Terug naar alle artikelen
Blogartikel Verschil tussen DTG-printing en Zeefdrukken - Bedrukte t-shirts uitgestald op een rek
Handleiding voor beginners

Het Verschil tussen DTG-printing en Zeefdrukken: Wat Is de Beste Druktechniek voor het Bedrukken van Textiel?

Door Leestijd: 7 minuten

“Ik wil gewoon mijn t-shirts laten bedrukken!” Dit heb je vast weleens gehoord van iemand die zijn/haar eigen kledingwinkel aan het opzetten was. Of misschien heb je het zelf wel gezegd.

De positieve energie die je krijgt van het visualiseren van een geniaal ontwerpidee kan snel vervagen zodra je met de meer technische aspecten te maken krijgt van kleding bedrukken. Eén van de eerste vragen die dan opdoemt is: welke druktechnieken moet ik kiezen om hoodies, shirts of andere kleding te bedrukken?

Er bestaan diverse opties om kledingstukken te bedrukken, maar de twee populairste methoden zijn DTG-printing (Direct-To-Garment) en zeefdrukken. Het kiezen van de juiste methode kan de eerste bouwsteen zijn naar tevreden klanten, kosten besparen en je onderneming verder laten groeien. 

Met zoveel dat op het spel staat, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de beste opties voor bedrukking. Denk hierbij o.a. aan het volgende:

  • Zal mijn ontwerp goed uitkomen op het product?
  • Welke methode is het meest kosteneffectief?
  • Welke methode is duurzamer?

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen DTG- en zeefdruk, met welke ontwerpen deze druktechnieken het beste werken en hoe duurzaam ze zijn.

Wat is zeefdrukken?  

Zeefdruk is een drukmethode waarbij de inkt door een geweven scherm (ook wel een gaas stencil genoemd) op het textiel wordt gedrukt. De inkt drenkt niet door het textiel, maar ligt in feite bovenop de stof. 

Hoe werkt de zeefdruktechniek?

Voor textiel bedrukken met de zeefdruktechniek moet een speciaal scherm gemaakt worden voor elk ontwerpelement. Wanneer dat is gedaan, worden de kleuren en elementen van het ontwerp laag voor laag op de stof gedrukt. Hoe meer lagen je ontwerp heeft, hoe langer het bedrukken duurt en hoe dikker het ontwerp zal aanvoelen op het kledingstuk.

De lange insteltijd is waarom zeefdrukken voornamelijk wordt gebruikt om producten te bedrukken in bulk en niet in kleine oplages. Slechts één of twee t-shirts bedrukken is namelijk niet kosteneffectief als het uren duurt om de stencils voor je ontwerp te maken.

Een zeefdruk printer die geen pre treatment nodig heeft voor een opdruk van kwaliteit
Bron: Printful

Wat voor ontwerpen werken het beste voor zeefdruk? 

Zeefdrukken werkt het beste voor ononderbroken afbeeldingen zonder kleine details, zoals standaard lettertypen, geometrische designs en symbolen. Perfect dus voor het maken van logo’s! Zeefdrukken is beter voor dit soort designs, omdat het maken van stencils voor fijne ontwerpen tijdrovend is en bovendien moeilijk om de details goed uit te laten komen tijdens het printproces. 


Ontwerp werkkleding of merchandise met je eigen bedrijfslogo


Omdat elke kleur apart wordt aangebracht op het textiel, wordt voor zeefdruk ook vooral een ontwerp met weinig kleuren gebruikt. Printleveranciers stellen vaak een limiet aan hoeveel kleuren je in je ontwerp mag hebben voor zeefdruk: over het algemeen worden niet meer dan 9 toegestaan. 

Is zeefdrukken milieuvriendelijk?

Als ondernemer wordt tegenwoordig van je verwacht dat je ook rekening houdt met het milieu en je richt op het zekere ‘ecoprinten’. Daarom is het belangrijk om te weten welke mate van duurzaamheid de technieken voor digitaal printen hebben.

Verkopers die met zeefdruk printen, bestellen meestal in bulk en versturen de items vervolgens die binnenkomen met bestellingen. Daarom bestaat er een kans op overproductie, wat één van de problemen is die de duurzame modebeweging aanpakt.

Als je zeefgedrukte producten niet worden verkocht, kunnen ze op stortplaatsen belanden of worden verbrand, wat bijdraagt aan vervuiling.

Bovendien gebruikt zeefdrukken veel water en wordt het vaak uitgevoerd met plastisol inkt, wat niet biologisch afbreekbaar is.

Is zeefdrukken de juiste keuze voor je onderneming?

Zeefdruk kan kosteneffectief zijn op een ontwerp met eenvoudige afbeeldingen (het liefst met slechts enkele kleuren), maar het vereist wel investering vooraf. De meeste printdiensten van derde partijen hebben een bestelminimum dat kan variëren van 5 tot 100 items.

De uiteindelijke prijs van je bulkbestelling van producten met zeefdruk is gebaseerd op het aantal kleuren in je ontwerpen en hoeveel stencils nodig zijn om het textiel te bedrukken. En als je een bulkbestelling plaatst, heb je ook opslagruimte nodig om de voorraad ergens te kunnen bewaren. 

Het lijkt daarom dat deze druktechniek wellicht niet de meest ideale optie is voor kleine bestellingen of voor beginnende webshopeigenaren die bijvoorbeeld willen experimenteren met ontwerpen of geen ruimte hebben om hun producten op te slaan. Maar Printful kan daarbij helpen, want bij ons kunnen e-commerce ondernemers hun eigen producten namelijk ook laten opslaan in onze magazijnen die we overal ter wereld hebben. 

Daarnaast kan zeefdrukken een goede optie zijn voor bestaande bedrijven die hun sales willen vergroten door ook bedrukte kleding te verkopen of werkkleding of merchandise willen bestellen voor hunzelf of hun klanten. 

Overweeg ook of je alle items die worden geprint kan verkopen, zodat je niet bijdraagt aan textielvervuiling. 

Wat is DTG bedrukking?

Direct-to-garment is een druktechniek waarbij de inkt direct op de stof wordt gespoten, waarna de vezels van het kledingstuk het absorberen. Het is net zoals afdrukken op papier, maar de printer doet dat dan direct op kleding. Het grootste voordeel van DTG printen is dat het makkelijk is om enkele producten te bedrukken, omdat er bijna geen insteltijd is. Kortom: de ideale oplossing voor print-on-demand leveranciers.

Verschil dtg printing zeefdrukken met dtg printers van kwaliteit op t shirts met een foto
Bron: Printful

Hoe werkt DTG bedrukking?

Stel, je hebt een webwinkel die gekoppeld is aan een DTG-printleverancier zoals Printful. Zodra je klant een bestelling voor een enkel t-shirt plaatst in je webshop, ontvangt Printful automatisch de bestelling, bedrukt het ontwerp op het t-shirt en verzend het meteen naar je klant onder jouw merk. 

Voor direct-to-garment printing met Printful zijn geen investeringen vooraf nodig en wordt de bedrukking van kledingstukken gedaan op aanvraag.

Met het printen met DTG kun je bij Printful nog steeds bulkbestellingen (met korting) plaatsen als dat nodig is voor je onderneming. 

Denk eraan dat je aangeleverde afdrukbestand voor DTG printing moet voldoen aan bepaalde vereisten. Alles over hoe je een goed DTG-bestand kan maken lees je op onze website.

Wat voor soort ontwerpen werken het beste voor een DTG-printer?

Met DTG printers kan je kleuren gebruiken van hoge resolutie aan waardoor je bij het printen gedetailleerde designs en levensechte afbeeldingen, zoals fotoproducten, krijgt zonder al te veel beperkingen in kleurgebruik. Dit is belangrijk voor ondernemingen die diverse kleuren en ontwerpen willen drukken.

Wat vermeden moet worden met DTG is transparantie in afbeeldingen. Elementen die minder dan 100% dekkend zijn worden niet goed opgepakt door een DTG printer: printers zullen namelijk proberen de missende kleur te vervangen door de inkt te verspreiden, waardoor er veel ‘open plekken’ ontstaan in de stof. Daarom is het beter om ononderbroken kleuren te gebruiken of half-transparantie door middel van halftonen (video-uitleg in het Engels).   

Afgezien daarvan kun je zoveel als je wilt werken met gedetailleerde designs en kleurpatronen. Voor het beste resultaat raden we je aan om afbeeldingen te maken in het sRGB kleurprofiel, want deze komen het beste overeen met de mogelijkheden van de DTG printer. 

Is DTG-printing milieuvriendelijk?

Ja, DTG is een duurzaam bedrijfsmodel, omdat ondernemingen overproductie en textielverspilling kunnen voorkomen door het kunnen bedrukken van slechts één item per keer. Met jaarlijks 92 miljoen ton aan verspild textiel in de mode-industrie is dit businessmodel een game-changer. 

Als je werkt met een print-on-demand leverancier worden kledingstukken alleen bedrukt wanneer ze al zijn gekocht door iemand in de webshop. 

Ook creëren veel producenten van DTG printers geavanceerde technologie met duurzaamheid in het achterhoofd. Zo werken wij samen met Kornit (video in het Engels). Hun printers produceren vrijwel geen afvalwater en gebruiken ook minder energie, waardoor ze de carbon footprint verminderen. Op deze manier willen wij meer aan duurzaam ondernemen bijdragen. 

Printful-Kornit dtg printers gebruiken speciale inkten op waterbasis voor het bedrukken van t shirts van hoge kwaliteit
Bron: Kornit

Daar komt bij dat Kornit-printers veganistische inkt gebruiken die op water zijn gebaseerd. Deze inkt creëren, testen en produceren ze in hun eigen inktfabrieken, waarbij het hoogste kwaliteitsniveau wordt behouden. De inkt is ongevaarlijk, vrij van gif, biologisch afbreekbaar en bevat geen dierlijke bijproducten.

Is DTG de juiste keuze voor je onderneming?

DTG printen is een zorgeloze manier waarmee het product kan worden bedrukt voor je klanten zonder dat een speciale pre treatment nodig is.

Derde partijen die met een DTG printer werken, hebben meestal geen minimum bestelhoeveelheden voor DTG-producten, dus hoef je je niet te bekommeren over het hebben van voorraad in opslag. Ook laat deze printmethode ondernemingen on-demand printdiensten gebruiken.  

Met direct-to-garment wordt het complete ontwerp in één keer gedrukt met inkt op textiel. En omdat er voor DTG, in tegenstelling tot zeefdrukken, geen kleurlimiet is, is er geen extra insteltijd nodig om het drukproces te starten. Je bestelling wordt verwerkt zodra het afdrukbestand doorkomt in het systeem. 

Dit printmodel geeft je ook de vrijheid om nieuwe designs uit te proberen of nieuwe afzetmarkten binnen te komen zonder geld te verliezen. Als je t-shirts of hoodies bijvoorbeeld niet verkopen, kun je ze gewoon stopzetten of vervangen in je webwinkel zonder gevolgen. 

Wat is beter: DTG of zeefdrukken?

DTG-printing en zeefdrukken zorgen voor bedrukking van goede kwaliteit, maar ze verschillen in drukmethode en kosten. Direct-to-garment gebruikt dtg printers om de kleur op het kledingstuk te spuiten, terwijl met zeefdruk de machine de lagen inkt op de stof bedrukt. De meest gunstige reden is dat je voor direct-to-garment geen opstartkosten of kosten vooraf hebt voor het maken van kledingstukken met opdruk, terwijl je producten met zeefdruk vooral in bulk bestellen moet om de kosten eruit te halen. 

Als je nog steeds niet goed voor ogen hebt welke druktechniek het beste is voor jouw onderneming of producten met eigen design, zoals t-shirts, leggings of beschermhoesjes voor je telefoon, kijk dan naar onderstaande vergelijkingstabel en ontdek de mogelijkheden en de belangrijkste voordelen een nadelen van beide bedrukkingstechnieken:

DTG-printingZeefdrukken
Duurzaam bedrijfsmodelMinder duurzame optie
Voor gedetailleerde ontwerpen, fotoprints,
designs met kleurpatronen
Ideaal voor ononderbroken afbeeldingen (lettertypen, geometrische vormen, symbolen)
Voor zowel kleine bestellingen en bulk ordersBeter voor grote bestellingen
Drukwerk van hoge kwaliteitDrukwerk van hoge kwaliteit
Geen opstartkostenKleine investering vooraf
Geschikt voor afdrukken op aanvraagNiet geschikt voor afdrukken op aanvraag
Het beste voor:
posters en canvas prints,
katoenen tassen,
producten met complexe en kleurrijke ontwerpen
Het beste voor:
merchandise en promotiemateriaal,
werkkleding,
producten voor groothandel

Zoals je ziet staat er meer op het spel dan alleen geld en tijd bij het kiezen van de meest geschikte druktechniek voor het maken van de beste ontwerpen op een product van textiel.


Heb je nog geen eigen webshop?
Start nu met print-on-demand dropshipping, zonder opstartkosten en zonder inventaris


Kies je druktechniek wijs

Het is volledig aan jou of je nou een online kledingwinkel wilt creëren en ook op wilt schalen met digitaal printen met DTG-printing of met zeefdruk. Maar voordat je een definitieve keuze voor een druktechniek maakt, denk aan:

  • Je merkimago (hoe belangrijk is duurzaamheid voor je merk?)
  • De complexiteit van je ontwerpen
  • Hoeveel producten je nodig hebt
  • Je bereidheid om vooraf te investeren in voorraad opslaan

Ben je op zoek naar de makkelijkste manier voor een succesvolle onderneming? Dan is digitaal printen met direct-to-garment misschien wel de beste keuze voor je. Met deze druktechniek is het immers makkelijk om zonder risico nieuwe ontwerpen in je webshop te zetten en je hoeft je geen zorgen te maken over het ergens opslaan van voorraad en de items zelf te moeten opsturen naar je klant. 

Het samenwerken met DTG-printleveranciers zoals ons geeft je meer tijd om te experimenteren met je productaanbod en marketing waarmee je de milieuvriendelijke aspecten van DTG-printing naar voren kan brengen.

Wat is jouw ervaring met DTG en zeefdrukken? Of heb je misschien nog meer vragen over de meest handige drukmethodes? Schrijf je vragen in de reacties hieronder.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in november 2013 en wordt sindsdien bijgewerkt.

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right