Terug naar alle artikelen
Hoe maak je een webshop met Printful
Handleiding voor beginners

Hoe Kun Je een Webshop Maken met Printful

Door Leestijd: 9 minuten

Een eigen webshop beginnen heeft wat weg van voor het eerst een nieuw gerecht voorbereiden. Het kan overweldigend zijn als je geen ingrediëntenlijst hebt voor het juiste recept. 

Daarom leg ik je graag alles uit over print-on-demand en hoe print-on-demand met Printful werkt! Zo leer je in dit artikel hoe je je eigen ontwerpen kunt creëren en de juiste producten online kan verkopen met ons. Van T-shirts en petten tot posters en gepersonaliseerde mokken!

Mijn naam is Elena en ik stel mezelf voor als jouw ‘Print-on-demand en E-commerce Chef’ voor vandaag! Om je op weg te helpen, bespreken we stapsgewijs hoe je een eigen webwinkel kan beginnen met Printful en geld kan verdienen vanuit je comfortabele huis met print-on-demand (afdrukken op aanvraag).  

Na het lezen van deze blogpost ben je klaar om je eigen e-commerce online shop te beginnen en goed op weg naar je eerste sale!

Stap 1: Creëer je Printful-account

De eerste stap is het opzetten van je Printful-account.

Ideeën realiseren op aanvraag met Printful
Bron: Printfuls aanmeldpagina 

Je kunt je aanmelden met Facebook, Google, Apple of een e-mailaccount. Het is eenvoudig en kosteloos!

Stap 2: Koppel je Printful-account met een e-commerceplatform

Om te beginnen kies je het platform of de marktplaats waarmee je wilt verkopen en deze verbind je met Printful. Als je ingelogd bent in je Printful-account, ga je naar het menu aan de linkerkant van je dashboard en klik je op Shops  > Platform kiezen om je opties te zien.

Meer dan 20 integraties voor markplaatsen en e-commerceplatforms
Bron: Printful Dashboard

Je kunt Printful verbinden met meer dan 20 e-commerceplatforms en marktplaatsen, zodat je een breed scala aan verschillende opties hebt. Zo kun je klikken op de bovenstaande link om de platformen en marktplaatsen met elkaar te vergelijken en te kiezen wat er bij je past. 

Houd er rekening mee dat met een e-commerceplatform, je webshop een op zichzelf staande website zal zijn. Als je voor een marktplaats kiest, is je webshop in feite een account op de website van die marktplaats. 

Bekijk de grafiek die ik heb gemaakt met informatie over elk platform en hoe je ze kunt verbinden met Printful, gerangschikt op prijs, van laag naar hoog.

PLATFORMTYPEHET BESTE VOORSETUP TIMEPRIJS
ShopifyE-commerce platformKleine bedrijvenHeel snel$
EtsyMarktplaatsArtiesten, beginnersHeel snel$
WooCommerceE-commerce platformDevelopers, grote retailersGematigd$
PrestashopE-commerce platformDevelopers, grote retailersGematigd$
SquareE-commerce platformArtiesten, beginnersGematigd$
Big CartelE-commerce platformArtiesten, beginnersSnel$
WeeblyE-commerce platformArtiesten, beginnersGematigd$
MagentoE-commerce platformDevelopers, grote retailersLange duur$
GumroadE-commerce platformArtiesten, beginnersSnel$
ShipstationE-commerce platformDevelopers, grote retailersGematigd$
Launch Cart3e Partij integratieMerken, influencersSnel$
WixE-commerce platformKleine bedrijvenSnel$$
SquarespaceE-commerce platformArtiesten, beginnersGematigd$$
WebflowE-commerce platformArtiesten, beginnersGematigd$$
EcwidE-commerce platformKleine bedrijvenSnel$$
BigCommerceE-commerce platformKleine bedrijvenSnel$$
StorenvyMarktplaatsArtiesten, beginnersSnel$$
Nuvemshop / TiendanubeE-commerce platformArtiesten, beginnersGematigd$$
eBayMarktplaatsKleine bedrijvenLange duur$$
Shift4Shop3e Partij integratieKleine bedrijvenGematigd$$
AmazonMarktplaatsKleine bedrijvenLange duur$$$
Bron: Printfuls integraties

Als je een developer bent, kun je ook kiezen voor een Printful-API (content in het Engels) voor je bedrijf. Het is eenvoudig te gebruiken en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in apps en services die zijn gemaakt met moderne programmeertaal. 

Als voorbeeld gebruik ik vandaag Shopify. Om Printful met Shopify te verbinden, installeer je de Shopify-app om te integreren met Printful. Klik op App toevoegen, voer de URL van je shop in en log vervolgens in op je Printful-account. Je accounts worden dan automatisch gekoppeld.

We hebben een demo-shop gemaakt met behulp van onze Shopify-integratie (content in het Engels), zodat je inspiratie en een paar goede ideeën kunt opdoen.

Stap 3: Kies je producten

Nu je je Printful-account hebt aangemaakt en verbonden met je e-commerceplatform, is het tijd om je hoofdingrediënten te kiezen: de producten die je wilt verkopen!

Je kunt kiezen uit de brede selectie van producten van Printful en unieke ontwerpen maken voor verschillende artikelen door middel van verschillende technieken, zoals graveren, borduren of bedrukken.

De beste white label producten
Bron: Printfuls op maat gemaakte productcollecties

Stap 4: Creëer of upload een ontwerp

Zodra je een product hebt gekozen, wordt je doorgestuurd naar Printfuls Design Maker: onze gratis en gebruiksvriendelijke ontwerptool om je eigen afbeeldingen te uploaden of helemaal opnieuw te maken. 

Upload je bestaande ontwerp in de Design Maker

De eerste stap hier is om je productontwerp te maken en te personaliseren met de software van jouw keuze.

Zodra je ontwerp klaar is, download je het als een JPEG- of PNG-bestand. Ga vervolgens terug naar je product in de Design Maker, selecteer ‘Bestand kiezen’ in het linkermenu en je kunt je eigen bestand uploaden.

Om je ontwerp perfect te laten uitkomen, volg je de ontwerprichtlijnen voor elk product op hun productpagina.

Maak je eigen ontwerp met de Design Maker

De Design Maker heeft veel ingebouwde hulpmiddelen om eenvoudig je ontwerpen te maken met diverse lettertypen en vooraf gemaakte afbeeldingen. Je kunt ze vinden onder het tabblad “Ontwerp”.

Maak gepersonaliseerde producten met Design Maker
Bron: Printful Design Maker

Je kunt de Teksttool gebruiken om je favoriete lettertype te vinden en opvallende berichten te creëren, of je kunt kiezen uit de kant-en-klare ontwerpen en de kleuren, afbeeldingen en teksten bewerken om zo jouw perfecte afbeelding te maken.

Er zijn ook meer dan 150 aan te passen clipartcollecties die je gratis kunt gebruiken, en meer dan 100 miljoen Premium Getty Images voor $ 1 per bestelling. Kortom, alles wat je nodig hebt!

Geavanceerde tools in Printful Pro en Plus

Je kunt fantastische ontwerpen maken met de gratis functies van de Design Maker, maar als je op zoek bent naar meer ontwerptools, probeer dan de abonnementen die Printful biedt: Printful Plus en Printful Pro.

Als je je abonneert op Printful Plus, krijg je toegang tot 2 exclusieve ontwerptools: de Achtergrond Verwijdertool wordt gebruikt om de achtergrond van een afbeelding te verwijderen en de Custom Mockup Maker om professioneel ogende mockups te maken met kant-en-klare achtergronden en rekwisieten om in je shop weer te geven.

Laat al je favoriete ontwerpen printen
Bron: Custom Mockup Maker

Printful Pro wordt geleverd met alles wat Plus heeft, naast marketingtools zoals de Promo Maker om advertenties en berichten voor sociale media te maken en de Etsy Keyword Scout om de beste zoekwoorden te vinden om je webshop te promoten. Het Pro-abonnement omvat ook premium voordelen, zoals gratis digitalisatie voor je borduurontwerpen en meer exclusieve afbeeldingen.

Maak producttemplates

Als je een ontwerp en productidee hebt dat je niet kwijt wilt raken, sla het dan op als een producttemplate. Een producttemplate is een combinatie van je ontwerp en een Printful-product. Je kunt op elk gewenst moment teruggaan en je templates bewerken of ze aan je shop toevoegen zodra ze klaar zijn om te worden verkocht. Ga naar Dashboard > Producttemplates om toegang te krijgen tot je templates. 

Sla je print on demand (POD)- producten op
Bron: Printful Dashboard

Stap 5: Voeg producten toe aan je shop

Er zijn verschillende manieren om producten aan je shop toe te voegen: 

 1. Vanaf je Printful-Dashboard > Producttemplates > klik op Toevoegen aan shop
 2. Vanaf je Printful-Dashboard > Shops, klik Product toevoegen
 3. Rechtstreeks vanuit de Design Maker nadat je klaar bent met je ontwerp, door op Bestellen te klikken

Deze 3 opties leiden je automatisch naar Printfuls Product Push Generator – ons stapsgewijze systeem om items van je Printful-account aan je webwinkel toe te voegen.

1. Selecteer productvarianten

Het eerste wat je moet doen als je eenmaal in de Product Push Generator bent, is het selecteren van de productkleuren en -maten (deze zijn afhankelijk van je verkoopregio en voorkeuren). Als je klaar bent, klik je op Doorgaan naar mockups. 

Maak elke keer een nieuw ontwerp
Bron: Printful Product Push Generator

2. Kies je mockups

Vervolgens kies je in de Product Push Generator welke mockups je voor je online winkel wilt gebruiken. 

Mockups laten je zien hoe je ontwerpen eruit zullen zien op het eindproduct en zorgen voor geweldige afbeeldingen voor op je website. Kies de mockups die je in je shop wilt weergeven en klik vervolgens op Doorgaan naar details om naar de volgende stap te gaan.

De personalisatie van je producten goed toonbaar
Bron: Printful Product Push Generator

3. Voeg productdetails toe

Een titel en een goede beschrijving geven je klanten alle informatie die ze nodig hebben over je product. Printful heeft kant-en-klare beschrijvingen, maar we raden je ten zeerste aan deze aan te passen zodat ze meer overeenkomen met de huisstijl van jouw eigen merk. Zo kun je bij milieuvriendelijke producten de klanten hierop wijzen door dit in de beschrijving duidelijk te vermelden.

Deze productdetails zijn niet alleen een geweldige manier om de persoonlijkheid van je merk te laten zien, maar een goed geschreven productbeschrijving kan ook je SEO een boost geven, waardoor het voor potentiële klanten gemakkelijker wordt om je producten te vinden wanneer ze actief online zoeken en sneller een kijkje nemen op je website. Zo kun je je merk door middel van SEO flink laten groeien.

Als je klaar bent, klik je op Doorgaan naar prijzen.

Verwerk de extra details in de beschrijving
Bron: Printful Product Push Generator

4. Stel je prijs vast en dien je product in

Bij het bepalen van je prijzen zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden: 1. De Printful-prijs, dat is wat we in rekening brengen voor productverwerking. 

2. De verkoopprijs, waarvoor je de print on demand producten online kan verkopen.

Als de rugzak met all-over print € 33 kost en je verkoopprijs is vastgesteld op € 45, dan is de winst die je maakt € 12. 

In deze stap in de Printful Product Push Generator zie je 3 verschillende prijzen:

 • De Printful-prijs: wat we in rekening brengen voor de producten (exclusief belastingen, verzendkosten en andere extra kosten, zoals add-ons)
 • De verkoopprijs die je handmatig kunt bewerken om je winstmarges te verhogen/verlagen
 • Winst: hoeveel jij verdient met elke verkoop

Nadat je je prijzen hebt ingesteld, klik je op Toevoegen aan shop om het product aan je e-commerce webwinkel toe te voegen.

Verkoop met printful je favoriete producten
Bron: Printful Product Push Generator

Wanneer je met succes een product aan je webwinkel hebt toegevoegd, zie je het op je Printful Dashboard > Shops > Shop bekijken, net zoals in het onderstaande voorbeeld.

Vervolgens ga je naar je e-commerceplatform om te kijken hoe je product er daar uitziet. 

Stap 6: Verzending instellen

We zijn begonnen met de laatste stappen van ons e-commercebedrijf. Ik wil je laten zien hoe je kunt nadenken over je strategie voor verzendkosten. Je moet hier namelijk twee dingen in gedachten houden:

 • 1. De verzendkosten die je in je shop weergeeft en die je bij je klanten in rekening brengt
 • 2. Het verzendtarief dat Printful in rekening brengt om producten aan je klanten te leveren

Verzending toevoegen aan je webshop

Tijd om te beslissen hoe je de verzendkosten in rekening brengt: dit wordt je prijsstrategie voor verzending. Er zijn 3 verschillende benaderingen:

 • 1. Communiceer de verzendkosten aan je klant en laat deze door hun afrekenen (dezelfde prijs als Printful bij jou in rekening brengt)
 • 2. Verhoog de productprijzen om een percentage van de verzendkosten te dekken
 • 3. Stel gratis verzending in door de volledige verzendkosten op te nemen in productprijzen

Het instellen van verzendtarieven kan voor elk platform anders zijn. Neem een kijkje in de FAQ´s van je e-commerceplatform om erachter te komen hoe je verzendtarieven aan je webwinkel kunt toevoegen.

Printfuls verzendkosten

Printful ondersteunt twee verschillende soorten verzendkosten:

 • Vaste tarieven zijn vaste prijzen die we in rekening brengen voor verzendkosten die je in je webshop in rekening moet brengen. Onze verzendtarieven variëren op basis van de afmetingen en het gewicht van het product, de plaats van uitvoering en de bestemming voor elke bestelling. Bekijk onze pagina met verzendtarieven voor je producten om een prijsstrategie voor verzending te kiezen die bij je behoeften past.
 • Live tarieven worden tijdens het afrekenen in berekend, waardoor je klant automatisch het beste tarief krijgt dat op dat moment beschikbaar is voor verzending. Het is beschikbaar voor Printful-klanten die Shopify, WooCommerce of Ecwid gebruiken.

Om Live tarieven in te schakelen ga je naar Dashboard > Instellingen > Shops > Verzending.

Vergeet niet dat je bij print-on-demand producten de verwerkingstijd bij de verzendtijd moet worden opgeteld. De verzendtijden kunnen hierdoor langer uitvallen dan gebruikelijk. Het is daarom belangrijk dat je de tijden naar je klanten communiceert om zo misverstanden te voorkomen.

Printul laat je producten verpakken en verzenden onder jouw merk
Bron: Printful Dashboard

Stap 7: Stel een betaalmethode in

Je e-commerce is bijna klaar! Je hoeft nu alleen nog maar een betaalmethode in te stellen zodat je klanten je kunnen betalen, en een betaalmethode in je Printful-account toevoegen zodat je ons kunt betalen voor het verwerken van je bestellingen.

Volg de instructies van je e-commerceplatform om een facturatiemethode in te stellen om je klanten hun bestelling in rekening te brengen. Er zijn een heleboel verschillende betalingsverwerkers die online verkopen voor je mogelijk maken, zoals Paypal,Stripe en Google Pay.

Om een facturatiemethode op Printful in te stellen, ga je naar je Printful Dashboard > Facturatie > Facturatiemethoden.

Alle transacties gaan via je Printful Portemonnee die automatisch wordt aangemaakt zodra je je aanmeldt bij Printful. Elke keer dat een bestelling wordt verwerkt, wordt je creditcard-, Paypal- of Sofort-account gefactureerd en wordt het geld in je Printful Portemonnee gestort. We trekken dan de verwerkingskosten daarvan af. Het is een automatisch proces, maar je kunt alle transacties zien als je in je betalingsgeschiedenis kijkt.

Geld toevoegen aan je Printful Portemonnee

Handmatig geld toevoegen aan je Printful Portemonnee is een veilige en makkelijke manier om je betalingen te beveiligen en het aantal mislukte transacties te verlagen. Wanneer er een nieuwe bestelling binnenkomt, worden de verwerkingskosten rechtstreeks van je Portemonnee afgeschreven zonder dat je eerst je betaalmethode moet factureren.

Waarom het handig is om gebruik te maken van je Printful Portemonnee: 

1. Risicovermijding van mislukte bestellingen door onvoldoende geld beschikbaar te hebben

2. Besparing op transactiekosten

3. Minder openstaande betalingen op je creditcard hebben (omdat te veel kleine betalingen door sommige creditcard aanbieders als frauduleuze activiteiten kunnen worden beschouwd) 

Je kunt geld aan je Portemonnee toevoegen met een creditcard, Paypal, Klarna of andere lokale betaalopties. Om geld toe te voegen, ga je naar Facturatie > Printful Portemonnee, klik je op Geld toevoegen en kies je het bedrag dat je wilt storten.

Stap 8: Breng je producten op de markt en begin met verkopen

Gefeliciteerd! Je hebt het einde van ons recept voor de ‘Print-on-demand e-commerce’ bereikt. 

Als het goed is heb je nu een duidelijker beeld van het opzetten van je eigen webshop met Printful Nederland, weet je hoe je gepersonaliseerde print on demand producten in je webwinkel zet en hoe je bestellingen kan laten verzenden naar Nederland en andere landen wereldwijd. 

De volgende stap is om je producten en webwinkel te promoten en klanten aan te trekken. Dit kan gratis via sociale media (zoek eerst uit op welke kanalen jouw doelgroep actief is) of je kan inzetten op betaalde ads op Google, Facebook of Instagram. 

Onthoud wel dat het soms maanden duurt om een recept te perfectioneren, dus raak niet ontmoedigd—de aanhouder wint. Als je vastloopt in één van de stappen, laat het ons dan weten via [email protected], zodat we je kunnen helpen.

Dus waar wacht je op? Probeer het recept eens uit en ervaar zelf hoe lekker het smaakt om zelf online geld te verdienen vanuit huis!

Lees ook: Hoe Kan Je een Eigen Webshop Beginnen in Nederland

Elena is een Content Marketing Specialist bij Printful. Ze studeerde Marketing & Communicatie en Fotografie in Amsterdam en met haar beeld- en leesmateriaal voorziet ze je graag van de beste tips voor je eigen webshop.

Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerdTerug naar alle artikelen

Klaar om Printful te proberen?

Verbind met een e-commerce platform of plaats een bestelling

Begin nu chevron-right