Wat is wat: Dropshipping, Print on Demand en Warehousing & Fulfillment

By Reading Time: 8 minutes

In de wereld van e-commerce is het makkelijk om de weg kwijt te raken in vakjargon. Als je net begonnen bent kan dat best intimiderend zijn – met een overvloed aan verschillende businessmodellen en dienstverleners kan het voorkomen dat je jezelf afvraagt wat je nu echt nodig hebt. Er zijn veel verschillende bedrijven die een soortgelijke service aanbieden met kleine verschillen die je moet begrijpen om de juiste keuze te maken voor het kiezen van de beste partner voor jouw bedrijf.

Om dit iets makkelijker te maken behandel ik de volgende drie onderwerpen:

 •   Dropshipping
 •   Print on demand (afdrukken op afroep)
 •   Warehousing and fulfillment (opslag, afhandeling en verzending)

We zullen ze alle drie behandelen en bekijken wat de voor- en nadelen zijn.

Tip: Als je in verwarring bent door de verschillende termen die je tegenkomt bij Printful, kun je de Printful Glossary blog post bekijken waar we de 50 veel voorkomende e-commerce termen bespreken.

Klaar? Let’s go!

drop shipping fulfillment

Dropshipping

Wat is dropshipping? Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij de winkel zelf geen assortiment bijhoudt die de winkel verkoopt maar gebruik maakt van een externe leverancier die de producten direct naar de eindklant verstuurt.

Dropshipping werkt als volgt: je hebt een webwinkel waarop een klant iets koopt. Wanneer je de bestelling ontvangt stuur je die door naar de dropshipping partner, waarbij jij het product in feite namens je klant koopt. De dropshipping partner regelt het product, verpakt het en verstuurt het daarna naar de eindklant.

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

 •   Je hebt geen startkapitaal nodig. Aangezien je alleen betaalt voor de producten die een klant koopt, hoef je nooit een voorraad te kopen en riskeer je niet dat het product slecht verkoopt.
 •   Het is makkelijker om te experimenteren. Je kunt makkelijk nieuwe producten aan je winkel toevoegen om de populariteit te testen.
 •   Het is makkelijk om nieuwe producten toe te voegen. Wanneer een nieuwe rage de wereld verovert (we herinneren ons allemaal de fidget spinner hype, nietwaar?), wil je met de hype meedoen. Het kan lang duren voor je zelf iets ontworpen hebt. Een dropshipper kan zo’n felbegeerd product veel eerder krijgen.
 •   Er zijn veel opties om uit te kiezen. Er zijn veel verschillende dropshippers die verschillende varianten van hetzelfde product aanbieden. Als je bereid bent om dit goed te onderzoeken zal je in staat zijn de beste partner te kiezen.
 •   Je hebt meer tijd om je te concentreren op je winkel. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bijhouden van voorraad-, verpakkings- en verzendopdrachten, het communiceren met leveranciers, enz.
 •   Er is geen gedoe met orderafhandeling en verzending. De dropshipper zorgt daarvoor! Bovendien geeft het werken met dropshippers je toegang tot meer aantrekkelijke verzendkosten, zelfs beter dan je zelf zou kunnen krijgen.
 •   Je merk valt nog steeds op. Meestal zijn dropshipping partners white label, wat inhoudt dat hun branding nooit voorkomt op een van de pakketten die eindgebruikers ontvangen. Elke bestelling ziet eruit alsof deze rechtstreeks van jou afkomstig is.

Tip: Bekijk de verschillende branding opties die Printful aanbiedt hier. Ze omvatten branding stickers, aangepaste labels en meer.

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

 •   Je verliest controle over het orderverwerking en afhandeling proces. Aangezien jij de producten niet zelf verwerkt zal je de dropshipper volledig moeten vertrouwen dat hij zijn kant van het werk op een verantwoordelijke wijze doet. Dit geldt voor zowel de orderafhandeling als voor de kwaliteit van het product.

Tip: het is enorm belangrijk om goed onderzoek te doen! Op het moment dat je orders binnenkomen, wil je niet vastzitten aan een dropshipper die niet zo betrouwbaar is als je zou willen. Het is altijd een goed idee om een aantal test orders te plaatsen om de kwaliteit van het product, de verpakking en de verzendsnelheid te beoordelen.

 •   Een kleinere winstmarge voor jou. Elke bestelling heeft twee transacties – jouw klant koopt het product van jou, terwijl jij dit product koopt van de dropshipper. Het verschil tussen de verkoopprijs en jouw inkoopprijs bij de dropshipper is jouw winst. Als je uit je eigen voorraad verkoopt is het bedrag wat jouw klant je betaalt volledig voor jou.
 •   Het is moeilijker om de nadruk te leggen op je eigen merk. De meeste dropshippers bieden je opties om je eigen merk te promoten. Echter, misschien wil je meer dan de geboden opties. Je wilt bijvoorbeeld een aangepaste verpakking gebruiken of promotieartikelen toevoegen aan je bestelling. Afhankelijk van jouw keuze van dropshippers zijn de keuzes die aangeboden worden op dit gebied mogelijk beperkt.
 •   Er is meer concurrentie. Als je een dropshipper gebruikt om een product te verkopen kan dat betekenen dat andere verkopers precies hetzelfde product aanbieden. Dit kan betekenen dat je een uniek verkoopargument moet weten te vinden.

Voor wie is dropshipping? Het dropshipping bedrijfsmodel is ideaal voor beginnende winkels aangezien het minder startkapitaal nodig heeft in vergelijking met het houden van je eigen assortiment. Dit model geeft de vrijheid om te experimenteren, maar realiseer je wel dat je kleinere winstmarges hebt en je de controle over de kwaliteit van het product, de orderverwerking en het afhandelingsproces opgeeft.

print on demand

Print on demand

Wat is print on demand (afdrukken op afroep)? Bij het print on demand (POD) model worden jouw ontwerpen pas geprint op producten op het moment dat er een bestelling binnenkomt en alleen in de hoeveelheid waar de bestelling om vraagt. Net als bij het dropshipping concept betekent POD dat je geen grote hoeveelheden producten hoeft te kopen. Elke bestelling wordt pas afgedrukt op het moment dat de bestelling binnenkomt.

Wat zijn de voordelen van print on demand?

 •   Je hoeft niet in bulk af te drukken. Bij print on demand ligt de nadruk zoals de naam al aangeeft bij “op aanvraag”. De printer begint het afdrukken pas op het moment dat de bestelling al is geplaatst. Dat betekent dat je niet met je geld hoeft te gokken van welk product je de meeste aantallen vooraf zal moeten bestellen. Je zult niet met een grote voorraad T-shirts blijven zitten die niet zo goed verkopen als je had verwacht.
 •   Je hoeft geen printer aan te schaffen. Je POD-partner zorgt voor het technische gedeelte van het drukproces, je hoeft dus geen gigantisch dure print apparatuur te bestellen of jezelf te verdiepen in de technische kant van het printen.
 •   Je kunt eenvoudig met verschillende ontwerpen experimenteren. Met POD kun je gemakkelijker risico’s nemen zoals iets ongewoons ontwerpen en kijken of er interesse is in zo’n product. Omdat de producten niet vooraf afgedrukt worden hoef je niet te investeren in een voorraad die uiteindelijk niet verkocht wordt. Als een product niet verkoopt omdat de interesse minder an je gedacht had kun je het product eenvoudig uit je winkel verwijderen. Dit maakt het makkelijk om je ontwerpen aan te passen.
 •   Je kunt aangepaste ontwerpen aanbieden voor je klanten. Zo kun je je klanten iets unieks bieden, zoals een ontwerp met hun naam. Met POD kun je precies dat ene T-shirt afdrukken dat je klant wil zonder er direct veel te hoeven inkopen.

Tip: Als je Printful gebruikt kun je dit soort aangepaste bestellingen mogelijk niet automatisch bij ons bestellen (echter, als je enige technische kennis hebt kun je dit mogelijk wel via onze API doen), het is een meerwaarde om je klant echt tevreden te maken!

 •   Je kunt ook experimenteren met verschillende producten. Je kunt niet alleen met verschillende ontwerpen experimenteren maar ook met verschillende type producten. Kijk eens naar de producten die Printful verkoopt – het toevoegen van nieuwe producten kost slechts enkele stappen. Als je al posters met jouw ontwerp verkoopt, waarom zou je dan ook niet mokken met dat ontwerp verkopen? Of stel: je verkoopt leggings, waarom dan niet ook rugzakken aanbieden in je winkel, zodat je klanten die kunnen gebruiken om hun sportkleding in te dragen?

Tip: Je kunt constant bekijken welke producten we aan het ontwikkelen zijn via de Nieuwe producten pagina op onze website. Heb je een product wat je graag toegevoegd ziet aan onze catalogus, laat je stem achter op Functieverzoeken.

Er zijn ook een aantal nadelen aan het POD-model:

 •   Je verliest controle over het orderverwerking en afhandeling proces. Net zoals met dropshipping, houd POD in dat je niet elk product ziet, je zult je printpartner moeten vertrouwen dat hij zijn werk goed doet. Daarom is het belangrijk dat je de producten test en bekijkt voordat je begint met ze te verkopen.
 •   Je bent afhankelijk van je printpartner voor de producten en hun beschikbaarheid. POD-leveranciers werken met verschillende leveranciers om producten te sourcen. Dit betekent dat er veel bewegende onderdelen zijn in het geheel en sommige producten soms niet op voorraad zijn of misschien zelfs niet meer geleverd worden.

Tip: Wanneer je een direct-to-garment (DTG) of embroidery (borduurwerk) product selecteert klik dan op het tabblad Availability om de voorraad te bekijken. Bekijk het Bella + Canvas 3001 T-shirt eens als voorbeeld.

 •   De orderverwerking en het afhandelingsproces duren langer. Aangezien elk product geprint wordt zodra er vraag naar is, duurt het langer om een product te leveren dan wanneer het al voorradig is. We hebben gemiddeld 3 dagen nodig om een product te verwerken, daar komt de verzendtijd nog bovenop. Als winkeleigenaar zal je de verwachtingen van de klant moeten beheren – laat hem weten dat elk product op verzoek wordt afgedrukt en dat dit iets langer duurt dan het verzenden van een voorradig product.
 •   Retourbeheer kan meer aandacht vereisen. Zorg er dus voor dat je een retourbeleid opstelt dat voor jou financieel redelijk is en dat hand in hand gaat met het retourbeleid van je POD-partner.

Voor wie is POD? POD is, net zoals dropshipping, ideaal voor beginnende bedrijven. Het is ook handig als je je bedrijf wilt laten groeien en wanneer je nieuwe producten wilt testen. POD geeft je de vrijheid om met gemak te experimenteren met je nieuwste ideeën. Houd er echter rekening mee dat het orderverwerking en afhandelproces bij het POD-model meer iets meer tijd kost. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken als je een voorraad reeds gedrukte producten tot je beschikking hebt.

warehousing and fulfillment

Warehousing en fulfillment

Wat is warehousing en fulfillment (W&F)? Bij een W&F service (ook wel bekend als externe logistiek of 3PL) bewaar je een voorraad van je producten in een magazijn van een partner die de inkomende bestellingen verwerkt en naar je eindklant verzendt. Bij Printful bieden we onze klanten ook een W&F service aan naast print-on-demand dropshipping. Dit betekent dat als jouw winkel ook producten verkoopt die niet van Printful afkomstig zijn, je deze in de voorraad in ons magazijn kunt houden en wanneer de bestelling van deze artikelen binnenkomen, wij ze voor je zullen afhandelen en naar de koper zullen verzenden.

Wat zijn de voordelen van W&F?

 •   Het bespaart je enorm veel tijd. Een 3PL partner zorgt ervoor dat het verpakken en verzenden van je producten goed verloopt, zodat je meer tijd hebt om aan andere zaken te besteden zoals marketing, klantenondersteuning, enz.
 •   Het bespaart je veel ruimte. Afhankelijk van het product, is het houden van een voorraad in je eigen huis of kantoor iets wat veel ruimte in beslag neemt. Zulke producten opslaan in een magazijn kan dit probleem voor je oplossen. Het kan je ook helpen om een voorraadniveau bij te houden.
 •   Je krijgt toegang tot betere verzendprijzen. Bedrijven die honderden or duizenden bestellingen per dag verwerken, hebben meestal veel betere verzendtarieven en verzendopties.
 •   Dit kan kosteffectiever zijn naarmate je bedrijf groeit. Een 3PL-bedrijf kan op de lange termijn een stuk goedkoper zijn dan het zelf inhuren van werknemers en het huren van je eigen magazijnruimte.

Wat zijn de nadelen van W&F?

 •   Het is waarschijnlijk niet voordelig voor kleine winkels. Afhankelijk van de afhandelingspartner die je kiest zijn er verschillende dingen waarvoor je betaalt. Bijvoorbeeld, bij Printful’s W&F service betaal je voor drie dingen – de opslag van de producten, orderafhandeling en verzending. Bekijk het aantal bestellingen dat je per maand ontvangt en bereken hoeveel het samen met de opslagkosten zou kosten. Zorg ervoor dat er geen producten in het magazijn van je partner blijven hangen die je geld kosten.
 •   Nogmaals, je verliest controle over het orderverwerking en afhandeling proces. Als je je voorraad in je eigen magazijn houdt ben je altijd in controle van wat er met je bestelling gebeurt. Zorg ervoor dat je een 3PL partner kiest die je 100% kunt vertrouwen om de producten met dezelfde zorg te behandelen als jij zelf zou doen.

Tip: dit is één van de redenen waarom we je vragen de producten die je wilt opslaan in ons magazijn ter goedkeuring in te dienen voordat je ze naar ons verzendt – op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat we de producten op de juiste manier kunnen opslaan en verwerken.

 •   Het verplaatsen van je producten kan een gedoe zijn. Hoewel 3PL-bedrijven je zullen laten weten wanneer je producten bijna op zijn, kan het nog een probleem zijn om de producten tijdig in het magazijn te laten bezorgen. Of je levert de producten zelf, of je laat ze verzenden vanaf een andere locatie, je moet zelf zorgen dat de producten het magazijn veilig bereiken.

Voor wie is warehousing & fulfillment? W&F kan een grote hulp zijn voor winkels die al een redelijk aantal bestellingen verwerken. Dit kan waardevolle tijd vrijmaken die je vervolgens kunt besteden aan belangrijkere zaken!

office

Nu ben jij aan zet!

Dit komt min of meer overeen met wat dropshipping, print on demand en warehousing & fulfillment inhouden. Nu ben jij aan zet – kijk nog eens naar je bedrijfsplan. Denk er eens goed over na – wat is het precies dat je wilt doen? Als je eenmaal zeker bent van je doel, kun je gaan kijken naar welke middelen er het beste bij passen om dat doel te bereiken en welke partner het beste in staat is je daarbij te helpen.

Wie je ook kiest als partner – Printful of een ander – zorg ervoor dat je vooraf goed onderzoek doet. Je wilt je binden aan een partner die je echt kan helpen met alles wat je bedrijf nodig heeft.

Heb je vragen over dropshipping, POD of W&F? Of misschien wil je iets vertellen of je ervaring met deze methoden? Voel je vrij om het te delen in de reacties hieronder!

Lees deze blog post in het Engels.

Liva enjoys making lists on everything and anything - starting with ecommerce tips and ending with cuddliest cats and best movies.

Comments

Geef een antwoord

Your email address will not be publishedReady to try Printful?

Connect to an ecommerce platform or make an order

Get started