Terug naar alle artikelen
Hoe begin je een eigen webshop in nederland
Handleiding voor beginners

Hoe Kan Je een Eigen Webshop Beginnen in Nederland [2022]

Door Leestijd: 11 minuten

Hoe kun je op een leuke manier online geld verdienen met thuiswerken? En waarmee kun je zelfs een passief inkomen genereren? Een webshop beginnen is het antwoord! 

En zo moeilijk is het niet eens als je een eigen webwinkel wilt beginnen in Nederland. Al helemaal niet als je met het print-on-demand dropshippingmodel werkt, want daarmee neemt een print-on-demand leverancier—zoals wij—de verwerking, verpakking en het versturen van de bestelling naar je klant volledig uit jouw handen. 

Toch zijn er wel een aantal dingen waar je als startende ondernemer rekening mee moet houden voordat je een succesvolle webwinkel start en financieel onafhankelijk kan worden. Daarom leg ik je in dit artikel uit waar je aan moet denken als je een eigen webwinkel wilt beginnen in Nederland. 

Waarin kan je een webshop beginnen?

Een eigen onderneming starten kun je in veel dingen doen: van versierde kaarsen tot glutenvrije voeding, en van merchandise tot schrijfgerei. Houd er wel rekening mee dat er meer regels en voorwaarden gelden voor het online verkopen van voedsel dan wanneer je bijvoorbeeld een online kledingwinkel start. 

Die laatste optie is het eenvoudigst wanneer je jouw eigen creatieve ontwerp wilt laten bedrukken op producten en verder niet te veel tijd wilt besteden aan alle logistiek eromheen. Een print-on-demand dropshipping leverancier zoals Printful is dan voor jou de beste uitkomst. 

Bied diverse producten aan in je webwinkel uit zoveel als honderd thema's
Bron: Printful

In onze productcatalogus kun je kiezen uit een scala aan leuke producten die je kan laten bedrukken. Van T-shirts, hoodies en petten, tot aan handdoeken, posters, telefoonhoesjes en sieraden. Bovendien kun je duurzaam ondernemen door onze milieuvriendelijke producten aan te bieden in je webwinkel! 

Al je ideeën en eigen wensen voor je eerste webwinkel kun je waarmaken. Maar een webshop begin je niet voor niets. Je wilt dat het succesvol is en je er uiteindelijk misschien zelfs financieel onafhankelijk mee wordt.

Daarom is het belangrijk om dat gouden plan dat je in je hoofd hebt eerst uit te werken in een businessplan. 

Hoe stel je een businessplan op?

Zo’n businessplan—of ondernemingsplan—geeft je een overzicht over hoe je jouw webshop wilt realiseren. Het is een soort handleiding die je door het hele proces leidt: van het opzetten van de webwinkel tot het promoten van je producten onder de juiste doelgroep. 

Tip: laat vrienden of familie je businessplan lezen om je advies en eventueel nieuwe inzichten te geven. 

Als je een webwinkel wilt starten begin je eerst met een businessplan
Bron: Printful

Vragen die je beantwoordt in je ondernemingsplan zijn bijvoorbeeld: Wat wil je bereiken met je webshop? Wie wordt je doelgroep? Via welke communicatiekanalen ga je je producten promoten? Hoeveel geld heb je nodig om te starten? 

Hieronder geef ik de belangrijkste onderdelen aan die startende webwinkeliers zouden moeten behandelen in je businessplan:

1. De basis van je webwinkel

Bedrijfsnaam

Vrijwel het eerste wat komt kijken bij een eigen webwinkel starten is de naam. Welke naam geef je aan je webshop en waarom? De bedrijfsnaam—in dit geval je webshopnaam— is waarmee je bekend gaat staan onder je doelgroep.

Bedenk een originele, specifieke naam die staat voor wat je webshop is en waarmee je klanten zich kunnen identificeren. Wat voor indruk wil je achterlaten: luxe vs. goedkoop of humoristisch vs. serieus?

Maak je webwinkel online makkelijk te vinden met zoekmachines door een verwant SEO-zoekwoord in je naam te gebruiken. Deze kun je vinden via tools als AnswerThePublic.

Als je denkt de perfecte bedrijfsnaam te hebben gevonden, controleer dan online, op sociale media en in het Handelsregister of deze naam beschikbaar is en niet al wordt gebruikt door iemand anders (of dat het teveel lijkt op de naam van een concurrent, waardoor het lastiger wordt jouw webshop te onderscheiden). 

Doelgroepen

Er moeten twee dingen gebeuren wil je dat klanten iets in jouw webshop kopen. Ten eerste moeten ze je webshop weten te vinden, bijvoorbeeld via sociale media of online advertenties, en ten tweede moeten ze je producten leuk vinden. 

Communiceer met je doelgroep om je webwinkel te laten groeien
Bron: Printful

Voor webwinkeliers is het daarom essentieel om precies te weten wie je doelgroep is en hoe en waar je ze kan overhalen om je producten te kopen. Je zal vast al wel een algemeen idee hebben op wie je je wilt richten met je marketing, maar slechts een algemeen idee leidt niet per sé tot meer sales. 

Daarom is het een goed idee om een ‘persona’ op te stellen van je doelgroep. Een persona is een klantprofiel die je opstelt vanuit één persoon die de complete doelgroep vertegenwoordigt. 

Je schrijft bijvoorbeeld op hoe oud de klant is, wat zijn/haar hobby’s zijn, opleidingsachtergrond, welke mensen en mediakanalen invloed hebben op het denken van deze persoon, etc. Op die manier maak je jouw onzichtbare klant realistischer en heb je beter voor ogen op wie je je richt bij de online verkoop van je artikelen. 

Missie en visie

Je missie geeft aan wat je wilt bereiken met je webshop. Persoonlijk kan je missie zijn om een passief inkomen te genereren met het online verkopen van producten. Maar het kan ook zijn dat je de meest succesvolle webshop wilt worden die in jouw niche actief is. 

Waar je webshop voor staat is een visie. Als webshopeigenaar kun je als visie hebben dat je bijdraagt aan een duurzame wereld en daarom verkoop je alleen maar milieuvriendelijke producten in je online winkel. Of je wilt meer positiveit brengen in de maatschappij, en dus verkoop je T-shirts, posters of mokken met grappige teksten of afbeeldingen erop.

Concurrentie

Om je heen kijken naar wat anderen doen is een natuurlijke eigenschap. Het helpt om startende webwinkeliers—of hun eigen webwinkel—te verbeteren ten opzichte van de concurrentie. 

Doe daarom uitgebreid onderzoek naar wie je concurrenten en de andere webwinkels zijn in de markt. Bestaan er nog meer webwinkels die dezelfde producten verkopen als jij? En van wat voor kwaliteit zijn hun producten? Richten zij zich op dezelfde kopers? Welke communicatiekanalen gebruiken zij om hun boodschap over te brengen? 

Unique Selling Point (USP)

Vanuit zo’n concurrentie-analyse ontstaan automatisch jouw Unique Selling Points (USP’s): kenmerken die je webwinkel uniek maken in de markt. Door één of meerdere USP’s vast te stellen, weet je hoe je jezelf het beste kan onderscheiden van de concurrentie en beter opvalt tussen andere webwinkels. 

2. Marketingplan

Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk van je producten gaat verkopen op de markt? Dat leg je uit in het marketingplan en doe je aan de hand van de 4 P’s: Product, Prijs, Plaats en Promotie. 

Houd bij al deze punten je doelgroep continu in gedachten.

Product

Maak een lijst van alle producten die je wilt gaan verkopen in je webwinkel. Ga je je specialiseren in T-shirts? Dan zijn er diverse T-shirts van kwaliteit die je kan verkopen. Maak een keuze van welke producten jij denkt dat je doelgroep het liefst wil hebben. 

Prijs

Welke verkoopprijs geef je aan de items in je webshop? Je uiteindelijke verkoopprijs omvat de basisprijs van het product die je van de leverancier koopt + de winst die je ermee wilt maken. 

Geef een goed bedachte prijs aan artikelen die je wilt verkopen
Bron: Printful

Je kan de verzendkosten ook aan de productprijs toevoegen, zodat deze bij het afrekenen er niet apart bijkomen voor de klant. Zo kan je ervoor zorgen dat de klant niet op het laatste moment aan het twijfelen slaat vanwege eventuele extra verzendkosten die nog bij de verkoopprijs bovenop komen. 

Wanneer je in het buitenland verkoopt, en dan met name buiten Europa, moet je ook vaak invoerbelasting betalen. Verreken deze bedragen ook in de verkoopprijs van het product. 

Plaats

Je webshop is online te vinden, dat is duidelijk. Maar het onderscheid ligt in waar je webshop precies te vinden is. Heeft een webdesigner een op zichzelf staande webwinkel voor je gecreëerd of ben je aangesloten bij een e-commerceplatform? Of heb je een webshop opgezet binnen een marktplaats, zoals Etsy of Amazon?

In dat laatste geval zal het een grotere uitdaging voor je zijn om de klant iets bij je te laten kopen, aangezien je klant op dezelfde website binnen enkele klikken al naar de productpagina van één van je concurrenten kan gaan. 

Maar het beginnen van een webshop op een e-commerce marktplaats heeft ook voordelen. Zo kunnen klanten je sneller vinden op een al bekende website én dragen marktplaatsen bij aan je online zichtbaarheid. 

Het is aan jou om te bepalen welke optie je het fijnst vindt om te ondernemen in de e-commerce. 

Promotie

Vooral de promotie van je webshop en je producten is belangrijk. Beschrijf via welke marketingkanalen je je producten gaat promoten. Houd daarbij altijd in je achterhoofd: waar is je doelgroep het meest actief? 

Wil je bijvoorbeeld promoten via sociale media en bestaat je niche vooral uit jongeren (t/m 24 jaar), dan zijn ze meer te vinden op TikTok dan op Instagram. 

Het gebruik van sociale media integraties biedt een mooie kans om je doelgroep te bereiken
Bron: Marketingfacts.nl

Sluit Pinterest ook niet uit, vooral niet als je home & living producten verkoopt in je webwinkel. Voor dit sociale medium is het dagelijks gebruik namelijk gegroeid met 24%.  Deze toename komt vooral doordat men tijdens de pandemie meer is gaan verbouwen in huis en inspiratie opdoet op Pinterest. 

Afgezien van de gratis sociale media, kun je ook besluiten wat geld in te zetten op Google Ads en online advertenties op relevante websites om je producten te promoten en meer bereik te genereren onder je doelgroep. 

3. Financieel plan

Een financieel plan heb je nodig om te zien of het financieel haalbaar is voor je om een eigen webshop te beginnen. Ook is een financieel plan noodzakelijk als je wilt dat anderen, zoals investeerders, je financieel ondersteunen bij je online onderneming.

Het voordeel van het runnen van een webwinkel met print-on-demand dropshipping is dat je geen groot startkapitaal nodig hebt. Zo hoef je bijvoorbeeld al geen productvoorraad vooraf in te kopen. Immers, wij produceren alle artikelen pas wanneer jouw klant een bestelling heeft geplaatst in je webwinkel. 

De enige opstartkosten waarmee je te maken krijgt als je een webwinkel wilt beginnen zijn: 

  • Abonnementskosten van het e-commerceplatform of marktplaats waarop je je producten verkoopt
  • Eventuele kosten voor je domeinnaam (bijv. wanneer je via een e-commerce platform je webshop begint)
  • Advertenties op Google en Sociale Media
  • Extra eigen materiaal wat je misschien moet aanschaffen, zoals een computer of designtools 

Bedenk dat je zelf al mooie, unieke ontwerpen kan creëren met onze gratis Design Maker. Je hoeft dus eigenlijk ook niet eens extra designtools aan te schaffen!

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om direct een eigen zakelijke bankrekening te openen. Op deze manier houd je je zakelijke kosten en inkomsten apart van je privéleven. Misschien dat je dat fijner vindt voor de administratie, hoewel dit natuurlijk niet meteen noodzakelijk is.

De wereld ontwikkelt zich snel en dus hoef je je zeker niet letter voor letter aan je ondernemingsplan te houden. Beschouw het meer als richtlijnen om je online business op te starten, en waarop je kan terugvallen als je voelt dat je even ‘terug naar de basis’ moet. 

Wat heb je nodig om een eigen webwinkel te beginnen?

Dit is niet zo’n lastige vraag. Want nu je het businessplan hebt opgesteld, heb je duidelijk voor ogen hoe je jouw eigen webshop wilt runnen en is het tijd om daad bij woord te voegen! 

Hieronder lees je wat je moet doen en wat je nodig hebt om je webwinkel volledig online te hebben staan en een vliegende start te maken:

Let op: dit is geen professioneel advies! Wil je weten wat op jou van toepassing is, raadpleeg dan een professioneel adviseur. 

1. Inschrijven bij Kamer van Koophandel (KvK)

Als je een webshop begint in Nederland, schrijf je je in als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor maak je online een afspraak bij een regiokantoor van de KvK bij jou in de buurt. Na inschrijving krijgt je online onderneming een btw nummer—tegenwoordig bekend als BTW-ID—toegekend, want als je een eigen webwinkel begint, ben je btw plichtig.  Met je BTW-ID kun je onder meer de inkomsten- en omzetbelasting kan aangeven. 

2. Domeinnaam

In je businessplan heb je al een webshopnaam vastgesteld en gecontroleerd of deze beschikbaar is. Om je webwinkel online te zetten, moet je ook een domeinnaam aanmaken. Dit is echter alleen nodig als je een op zichzelf staande webshop hebt gecreëerd, of een webwinkel bij een e-commerceplatform hebt aangemaakt. 

De domeinnaam van je webshop heeft het liefst dezelfde naam als je webwinkelnaam, om verwarring bij de klant te voorkomen. En als je ervoor zorgt dat je domeinnaam ook een belangrijk zoekwoord bevat voor de zoekmachines (SEO), sla je twee vliegen in één klap! 

Uiteindelijk koppel je de naam van je domein aan je webshopaccount die je hebt aangemaakt bij het webwinkel e-commerceplatform of marktplaats, zoals Shopify, WooCommerce of Etsy. 

3. Webwinkelsoftware

Webwinkelsoftware krijg je via je webshop host—oftewel een compleet e-commerceplatform of marktplaats waarmee je je webwinkel hebt aangemaakt. Bij hun kun je kiezen uit diverse abonnementen en andere pakketten voor webshop hosting.

Heb je je webshop aangesloten met één van deze populaire e-commerceplatforms of marktplaatsen? Dan integreer je in een paar eenvoudige stappen je webwinkel met onze print-on-demand dienst. Met zo’n integratie push je gemakkelijk nieuwe producten naar je professionele webshop. Bovendien heb je met deze webwinkelsoftware zelf geen technische kennis nodig.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een webdesigner in de hand te nemen die wel de technische kennis heeft om een onafhankelijke webwinkel voor je te bouwen. Jouw webwinkel kun je dan aan ons koppelen via een API Key als je je webshop lanceert. Je vindt meer info op onze Engelse pagina over het koppelen van je webwinkel via een API Key.

4. Betaalmogelijkheden voor de klant

Bied diverse betaalmogelijkheden aan zodat je klanten eenvoudig je producten kunnen kopen. In Nederland zijn vooral iDEAL, PayPal en Creditcard populaire betaalmethoden. Zorg ook voor een veilige betaalomgeving voor je klanten. Dit leg ik verder in dit artikel uit. 

4. Opslag en verzending

Bedenk dat je met ons POD dropshipping-model een webwinkel kan beginnen zonder productvoorraad in te hoeven slaan. We beginnen namelijk pas met productie op het moment dat je klant iets in je webwinkel heeft gekocht. 

Een succesvolle webwinkel beginnen met een print on demand dropshipping leverancier
Bron: Printful

Wil je je webshop starten en integreren met onze print-on-demand dienst, zorgen wij bovendien voor de orderverwerking en versturen de bestelling naar je eindklant. De verzending regelen en andere logistiek hoeven webwinkeliers dus niet te doen, waardoor je al je tijd kan besteden aan het promoten van je webshop! 

Wil je extra dropship producten verkopen die ergens anders vandaan komen dan bij ons? Geen probleem. De meeste producten kun je in onze magazijnen opslaan en zodra je klant een bestelling plaatst, verzenden wij deze items ook naar jouw eindklant. 

5. Algemene Voorwaarden

Online shoppen zorgt altijd voor wat meer onzekerheid bij klanten, omdat ze het product niet direct kunnen zien of passen als ze zoeken in webwinkels. Daarom stel je Algemene Voorwaarden voor je webshop op, zodat je klanten weten wat er gebeurt en wat hun rechten zijn mocht er een probleem zijn met bijvoorbeeld de levering van de bestelling, of als een product beschadigd is afgeleverd. 

In dit artikel leggen we uit wat er in je Algemene Voorwaarden voor je webshop moet staan. Ook kun je ons gratis template downloaden, die je zelf kan aanpassen en gebruiken op je webwinkel. 

Wettelijke regels voor webwinkels

Let op: dit is geen juridisch advies! Wil je weten welke wettelijke regels op jou van toepassing zijn, raadpleeg dan een professioneel adviseur. 

Begin je een eigen webshop in Nederland, dan heb je automatisch te maken met wetten. Maar zo gecompliceerd hoeven die niet te zijn. Hieronder behandel ik de belangrijkste wetten en regels waar je als webshopeigenaar mee te maken hebt in Nederland. 

Wet Koop op Afstand

Als je een webwinkel hebt, kunnen je klanten het product dat ze kopen fysiek niet beoordelen. Ze kopen het immers op afstand en hebben geen direct contact met jou als verkoper. Vandaar dat de Wet Koop op Afstand in het leven is geroepen. 

Bedenktijd voor klant

Binnen deze wet geldt dat je als webshopeigenaar in Nederland verplicht bent om je klant 14 dagen bedenktijd te geven. Deze periode gaat in wanneer je klanten hun bestelling ontvangen. Mochten ze niet tevreden zijn met het product, dan kunnen ze het terugsturen en geld terug krijgen. Het is ook verplicht om deze informatie aan te geven in de Algemene Voorwaarden voor je webshop

Veilig kopen in je webwinkel

Wanneer klanten iets bij je bestellen, moeten ze een aantal persoonsgegevens invoeren, zoals naam, adres en betaalgegevens. Anders kan het product immers niet verstuurd worden. 

Om die persoonlijke gegevens te mogen verwerken, moet je als webwinkelier verplicht een SSL-certificaat hebben. Zo’n SSL-protocol versleuteld de data-overdracht bij aankoop van producten. Dat betekent dat mensen veilig in je webwinkel kunnen kopen. Dit is te herkennen door de ‘https’ in de URL van de webwinkel, in plaats van ‘http’. 

Privacywetgeving

Zoals hierboven aangegeven, heb je als webshopeigenaar een geldige reden voor het verwerken van persoonsgegevens van klanten. Deze gegevens mag je gebruiken als de klant daar toestemming voor geeft. Maar je bent wel verplicht om in je privacyverklaring op de webshop aan te geven welke persoonsgegevens je voor welk doeleinde gebruikt. 

Bovendien hebben je klanten recht op inzage in hun persoonsgegevens die je bewaart. Als ze dat aanvragen, moet jij als ondernemer binnen 30 dagen deze data aanleveren, bijvoorbeeld in een Excel-document. 

Internationaal ondernemen

Wil je je producten in je webwinkel niet alleen in Nederland verkopen, maar ook over de grens? Dan heb je te maken met extra wetten die bijvoorbeeld te maken hebben met invoerrechten en Douane.  

Er bestaan meer wetten en regels die gelden als je internationaal onderneemt— zowel in Europa als wereldwijd—je vindt meer info op de informatiepagina van de KvK

Btw-regels in Europa 

Sinds 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce in Europa.  Zo is er een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen ingesteld en doe je makkelijker btw-aangifte zonder in elk land apart btw af te dragen. De KvK geeft je hier meer informatie over. 

Douane

Wanneer je producten verkoopt buiten Nederland en de EU, dan is de kans groot dat je invoerrechten moet betalen en je producten moet aangeven bij de Douane. Dit moet bijvoorbeeld als je producten verkoopt in de VS. 

Lees meer informatie over de belangrijkste verplichtingen waar je je als webshopeigenaar aan moet houden

Je eigen webshop beginnen met Printful

Nu je de algemene reglementen wat op een rijtje hebt staan en weet wat er komt kijken bij het beginnen van een webshop in Nederland, zit er niets anders op dan te beginnen! 

Wil je een webshop starten met één van deze populaire e-commerceplatforms of marktplaatsen? Integreer je webwinkel dan snel en eenvoudig met onze print-on-demand dienst.  Wij nemens vervolgens alle logistieke taken—van de bedrukking van je producten tot aan het versturen van de bestelling naar je eindklant—direct van je over! 

Zo kan jij je energie steken in het leuke aspect van het runnen van je eigen webshop: het maken van bijzondere ontwerpen met onze Design Maker en het promoten van je webwinkel onder je doelgroep. Dus waar wacht je op? Maak je het e-commerce ondernemersleven makkelijk door je bij ons aan te melden als webshopeigenaar, laat je webwinkel uitgroeien tot een succes en verdien een passief inkomen met je eigen webwinkel in Nederland!

Lees ook: Hoe Kun Je een Webshop Maken met Printful en Je Eigen Etsy Shop Openen [Inclusief 25 gratis productideeën om te Verkopen op Etsy]

Fleur is een Content Marketing Specialist bij Printful. Met een bachelordiploma Communicatie op zak richt ze zich op haar passie voor content schrijven. Wanneer ze niet aan het spelen is met woorden, (her)leest ze de boeken van Jane Austen of haalt ze een frisse neus in de natuur.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right