Terug naar alle artikelen
Team van XPunk Shop voor digitale advertentie op Times Square
Succesverhalen

De XPunks Shop: Pionieren in de Snelgroeiende Wereld van NFT’s

Door Leestijd: 4 minuten

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Kaj Leroy, mede-oprichter van de XPunks Shop. 

De digitale handel van NFT’s (Non-Fungible Tokens, oftewel niet-vervangbare tokens) is booming business en 2021 was het jaar waarin de handel in ‘cryptokunst’ een grote vlucht nam. Wat nog meer een vlucht nam dat jaar? De XPunks webshop van Kaj Leroy en zijn businesspartners.

Kaj heeft zich sinds zijn afstuderen in Strategic Management in oktober 2021 helemaal gestort op de wereld van de cryptocurrency en NFT’s. Samen met z’n businesspartners houdt hij zich bezig met de creatie van XPunk NFT’s binnen hun XPunk Community. 

“Geen enkele community is compleet zonder eigen merchandise.” – Kaj Leroy

Dus om hun XPunk Community te ondersteunen, besloten ze een webwinkel te beginnen waarmee ze hun eigen XPunk merchandise verkopen

De XPunks zijn pixelachtige afbeeldingen van punkgezichten, herkenbaar door hun X-vormige mond. Elk van de punkgezichten is een NFT die gebaseerd is op de XRP Community: een gemeenschap die is gebouwd rondom de CryptoPunks. 

De XPunk Shop maakt onderdeel uit van hun grotere XRP-project, waarmee ze in oktober 2021 zijn begonnen. Sinds de oprichting ervan heeft het project zich in razend tempo ontwikkeld—binnen 4 weken tijd had het een marktwaarde van 100 miljoen. De verkoop van merchandise kan dan ook mooi zijn vruchten plukken door zo’n positieve boost. 

Wat is een XPunk NFT?

Voor velen is de blockchainwereld en de NFT’s nog onbekend terrein. Wil je beter weten hoe Cryptokunst en NFT’s precies in elkaar steken? Lees dan ons Engelse artikel over deze recente trend in digitale kunst. Hieronder geef ik je een korte uitleg over de XPunk NFT’s: 

Een XPunk NFT is een uniek digitaal verzamelobject van één van die pixelachtige punkafbeeldingen. Je kan een XPunk NFT kopen op de XRP Ledger blockchain. Als je het aanschaft, krijg je niet alleen het originele, digitale plaatje in jouw bezit, maar ook een digitaal eigendomscertificaat dat laat zien dat het plaatje officieel van jou is. 

Maar het certificaat geeft ook andere gegevens van de NFT aan, zoals de waarde ervan en wie de NFT heeft ontworpen. Al deze gegevens staan openbaar vastgelegd op de blockchain: een soort digitaal logboek van online transacties. Iedereen kan dus zien dat jij de enige bent die die specifieke NFT bezit, maar ook welke ‘route’ tussen eigenaren de NFT heeft afgelegd vanaf het moment dat het is ontworpen. 

Het aanschaffen van zo’n uniek digitaal object kan dan ook veel geld opleveren, omdat er weinig aanbod en veel vraag naar is. Koop jij een XPunk NFT, dan maak je automatisch deel uit van de XPunk-community van Kaj en zijn partners. 

XPunk NFT van pixelachtig gezicht
Bron: XPunks

Vraag, maar geen aanbod

Waarom loopt de webshop van de XPunks zo goed? “Omdat we actief zijn in één specifieke niche”, zegt Kaj. Binnen hun XPunk Community weten ze in één klap hun doelgroep te bereiken en alle geïnteresseerden daaromheen. 

Bovendien waren ze de eerste die merch verkochten van de XPunks NFT’s op de XRP ledger blockchain. Deze blockchain heeft één van de grootste crypto community’s. Als pioniers speelden ze in op de situatie van vraag, maar geen aanbod. Het aanbieden van XPunk-kleding die gebaseerd is op NFT’s werd eerder nog niet gedaan. 

“De XPunks zijn eigenlijk een soort kunstvorm waarmee we een momentum hebben gecreëerd.” – Kaj Leroy

Omdat zij de eerste waren die deze NFT’s aanboden, dook iedereen er meteen op. Binnen 3 dagen tijd hadden ze zo’n 10.000 volgers op Twitter. 

Maar dan begint de uitdaging pas. Het is nu immers aan Kaj en zijn partners om dat momentum vast te houden en waarde te blijven creëren—innovatief blijven. “Dat eerste zetje kwam vooral door de markt, maar om dat succes verder uit te zetten, daar moeten we zelf aan werken. Dat gebeurt niet automatisch”, aldus Kaj.

Kennismaken met e-commerce

Voor zichzelf was Kaj ook een pionier als het gaat om ondernemen in de e-commerce. Voorheen had hij namelijk geen ervaring met het runnen van een webshop, maar via een vriend kwamen ze bij Printful terecht en ontdekten ze de mogelijkheden van merchandise verkopen met print-on-demand.

Hij sloeg aan het ontwerpen en zo ontstond al snel een productcollectie—hoodies, T-shirts, joggingbroeken, sleutelhangers en nog veel meer: allemaal met die typerende pixelachtige XPunk-afbeeldingen. 

Ze bieden een productvariëteit van kwaliteit en verkopen de merch met de slogan: “You now have the chance to join the XPunkNation.” Het creëert een gevoel van urgentie, maar tegelijkertijd ook van het deel uitmaken van een groep gelijkgestemden binnen de XPunk Community: het is als een grote groep vrienden waar je bij wilt horen. 

Tips voor webshopeigenaren

Tijdens ons interview gaf Kaj een paar nuttige tips voor (beginnende) webshopeigenaren:

  • Speel in op een specifieke niche

De XPunks webshop is onderdeel van een NFT-community en richt zich daarbinnen op  leden die allemaal dezelfde interesses en behoeftes hebben. Dat maakt het makkelijker om producten te verkopen, want het is al duidelijk dat mensen de producten in de webshop al leuk vinden en willen hebben. 

  • Trek mensen aan met een slogan

“You now have the chance to join the XPunkNation” is de slogan die Kaj en het XPunk team gebruiken om bezoekers van hun webshop een (extra) reden te geven waarom ze de producten willen kopen. Door middel van een slogan overtuigen ze niet alleen klanten, maar dragen ze ook bij aan de herkenning van hun merk (brand recognition) en spelen ze in op het fenomeen van FOMO (Fear Of Missing Out): mensen willen ergens bij horen. 

  • Blijf innovatief

Mensen kunnen uitgekeken raken op de producten die je aanbiedt in je webshop. De XPunks voorkomen dit door regelmatig nieuwe producten—met nieuwe ontwerpen—toe te voegen aan hun productcollectie. Zo hebben klanten een reden om weer terug te keren naar de webwinkel en te kijken of ze hun outfit kunnen uitbreiden met een nieuw artikel!

En zo draait de XPunks Shop volop in de snelgroeiende wereld van NFT’s en cryptocurrencies. 


Start zelf ook je eigen shop met Printful


Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right