekst maken of een unieke, zilveren armband met de naam van je geliefde erin laten graveren!

Gebruik de gratis Design Maker ontwerptool om je eigen ontwerp gemakkelijk via de drag & drop-optie te plaatsen op het product. Vervolgens kun je het ontwerp draaien, groter of kleiner maken, net zo veel tot je tevreden bent met het resultaat. Heb je geen eigen ontwerp? Geen probleem! Via het tabblad ‘Ontwerp’ kun je namelijk ook bestaande ontwerpen toevoegen die zijn gemaakt door ons in-house ontwerpteam.

Als je helemaal tevreden bent, bestel je het product en wij bedrukken, verpakken en verzenden het product voor je. Klaar is Kees!

Kijktip: Bekijk deze video over hoe print-on-demand werkt bij Printful.

Is print-on-demand voor jou?

Voor beginnende ondernemers, artiesten en andere creatievelingen die niet veel startkapitaal hebben, maar wel hun creatieve ideeën op de markt willen brengen of hun merchandise online willen verkopen, is POD een handige én goedkope optie. 

Maar ook voor de mensen die gewoon voor zichzelf, vrienden of familie een gepersonaliseerd product willen maken, is dit een ideale productiemethode waarmee je met unieke ontwerpen de wereld kleurrijker kan maken. 

Dus waar wacht je op? Probeer zelf eens een mooi, persoonlijk product te ontwerpen en laat je verrassen door het gemak van print-on-demand!

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right