Terug naar alle artikelen
Gepersonaliseerde dropshipping producten hangen aan een kledingrek
Handleiding voor beginners

Wat Is Dropshipping? De Ultieme Gids om te Verkopen zonder Productvoorraad

Door Leestijd: 15 minuten

Als je ernaar streeft om een eigen webshop te beginnen in Nederland, bestaat er de kans dat je het woord ‘dropshipping’ hebt gehoord. Dropshipping is een belangrijke speler geworden in de e-commercewereld. De markt voor dropshipping heeft in 2020 wereldwijd een waarde van $ 128,6 miljard bereikt en alles lijkt erop dat het tegen 2026 maar liefst $ 476,1 miljard op zal brengen. En waar zoveel geld is, is ook een sterke concurrentie te vinden. 

Om ervoor te zorgen dat je jouw avontuur met een print-on-demand dropship onderneming goed begint, heb ik een uitgebreide handleiding over dropshipping samengesteld. 

Bovendien kun je onze handige, gratis checklist downloaden, zodat je een overzicht hebt van hoe je stap voor stap je eigen webwinkel met dropshipping kan beginnen.

Wat ik in deze gids ga behandelen over het online verkopen zonder productvoorraad:

Klaar om je eigen webwinkel met dropshipping te runnen? Laten we aan de slag gaan! 

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een bedrijfsmodel waarin een derde partij bestellingen verwerkt (produceren, verpakken en verzenden) voor bedrijven.

Dat betekent dat een bedrijfseigenaar zoals jij een succesvolle online winkel kan runnen zonder je zorgen te hoeven maken over:

 • Ordermanagement
 • Productverwerking
 • Het zoeken naar en hebben van opslagruimte
 • Productiemateriaal
 • Verzending

Het hebben van een professioneel team die deze processen overziet bespaart jou tijd die je kan gebruiken voor het plannen van je productcatalogus en het uitvoeren van marketingcampagnes. Bovendien bespaart het je ook geld! De meeste dropshipping leveranciers bieden orderverwerking op aanvraag aan. 

Verwerking op aanvraag betekent dat je alleen betaalt voor producten die zijn besteld door de klant.

Op die manier hoef je geen riskante investeringen te doen in het aankopen van inventaris dat de meeste kleine bedrijven niet kunnen betalen. En zelfs een flinke voorbestelling zal je niet bang maken—op een gegeven moment kan je onderneming snel groter groeien. 

Succes in retail betekent dat je veel producten meestal moet opslaan in een eigen magazijn en personeel moet aannemen om je te helpen met de bestellingen. Maar met dropshipping kun je je eigen onderneming beheren in je eigen tempo en een breed assortiment aan een divers aantal producten hebben, zonder dat je startkapitaal nodig hebt om een eigen voorraad bij te houden. 

Geen wonder dat zoveel startende ondernemers dropshipping kiezen om al dit gedoe te vermijden voordat het zelfs maar begint. 

Wat is een dropship onderneming?

In twee woorden: jouw webshop. De iets langere versie:

Een dropshipping onderneming is een externe partij die dropshipping producten verkoopt die worden verwerkt door een externe leverancier. 

Wil je een webshop beginnen, dan ben jij verantwoordelijk om de shop op te zetten, je merk te laten groeien met behulp van marketing en je producten online te verkopen. 

Omdat dropshipping leveranciers zorgen voor het zware werk—productie, opslag van producten én materiaal, en de verzending ervan—zijn de opties van je webshop flexibeler dan met de standaard productverkoop. Je hoeft niet langer naar grote opslag te zoeken en tientallen mensen in te huren om alleen de producten al klaar te krijgen. 

Je kan gemakkelijk een webwinkel opzetten die net zo indrukwekkend is als welk gevestigd retailmerk dan ook en het beheren waar je maar wilt: vanuit huis, een gezamenlijke werkruimte of een (verre) reisbestemming. 

Hoe werkt dropshipping?

Om het proces van dropshipping te illustreren, gaan we er even vanuit dat ik een webshop gerelateerd aan mode-accessoires wil beginnen.

Stap 1: Vind een product en leverancier 

Ik heb besloten een online sieradenwinkel op te starten, hoewel ik zelf niet goed ben in het maken van accessoires. Het zou fijn zijn om al kant-en-klare producten te hebben, waar ik mijn eigen ontwerp op kan zetten. 

Daarom ga ik naar een dropshipping leverancier die me daarmee kan helpen. Zodra ik mijn ideale product heb gevonden en tevreden ben met het aanbod van de dropshipping leverancier, kan ik gaan beginnen met het opzetten van mijn online shop. 

Stap 2: Zet je webwinkel op

Om deze dropshipping producten te verkopen, heb ik een webshop nodig. Dit zijn de keuzes die ik heb:

 • Een storefront (= online etalage) op een e-commerce marktplaats
 • Een op zichzelf staande website als webwinkel

Ik heb zin in een uitdaging, dus ik denk dat ik voor een zelfgemaakte website kies. Helaas weet ik niets van programmeren, laat staan hoe ik vanuit het niets een hele website opbouw, dus besluit ik een e-commerceplatform te gebruiken. Zo kan ik een webwinkel bouwen met retail-vriendelijke templates voor een maandelijks bedrag. Inderdaad, het is niet gratis, maar het is een prijs die ik best wil betalen om het hele leerproces van coderen maar over te kunnen slaan. 

Voordat ik het definitieve besluit neem, controleer ik eerst of mijn dropshipping leverancier mijn gekozen e-commerceplatform ondersteunt. Dit is belangrijk, want automatische orderverwerking is misschien niet mogelijk als het platform van mijn dropshipping leverancier niet gekoppeld kan worden met mijn webshop.

Stap 3: Verbind de webshop met de dropshipping leverancier

Nadat je je ogen hebt laten vallen op een product en je webshop hebt opgezet, is het tijd om het allemaal samen te brengen. 

De meeste e-commerceplatforms en -marktplaatsen hebben al integraties opgezet met de meest populaire dropshipping leveranciers. Zo’n integratie heb je nodig om een besteld product rechtstreeks door te sturen naar het systeem van de leverancier, die het product vervolgens verwerkt, verpakt en verstuurt naar je eindklant. 

Het integratieproces kan anders zijn tussen leveranciers en e-commerceplatforms, dus zorg ervoor dat je van beide partijen hun website bekijkt voor instructies en vereisten.

Stap 4: Promoot je onderneming

Zoals ik al eerder noemde, bieden de meeste integraties tussen een leverancier en e-commerceplatform automatische orderverwerking.

Automatische verwerking betekent dat je bestellingen direct worden doorgestuurd naar je dropshipping leverancier, die vervolgens je producten klaarmaakt en ze verstuurt naar je eindklant—het logistieke proces wordt jou volledig uit handen genomen.

Automatisering bespaart je tijd op productie, het verpakken en verzenden van bestellingen. Gebruik die extra tijd om je gemeenschap en merkbekendheid te laten groeien door je gekozen marketingkanalen, waarmee je uiteindelijk de belangrijke mond tot mondreclame genereert. Maar laten we niet te hard van stapel lopen. De marketing komt een paar secties verder aan bod in dit artikel.

Hoe dropshipping werkt stap voor stap
Bron: Printful

En zo werkt dropshipping! Zoals je ziet is het best eenvoudig. Maar om er zeker van te zijn dat dit de beste keuze is voor jou, gaan we de belangrijkste voor- en nadelen van dropshipping evalueren.

Voordelen en nadelen van dropshipping

De vraag komt naar voren: als dropshipping zo geweldig is, waarom gebruikt dan niet iedereen het? Klopt, het is tijd- en geldbesparend, maar het traditionele productie- en verwerkingsmodel gaat nog steeds goed en komt niet in de buurt van uitsterven. 

Laten we een kijkje nemen naar de positieve en negatieve kanten van dropshipping om te bepalen of dit bedrijfsmodel de juiste is voor je.

De voordelen van dropshipping

Eenvoudige setup

Een van de aantrekkelijkste factoren voor nieuwe online ondernemers is dat ze met dropshipping geen e-commerce ervaring nodig hebben. Tuurlijk helpt het als je al iets weet van het runnen van een bedrijf, maar dat zal je geen nadeel geven als beginner.

Het grootste voordeel hier ligt in het feit dat professionals zich bezighouden met de meest uitdagende, logistieke onderdelen. Alles wat jij moet doen voor je dropshipping bedrijf is zorgen voor een digitale verkooplocatie (je webwinkel) en een naam waaronder je je producten verkoopt (je merk). 

Met het dropshippingmodel kun je de vermoeiende—en vaak risicovolle— ervaring van alles zelf te moeten uitvoeren vermijden. 

Weinig risico

Een eigen online onderneming beginnen is spannend omdat je all-in moet gaan. Traditioneel gezien zijn de voornaamste zaken:

 • Behoorlijk wat geld investeren (waarvan je geen garantie hebt het terug te verdienen)
 • Personeel aannemen
 • Veel producten kopen en opslaan in een magazijn 

Deze vallen weg bij het beginnen van je eigen dropshipping webshop, want met print-on-demand dropshipping kun je consumenten een goed product aanbieden zonder kapitaal nodig te hebben voor o.a. voorraadbeheer in een magazijn, het laten inpakken van je bestellingen en direct shipment naar je eindklant.

Hoewel dropshipping ondernemingen doorgaans succesvol zijn, als die van jou dat uiteindelijk niet blijkt te zijn, dan zul je geen groot deel van je investeringen verliezen dan wanneer je een traditionele—lees: fysieke—winkel zou hebben.

Flexibiliteit

Dropshipping geeft je ook de kans om je onderneming een compleet andere richting op te laten gaan als je dat wilt. In slechts een paar klikken en zonder financiële investeringen, kun je je productcatalogus of zelfs je doelgroep volledig veranderen. Je kan experimenteren wat je wilt tot je ziet wanneer je product aanslaat onder de consument.

Snel op de markt te brengen

Niet alleen maakt dropshipping het uitproberen van nieuwe producten kosteneffectief, het is ook snel. Omdat de orderverwerking op aanvraag wordt gedaan, hoef je niet te wachten op grote voorbestellingen. Je kan binnen één dag van een idee naar producten gaan die klaar zijn voor de verkoop. Die snelle tijd van items op de markt brengen verhoogt bovendien je winstkans door opkomende trends op de markt te volgen. 

Wat is het nadeel van dropshipping?

Zo’n lucratief bedrijfsmodel brengt wel wat haken en ogen met zich mee. Laten we kijken wat voor dropshipping nadelen er zijn. 

Lagere winstmarge

Je kan geld verdienen met dropshipping, maar je moet er wel wat voor doen als je je producten wilt verkopen. Ten eerste zijn er veel dropshipping ondernemingen die met je concurreren door soortgelijke producten te verkopen, omdat het zo’n voor de hand liggend bedrijfsmodel is. Om de klant te winnen, zul je daarom misschien je verkoopprijs moeten verlagen, wat minder winst oplevert.

Ten tweede betaal je alleen voor de producten die je verkoopt als je je bestellingen on-demand verwerkt; aan de ene kant levert elk product waarvoor je betaalt gegarandeerd winst op. Maar aan de andere kant zorgt het individueel betalen van elk product voor hogere productkosten, omdat je niet kan profiteren van gebruikelijke bulkprijzen van de groothandel. 

Met relatief hogere basisprijzen en concurrentie die telkens onder jouw prijs probeert te zitten, blijft er weinig ruimte over voor een hoge winstmarge. 

Beperkte productkeuze

Wisselen van diverse doelgroepen, producten en ontwerpen is met dropshipping gemakkelijk, maar er ligt wel een addertje onder het gras: je bent afhankelijk van de productselectie van je leverancier. 

Stel, in je webshop zet je kettingen en armbanden die je wilt verkopen met dropshipping. Je besluit om ook oorbellen toe te voegen aan je catalogus, omdat er vraag naar is. Maar dan kom je erachter dat je dropshipping leverancier geen oorbellen aanbiedt, of als ze dat wel doen, dat de oorbellen niet passen bij je sieradenmerk. 

Je hebt dan slechts drie keuzes:

 • Laat de oorbellen zitten en mis deze ondernemingskans
 • Wacht tot je leverancier de juiste oorbellen gaat aanbieden, maar riskeer het verliezen van interesse van je klanten
 • Voeg een nieuwe leverancier toe aan je webshop die de oorbellen die je wilt wél aanbiedt

De derde optie klinkt niet zo slecht als de andere twee—je kan je gewilde product verkopen en je klanten zijn tevreden. Samenwerken met meerdere leveranciers kan dingen echter gecompliceerder maken.

Zodra je je producten bij meer dan één dropshipper haalt, krijg je te maken met verschillende geschatte verzendtijden, prijzen, facturatieprocessen en retourbeleid, etc. Met hoe meer dropshipping leveranciers je werkt, hoe meer relevante content je in de gaten moet houden. Dit kan best vermoeiend worden en zelfs leiden tot mogelijke bevoorradingsproblemen en slechte klantbeoordelingen. 

Geen controle over productie

De meeste mensen vinden het niet fijn om het lot van hun bedrijf uit handen te geven aan anderen. Maar dat is precies wat je moet doen bij het runnen van een onderneming met dropshipping.

Je onderneming is grotendeels afhankelijk van de integriteit en kwaliteit van je dropshipping leverancier. Als ze opeens langere levertijden hebben, hun producten van slechtere kwaliteit of hun klantenservice laat het afweten, zal dit direct invloed hebben op jouw onderneming.

En jij kan ook niet de leverancier micromanagen en in hun verwerkingscentra rondhangen om ervoor te zorgen dat de productie en het verzenden goed verloopt. Het enige wat je kan doen is een uitgebreid onderzoek naar verschillende leveranciers voordat je een onderneming begint. Zo weet je zeker dat je geen problemen krijgt in de toekomst als je klant bestelt in jouw webwinkel.

Jij bent verantwoordelijk

Ook al heb je geen controle over het productieproces, je wordt nog altijd aansprakelijk gehouden door je klanten als er iets misgaat. Het is uiteindelijk jouw imago dat een deuk oploopt in plaats van die van de dropshipper. 

Je klanten vertrouwen jou, niet de producent. Dus als een dropshipping leverancier je klanten een beschadigd product levert of de verzending vertraagt, zal de klant jou de schuld geven.

Gelukkig bieden sommige leveranciers klantenservice aan als extra dienst. Daarmee kunnen ze je bijvoorbeeld helpen met het oplossen van de vragen en problemen van je klanten. 

De nadelen van dropshipping kunnen zwaar wegen en je hebt het recht om de complete waarheid van tevoren te weten. En het goede nieuws is dat de nadelen best aardig gemanaged kunnen worden, dus ik hoop dat je nog steeds gemotiveerd bent om je eigen online winkel te beginnen met dropshipping. 

Laten maar snel gaan naar het onderdeel dat wat leuker in de oren klinkt: geld verdienen.

Hoeveel verdient dropshipping?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag voor iemand die eraan zit te denken om met dropshipping te beginnen. 

Kun je geld verdienen met dropshipping? Jazeker, dat kan. Maar het is geen ‘gaat-vanzelf-schema’, hoeveel je verdient met dropshipping in Nederland hangt af van hoeveel je ervoor doet. Dus wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je dropshipping onderneming z’n vruchten afwerpt? 

Toename van productwaarde

Hoe kun jij de eerste keuze worden van een klant tussen andere dropshipping ondernemingen die hetzelfde product verkopen? Door iets beters aan te bieden! Wat je daarvoor o.a. kunt doen:

 • Gratis verzending aanbieden 
 • Freebies aan een bestelling toevoegen
 • Een kortingscode geven voor de volgende aankoop
 • Producten personaliseren

Hoewel de eerste drie opties extra kosten kunnen betekenen voor je dropshipping onderneming, zijn ze waardevolle extra’s voor klanten waardoor ze kunnen besluiten om bij jou te kopen. 

Klopt, je zal wellicht je productprijs moeten verhogen om deze kosten te dekken, maar het zal je een psychologisch voordeel geven ten opzichte van je concurrenten. Gratis verzending kan je namelijk ook aanbieden zonder geld te verliezen, zolang je je prijs maar goed bepaalt.

Met de vierde optie, productpersonalisatie, verkoop je hetzelfde product, maar dan beter, zonder (veel) extra kosten. Sommige dropshipping leveranciers, zoals wij, laten je je eigen ontwerp zetten op onbedrukte producten. Hiermee maak je je dropshipping producten nog unieker. 

Kies een dropshipping niche

Het is normaal dat je neigt om iedereen blij te maken en alle beschikbare dropshipping producten aan te bieden. Maar op deze manier spreid je jezelf teveel uit. Als je je op elk mogelijke doelgroep wilt richten, eindig je ergens in de middenmoot en word je onvindbaar in de menigte: je verliest je uniciteit. 

Richt je op één specifieke niche of doelgroep. Kom erachter welke markt nog (vrij) onvertegenwoordigd is die overeenkomt met jouw waarden en interesses. Vind daarna een toepasselijk product voor deze niche en promoot het op een publieksvriendelijke manier. Een paar ideeën:

Neem even een minuut om te evalueren wat het belangrijkst is voor jou, voordat je een niche uitkiest. Wat is de boodschap die je wilt overbrengen? En wie zijn jouw mensen? Want ook al is winst een groot aandeel in het succesvol laten zijn van een dropshipping onderneming, je moet je persoonlijk natuurlijk wel verbonden voelen aan je merk. Je zult makkelijker harder willen werken voor iets wat je leuk vindt om te verkopen. 

Schrijf een sterk marketingplan

“Toevallige” succesverhalen zijn vaak niet zo toevallig. In de realiteit zit achter elke lucratieve onderneming wel een krachtige marketingstrategie.

Om de doelgroep van je merk te bereiken, moet je de communicatiekanalen vinden waar je doelgroep het meeste uithangt. Zijn je potentiële klanten visuele kopers en houden ze ervan om producten op Instagram te bekijken? Doen ze op Pinterest inspiratie op? Of heeft je doelgroep gedetailleerde videocontent nodig op YouTube? 

Waar je klanten ook zijn, wees daar zelf ook. Wanneer je de benodigde marketingkanalen hebt vastgesteld voor je dropshipping onderneming, doe dan een beetje doelgroepstalking (sorry, ik bedoel marktonderzoek). Ontdek hun interesses, taalgebruik, maar ook hun gevoelige plekken. 

Gebruik je bevindingen om je eigen merktaal te ontwikkelen en op een manier te communiceren die je doelgroep aanspreekt.

Vergeet de SEO niet

Voor marketing reserveer je vaak een bedrag voor betaalde advertenties en promo’s. Hoewel je niet helemaal onder het trekken van je portemonnee voor advertenties uit kan, is er nog steeds een manier waarop je wat gratis erkenning kan krijgen. En dat is de kunst van SEO. 

Hieronder een snelle basishandleiding over wat je moet weten over SEO. 

SEO (Search Engine Optimization) betekent het optimaliseren van je content op zo’n manier dat het wordt opgepikt door zoekmachines zoals Google. 

De beste manieren om te optimaliseren zijn:

 • Populaire zoektermen in je productomschrijvingen te zetten
 • Technische fouten die je website kan hebben oplossen en vermijden
 • Alle visuele bestanden in je webshop comprimeren

Zodra je wat SEO-magie hebt uitgevoerd in je dropshipping webshop, is het tijd om in meer en meer zoekresultaten te verschijnen. Zoekmachines geven je immers gratis traffic van potentiële klanten naar je webshop.

Houd het relevant

Houd je merk fris en relevant door regelmatig te kijken naar trends en bepaalde producten toe te voegen. Verras je klanten met een nieuwe productlijn, tijdelijke aanbiedingen en vakantiespecials

Onthoud dat het uitbreiden van je catalogus en experimenteren met collecties snel en eenvoudig is met dropshipping. Haal je voordeel hieruit door het productaanbod van je webwinkel te optimaliseren. 

Wat zijn de wettelijke aspecten van dropshipping?

Veel nieuwe ondernemers vragen zich af: is dropshipping legaal? Ja, natuurlijk is het dat! Het is net zo legaal als andere traditionele retail opzetten. Maar zoals met elke onderneming, zijn er ook voor dropshipping wat wettelijke vereisten. Zo moet je:

Als een klant je meer vraagt over de herkomst van je producten, lieg dan niet. Leg de toeleveringsketen van het product uit op een transparante manier.  

Wat betreft btw regels en inschrijvingseisen voor een dropshipping onderneming, verschillen de regels nogal afhankelijk van je locatie. Dus voordat je alles opzet, zorg ervoor dat je de regels van jouw land voor dropshipping, belastingen en bedrijfsmanagement kent. 

Ben je helemaal nieuw in de e-commercewereld? Lees dan hoe je je eigen webshop kan beginnen in Nederland in 2022.

Dropshipping met Printful

Printful is een print-on-demand bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van gepersonaliseerde dropshipping producten en het verwerken van bestellingen voor merken in Nederland en wereldwijd. 

Dit is hoe het werkt: wanneer je klant iets van jou bestelt, passen wij het onbedrukte product aan volgens jouw gewenste ontwerp en verwerkingsmethode, bijvoorbeeld met all-over print of borduurwerk. Daarna verpakken we de bestelling en dragen hem over aan de bezorgdienst die het pakketje direct naar jouw klant brengt.

Printfuls belangrijkste voordelen zijn:

 • Product personalisatie
 • Product sourcing en verwerkingsdiensten van hoge kwaliteit
 • Een goed doordacht verzendproces

Dankzij uitgebreid onderzoek naar logistiek en jaren van succesvolle samenwerkingen met vervoerders, kunnen we de beste tarieven aanbieden in vergelijking tot onze concurrenten. Dit kan jouw verzendkosten ook behoorlijk doen verlagen, en heb je dus meer kans op een grotere winstmarge. 

Naast het toevoegen van gepersonaliseerde productontwerpen, kun je ook je merchandise tot een hoger niveau tillen met unieke branding: gepersonaliseerde kledinglabels, verpakking, pack-ins en pakbonnen. Je kan bovendien gepersonaliseerde trackingpagina’s gebruiken, zodat je klanten hun bestelling uit je webshop kunnen volgen. Dit draagt ook bij aan een sterkere merkbekendheid tijdens elke stap van de customer journey. 


Start je dropshipping webshop met Printful!


Is dropshipping de moeite waard in 2022?

Jazeker! Dropshipping zorgt ervoor dat het beginnen van je eigen webwinkel makkelijker is dan ooit. In slechts 24 uur kun je eigenaar zijn van een e-commerce onderneming. Alles wat je nodig hebt is een dropshipping bedrijfsidee en een internetconnectie om producten te verkopen in je online shop. 

Om jouw dropshipping avontuur zo soepel mogelijk te maken, staan hieronder een aantal veelgestelde dropshipping vragen. Bekijk ze om een antwoord te vinden op je brandende vraag of stel hem in de reacties onderaan het artikel!

FAQs – Wat is dropshipping

Biedt Printful dropshipping aan?

Ja. Printful is gespecialiseerd in print-on-demand dropshipping, wat betekent dat je met ons de mogelijkheid hebt om je producten te personaliseren en ze door ons te laten verzenden. 

Hoeveel geld kun je verdienen met dropshipping?

Er is geen duidelijk antwoord te geven op hoeveel geld je gemiddeld als dropshipper kan verdienen. Je dropship verdiensten hangen af van: 

 • Je marketingstrategie—hoeveel kopers bereik je en hoe snel 
 • Je producten en niche—hoeveel mensen hebben je producten nodig
 • Je winstmarge—hoeveel geld verdien je per product
 • Je productcatalogus—hoe goed je je aanpast aan opkomende trends

Wat is branded dropshipping?

Branded dropshipping is wanneer je dropshipping leverancier je de optie biedt om je eigen merk op het product of de verpakking te plaatsen. Denk aan kledinglabels met je merklogo, verpakking in jouw merkkleur, pack-ins en andere vormen van merkpromotie. Gepersonaliseerde branding onderscheidt je product van die van de concurrentie, laat je bedrijf er professioneler uitzien en creëert een positieve uitpakervaring voor de consument.

Heb ik een bedrijfslicentie nodig voor dropshipping?

De regels hangen af van het land waarin je je registreert als dropshipper, maar het antwoord is ‘ja’ in de meeste gevallen. Als e-commerce ondernemer ben je verantwoordelijk om je te houden aan de wet. Dus voordat je een onderneming start, duik eens in de wettelijke vereisten om te zien of er specifieke regels zijn voor dropshipping in Nederland.

Wat zijn goede producten om te dropshippen?

Dat hangt ervan af waarvoor de meeste vraag is binnen je niche. Normaalgesproken zijn in de meeste niches de bestverkopende categorieën kleding en accessoires. Als je besluit om kleding te dropshippen, kom dan achter de stijl en mode-interesses van je doelgroep:

 • Dragen ze formele of casual kleding?
 • Hebben ze kleding voor warm weer of koud weer nodig?
 • Zijn ze geïnteresseerd in minimalisme of juist gewaagde designs?
 • Wat is het meest praktische kledingstuk voor je doelgroep?

Stel je jouw doelgroep en hun behoeften eens voor en gebruik je antwoorden om veelgevraagde producten te creëren.

Naar welke landen zou ik dropshipping producten moeten verkopen?

Als je over de grens wilt met je dropshipping onderneming, let dan vooral op waar je niche en doelgroep voornamelijk woont. En wees bereid om meer tijd te moeten besteden aan het leren over extra wetten en regels wat betreft belasting en invoerrechten. Hiermee krijg je namelijk ook te maken als je internationaal gaat verkopen en jij bent als webshopeigenaar verantwoordelijk voor het volgen van deze wetten.

Als je bijvoorbeeld hondenuitrusting verkoopt, controleer dan de statistieken waar mensen het meeste geld uitgeven aan hun huisdier. Of als je reisproducten verkoopt voor globetrotters, onderzoek in welke landen de grootste reisfans wonen. Dat is waar je de succesvolste start kan hebben. 

Dan de wettelijke regels en belastingen. Het makkelijkst is natuurlijk om gewoon je print-on-demand dropshipping producten te verkopen binnen Nederland. Nieuwe internationale regio’s toevoegen aan je markt, betekent ook andere, extra belastingregels die bij je verantwoordelijkheid erop komen. Toch zal een internationale uitbreiding uiteindelijk voor meer winst zorgen. 

Krijg ik een passief inkomen met dropshipping?

Ja, dropshipping kan een winstgevende strategie voor een passief inkomen zijn. Je kan een webshop opzetten, producten eraan toevoegen en vervolgens zelf bepalen hoeveel tijd je aan je webshop wilt besteden. Dat kan een paar uur per week zijn als het slechts een bijbaantje is waar je wat extra’s mee wilt verdienen. Maar je kan er ook een fulltime baan van maken waarmee je met thuiswerken aan je eigen ondernemerscarrière werkt. Het mooie van dropshipping is dat de keuze aan jou is!

Kan je rijk worden van dropshipping?

Dat kan, als je het juist aanpakt. In plaats van zomaar iets uit te proberen met standaard producten voor iedereen, zou je je moeten richten op een specifieke niche. Om de jackpot ermee te verdienen, kies je een niche uit met nieuwe, hoge of groeiende vraag waar nog niet veel opties voor worden gegeven in de markt. Op die manier zal jouw online onderneming al veel potentiële klanten hebben zonder je zorgen te hoeven maken over de sterke concurrentie.

Hoeveel tijd (en geld) je ook wilt besparen op de productie van dropshipping producten, besteed het aan je online marketing en communicatie. Zorg ervoor dat je doelgroep je zo snel mogelijk opmerkt. Nodig ze daarna uit om je webwinkel te bezoeken met aantrekkelijke content en deals die ze niet kunnen laten liggen!

Kan dropshipping worden geautomatiseerd?

Met de juiste dropshipping leverancier kan dat inderdaad. Wanneer je je dropship leverancier selecteert, zorg ervoor dat ze orderverwerking op aanvraag bieden en dat ze integreren met jouw gekozen e-commerceplatform.

Deze twee dingen samen vormen een automatisch bestelproces waarmee je:

 • het vooraf in bulk bestellen van productvoorraad vermijdt. In plaats daarvan betaal je alleen voor wat je verkoopt op het moment dat je klant de bestelling plaatst (on-demand verwerking)
 • de leverancier automatisch laat zorgen voor je bestellingen, waardoor je zelf geen product hoeft door te voeren naar de dropship leverancier om de bestelling van je klant te laten verwerken
Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right